SOS: Ways to help the planet!

246 39 17
                                    

"Climate change poses a 'near- to mid-term existential threat to human civilization' and there's a good chance society could collapse as soon as 2050 if serious mitigation actions aren't taken in the next decade."

-από μια εφημερίδα που βρήκα στο ίντερνετ

"June was the hottest month our planet has ever experienced and we're set to experience our hottest July ever. Europe registered record temperatures, with parts of France hitting a scorching 45.6º C. In India, an extreme and record-breaking heat wave exceeding 50°C killed dozens of people, and it's set to get worse; experts predict parts of the country could become too hot for human life by the end of the century. That's if nothing is done."

-Greenpeace

Y'all.

Τα πράγματα είναι σοβαρά.

Και αυτοί που έχουν την εξουσιά δεν κάνουν απολύτως τίποτα, καθώς πολλοί από αυτους δεν ξέρω αν θα ζουν μέχρι τότε.

Αλλά εμείς είμαστε η γενιά που θα το περάσει όλο αυτό.

Δεν σκοπεύω να πεθάνω στα 46, ούτε και εσείς πιστεύω.

Οπότε ας κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σώσουμε το μοναδικό σπίτι μας.

1. Οι λάμπες Led είναι ένας απλός τρόπος για να μειώσετε την ποσότητα ρεύματος που χρησιμοποιείτε. Όχι μόνο αυτό θα βοηθήσει τον πλανήτη, αλλά είναι και πιο οικονομικές. Με την αντικατάσταση μόνο ενός λαμπτήρα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι τεράστιο.

2. Εάν απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας κάθε βράδυ, θα μειώσετε τη ενέργεια που χρησιμοποιείτε. Και όχι δεν λέω απλά απενεργοποίηση, εννοώ να κλείσετε την οθόνη και να απενεργοποιήσετε την μπαλαντέζα (αν χρησιμοποιείτε)

3. Εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, για παράδειγμα εάν φτιάχνετε ψωμί, δεν χρειάζεται να προθερμάνετε τον φούρνο. Μπορείτε να το ρυθμίσετε όταν αρχίσετε το μαγείρεμα.

4. Ξέρατε ότι ένα ανακυκλωμένο γυαλί μπορεί να χρειαστεί μέχρι ένα εκατομμύριο χρόνια για να αποσυντεθεί; Πάντα βεβαιωθείτε ότι ανακυκλώνετε το γυαλί σας. Μπορεί να μειώσει τη σχετική ρύπανση των υδάτων έως και πενήντα τοις εκατό και τη σχετική ατμοσφαιρική ρύπανση έως και είκοσι τοις εκατό.

5. Απλώστε τα ρούχα σας μετά το πλύσιμο έξω και μην χρησιμοποιείτε στεγνωτήριο. Με αυτό τον τρόπο και τα υφάσματα θα κρατήσουν περισσότερο και εξοικονομείτε ρεύμα.

6. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τελείως το κρέας από την ζωή σας, απλά προσπαθήστε να καθιερώσετε μια μέρα που δεν θα φάτε καθόλου.

7. Μην βάζετε πλυντήριο αν ο κάδος δεν είναι τελείως γεμάτος.

8. Μην ζητάτε παραπάνω από μία χαρτοπετσέτα, αν δεν σκοπεύετε να την χρησιμοποιήσετε.

9. Χρησιποιήστε παλιά τετράδια και χαρτιά για σημειώσεις.

10. Μην πετάτε τα χαρτιά περιτυλίγματος και ξαναχρησιοποιήστε τα σε επόμενα δώρα. Μπορείτε να φτιάξετε δικά σας χαρτιά περιτυλίγματα με παλιές εημερίδες, περιοδικά και χάρτες που πορεί να έχετε σπίτι!

11. Αγοράστε ένα γυάλινο μπουκάλι για να παίρνετε μαζί σας και προσπαθήστε να αποφύγετε τα πλαστικά. Περίπου το 90 τοις εκατό των μπουκαλιών καταλήγουν στις χωματερές και δεν ανακυκλώνονται.

12. Αν και δεν νομίζω να κάνει κανείς αφρόλουτρο στις μέρες μας (ξέρετε, που γεμίζουν την μπανιέρα μέχρι πάνω με νερό και κάθονται μέσα) καλό θα ήταν να το αποφεύγετε και να κάνετε ένα απλό ντουζ.

13. Μειώστε τον χρόνο που κάνετε ντουζ. Έστω και αν μειώσετε τον χρόνο κατά δύο λεπτά, εξοικονομείτε πάνω από 38 λίτρα νερό.

14. Βοήθηστε στην φύτευση δέντρων ως εθελόντες.

15. Επισκευτείτε κάποιο thrift shop ή καταστήματα με second hand.

16. Ενισχύστε οικονοικά την τοπική παραγωγή όποτε μπορείτε. Για παράδειγμα, μην ψωνίζετε από μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (H&M, Bershka κτλ), αλλά από ελληνικά μικρά μαγαζιά. Ξέρω, είναι πιο ακριβά και πολλές φορές δεν έχουν ωραία κομμάτια, αλλά τα ρούχα από τα ξενα μαγαζιά έρχονται από την άλλη άκρη του κόσμου. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθει και η ελληνική οικονομία.

17. Κλείνετε τα φώτα όταν φεύγετε από το δωμάτιο.

18. Αν χρησιοποιείτε πλαστικά ποτήρια σε κάποιο πάρτυ ή έξοδο, γράψτε κάτι πάνω τους για να μην τα μπερδέψετε και χρειαστεί να πάρετε καινούργια.

19. Ανακυκλώστε τις παλιές συσκευές (κινητά, λάπτοπ κτλ).

20. Ανακυκλώστε αλουμινένια και γυάλινα μπουκάλια.

21. Χρησιμοποιήστε σπίρτα αντί για αναπτύρες.

22. Χαρίστε παλιά ρούχα ή αντικείμενα στην ενορία σας ή σε συγγενείς και φίλους.

23. Μην χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες.

24. Αγοράστε τα εισητήρια σας online και μην τα εκτυπώνετε.

25. Να χρησιμοποιείτε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Αυτή ήταν μια μικρή λίστα για το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να σώσουμε τον πλανήτη.

Ξέρω ότι σκέφτεσαι, "Ντάξει σιγά, δεν θα αλλάξει κάτι αν κανω κάτι εγώ".

Πόσο λάθος κάνεις.

Αν, εμείς, η γενιά αυτή προσπαθήσουμε, είμαι σίγουρη ότι θα κάταφερουμε κάτι!

Αυτό ήταν το κεφάλαιο για σήμερα.

Φιλάκια!

꒰🔮꒱ ᴏɴʟʏ ғᴏʀ ɢɪʀʟsΌπου ζουν οι ιστορίες. Ανακάλυψε τώρα