29. Fucking hitte

823 44 6
                                    

Het is heet. Het is echt bloedheet. Normaal kan ik het niet uitstaan wanneer mensen zeuren om warm weer en vervolgens ontevreden zijn als de zon zich daadwerkelijk laat zien, máár vandaag is het toegestaan. Vandaag is het begrijpelijk. Op het strand met een zonnebril op zal het vast heerlijk zijn. Onze realiteit is daarentegen alles behalve dat. Massaal hebben we geprobeerd een tropenrooster te krijgen, wat betekent dat alle leerlingen vervroegd naar huis mogen omdat de lokalen simpelweg te benauwd zijn om informatie over de werking van een vulkaanuitbarsting in je hersens op te nemen terwijl het 29 graden is. De suggestie werd geweigerd. Fan-tas-tisch!

Geïrriteerd onderga ik de marteling van zwetende tieners en brandend zonlicht dat plagend op bladzijdes vol saaie teksten schijnt. Jongens als Mo worden nog drukker dan ze voorheen al waren. Hij probeert de klas op te vrolijken door hyperactief flauwe grappen te vertellen. Stiekem kan ik er wel om lachen. Ik snap wel waarom hij een van Kenzo's beste vrienden is. Zijn humor is zo droog dat het vanzelf grappig wordt.

Nadat driekwart van onze lessen erop zitten geeft het schoolbestuur zich eindelijk gewonnen. De overige uren komen te vervallen, we zijn vrij. Er wordt gejoeld. Spullen gaan in gehaaste bewegingen de kluisjes in en ontzettend snel raken de normaal overvolle gangen leeg. Waar halen ze de energie vandaan? Op een sloom tempo volg ik de rest. In een korte spijkerbroek en een rode top stap ik stralend het licht in. Diep inhaleer ik de zomerse buitenlucht. Mijn haren bind ik tot een hoge staart, zodat het niet zo vies gaat plakken tijdens het fietsen. Zoekend naar de precieze plek van mijn fiets verbaast het mij hoeveel mensen blijkbaar nog niet van plan zijn weg te gaan. In een recordtijd stormden ze naar buiten en nu blijven ze op het schoolplein rondhangen? Waarom? Wat is daar voor boeiends te zien?

Ik ben te nieuwsgierig. Aangetrokken tot de grote groep jongens en meisjes die in een halve cirkel ergens op staan te wachten ga ik erop af. Meerdere geluiden klinken door elkaar. Meisjes giechelen, jongens roepen met hun zware stemmen. 'Dit is zo fake! Jullie kunnen het sowieso niet!' hoor ik iemand luid beweren. Overvallen door wat ik zie voel ik mijn ogen groot worden. Welke domme ideeën gingen er door de hoofden van Lars en Kenzo heen? Ik weet niet of ik enthousiast moet zijn, zoals de rest, of bezorgd. De twee jongens staan op het plastic dak van het hok dat is gemaakt voor de rokers. Het is de enige plek waar gerookt mag worden op het plein. Hoe ze erop zijn geklommen is me een raadsel. 

Kiara is vrolijk naast me gekomen. 'Het is weer zover! Ze moeten zichzelf weer eens bewijzen. Hoe vaak ze opscheppen over dat hele freerunning gebeuren, meid dat wil je niet weten. En dan zeggen ze dat meisjes veel praten!'

'Freerunning?' herhaal ik onwetend.

Geamuseerd kijkt ze me aan. 'Oh ja, dat weet jij natuurlijk niet! Ze hebben als kinderen op freerunning gezeten. Je weet wel: van dak op dak springen, salto's maken en allerlei andere stunten waarbij je makkelijk hersenschuddingen oploopt. Zie je het voor je? Een mini Kenzo en een mini Lars, twee dertienjarige jongetjes. Veel te grote petten op, 'gangster' muziek en hoppa! Zo gingen ze de straten over, van een koprol naar een salto enzovoort. Er zijn filmpjes van. Echt veel te schattig. Maar goed, ik ratel. Soms worden ze uitgedaagd en dan moeten ze laten zien dat ze het nog steeds in zich hebben. Zoals je kan zien willen ze hun imago hoog houden. Letterlijk!'

Een schok schiet door mijn lijf. Roekeloos hebben de jongens een stunt uitgehaald. Ik voel mijn hart dat sneller klopt. Toegegeven, het was een perfecte salto achterover en precies tegelijkertijd landden ze stabiel op het dak. Ze krijgen er dan ook applaus en opgewonden kreten voor. Ja, het zag er inderdaad ontzettend gaaf uit. Toch hoop ik dat dit het was. Is dat raar? Stel ik me aan? Ben ik de enige die bang is dat dit stuk plastic niet gemaakt is voor twee achttienjarige jongens die duidelijk geen kinderen met een gewicht van 45 kilo meer zijn?

De RoddelWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu