Capitolul 28:Preoteasa Denaida

1.9K 185 4
                                    

Dupa incheierea rugaciunilor,Marea Preoteasa ne-a binecuvantat,apoi ne-a dat sa bem o licoare rosie care simbolizeaza energia lui ISH.Nu a fost necesar ca anumite roluri sa fie schimbate,sau sa li se aroge responsabilitati diferite surorilor mele fata de cele care existau deja.

Intr-un fel,totul se aranjase de la sine si fiecare ocupase locul potrivit,in functie de aplecarile naturale.Ceea ce era tulburator era noul meu rol in aceasta ierarhie,rol care incepea sa ma copleseasca.Denaida se apropia de pragul celor 90 de ani.Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fara ea,nu as putea sa-mi indeplinesc atributiile la fel de bine.Tot ce sper este sa ramana in acest plan suficient de mult ca sa ma pregateasca.

Cand s-au ivit zorii de zi,istovite de cantat si de citirea neincetata a psalmilor,ne-am dus spre chilii ca sa ne odihnim pentru cateva ceasuri.Insa eu nu imi puteam gasi somnul.Nu schimbasem nici macar un cuvant cu Mama de la incheierea slujbei si aveam o mie si una de intrebari.M-am foit in pat pana soarele a ajuns pe cer.Decisa sa nu mai pierd timpul,mi-am facut rugaciunile de dimineata,m-am schimbat de hainele ceremoniale pe care nici macar nu le dezbracasem,si am plecat sa ma plimb prin gradina.Acolo se aflau deja cateva dintre surori,taind crengutele uscate ale tradafirilor,ca ei sa poata creste mai frumos.La auzul pasilor mei lenti si obositi,ele ridica capul dintre flori si fac un semn din cap.

-Gardianule...aud o voce incarcata de respect.

Ma uit si o vad pe Nedaia cum se opreste din munca pentru a ma saluta.Nu-mi vine sa-mi cred ochilor.Ieri pregateam hainele impreuna cu ea,iar acum se comporta de parca as fi...

-Nu voi deveni Marea Preoteasa decat la moartea Mamei Denaida.Iar cuvantul"gardian"este doar o functie.Asa ca te rog Nedaia,spune-mi "sora"ca si pana acum.

-Am inteles,sora Almira.

-Gardianule! aud o voce severa,aparand de nicaieri.

Tresarim amandoua si ne uitam spre posesoarea vocii.Ca de obicei,conducatoarea noastra apare cand ne asteptam mai putin,fara sa fie vazuta.Oare a venit degeaba,tocmai in acest moment cheie?Ma aplec usor in semn de salut.

-De azi inainte va adresati ei cu Layra.Este noul ei nume de Gardian.Fara"sora".Nu mai este necesar apelativul.Doar ea vi se va adresa in acest mod.

Cele 15 femei care erau printre arbusti s-au oprit din lucru si priveau scena cu ochii mari.

-Am inteles,Mare Preoteasa,zise Nedaia.

-Veniti in sala mare.Am ceva sa va comunic.Layra,cheama-le si pe celelalte.

Numele strain imi suna ciudat in urechi.Asta inseamna ca de azi inainte nu mi se va mai spune Almira?Ma intristez brusc.

-Trebuie sa repet cererea?

Ies din incremenire la auzul dojenelii ei.Am alergat apoi intr-un suflet sa imi adun surorile pe unde erau raspandite:bucatarie,gradini,sala de rugaciune,chilii.

La toate am intalnit aceeasi privire:un fel de respect amestecat cu frica.Stiam ca sunt mai stranie,ca mereu am fost singuratica si am doar trei surori de care sunt mai apropiata,dar totusi...

Ne-am reunit in sala in care ne adunam de obicei sa luam decizii importante.O anexa a Templului.Ne-am asezat pe scaunele sculptate in lemn de abanos.Conducatoarea noastra a venit in fata si s-a asezat la randu-i pe un jilt mare si vechi.Am asteptat cu interes sa vedem ce anume voia sa ne comunice.

-Reprezentante ale Ordinului...Spre zori de zi,ati depus juramantul de fidelitate si onoare.Asta inseamna ca de acum veti fi preotese pana la sfarsitul vietii,fara posibilitatea de a mai pleca din acest ordin.Pana acum,modul nostru de trai a fost sever,dar nici pe departe asa de sever cum va fi de acum incolo.Nu exista niciun motiv pentru care sa parasiti ordinul,exceptand moartea.Daca il veti parasi prin proprie vointa,veti fi exilate din acest tinut si nu veti primi nicaieri o vorba buna sau vreun ajutor.Este legea straveche pe care o stiti prea bine.La fel,daca una dintre voi isi pierde castitatea si alege modul de viata lumesc,dupa ce s-a impartasit cu tainele lui ISH,va fi alungata si nu va primi nicaieri gazduire.Avem principii care se cer respectate,pentru ca nimic nu este mai pretios decat onoarea.Daca una dintre voi,pentru orice alt motiv in afara de boala,cum este lenea sau nepasarea,esueaza in a-si indeplini obligatiile,nu va mai putea participa la rugaciunile comune,ci va sta in singuratate sa reflecteze la faptele ei.

Daca Gardianul acestui ordin esueaza in a-si indeplini menirea,functia ii va fi luata si data celei care este imediat dupa ea ca varsta.In acest caz,functia va reveni Nyriei.

Surorile au intors capetele pentru a privi spre mine.Imediat,s-au uitat si spre Nyria,unele mai discret,iar altele de-a dreptul.

-Aveti intrebari?

Liniste.Cineva insa indrazneste sa se ridice de pe loc.E Briseide.

-Mama,a mai existat pana acum in ordin functia de Gardian?

-E o intrebare buna.Permite-mi sa te luminez.De cand acest ordin a luat fiinta,au existat 6 preotese.Fiecare dintre ele a avut o calitate aparte,calitate care a dus la denumirea functiei.Prima dintre ele a fost Vazatoarea,care putea vedea in duh lucruri stiute si nestiute,mari secrete ale lumii,intemeietoarea Semilunei.A doua era Vindecatoarea,care avea un talent nemaivazut de a vindeca oamenii folosind doar puterea mainilor ei.A treia a fost Privighetoarea,care avea un glas atat de maiestrit,incat putea opri animalele in loc din drumul lor,iar ele stateau sa o asculte.A patra a fost Profetul,care avea darul de a vedea lucrurile viitoare.A cincea a fost cea numita Margaritarul,pentru ca era incredibil de miloasa.A sasea sunt eu,cea numita Inteleapta,pentru ca stiu toate limbile antice si pot da raspunsuri la aproape orice intrebare.Cea de-a saptea se afla aici in fata voastra,cea numita Gardianul.

-Asta inseamna ca...Layra manifesta calitati de protector?

-Da.

O rumoare se isca in sala si eu vreau sa intru in pamant.

-Sunteti libere sa va intoarceti la indatoririle voastre.

Toata lumea s-a ridicat de indata si a parasit sala.Am plecat si eu,dar nu ma mai simteam usoara. O povara invizibila imi apasa umerii.


ÎMBRĂȚIȘAREA LUI LUCIFER: Căderea unui heruvim (I)Unde poveștirile trăiesc. Descoperă acum