40. Family Tree

8K 550 14
                                    

,,Luke," vzdychnem si, uvedomujúc si, že toto je tá najnesprávnejšia chvíľa. Chápete, nemôže sem len tak vtrhnúť s plánom zabiť svojich nevlastných rodičov bez toho, aby vedel pravdu. ,,Poď. Porozprávame sa hore."

Aj napriek tomu, že sa zodvihnem na nohy a zablokujem mu výhľad na Logana s Máriou, neupokojí sa. ,,Čo tu robíš, Haven?!" Jeho nahnevané šepnutie mi mykne telom.

,,Dozvedám sa pravdu." Položím mu ruky na ramená a zatlačím ho von na chodbu.

,,Akú pravdu?" Oči stále upiera na Logana.

,,Poviem ti ju, ak pôjdeme hore do spálne." Na moju veľmi jednoduchú požiadavku vôbec nezareaguje. Zatvorím teda dvere do cely, aby sa na svojho uja s tetou nemusel dívať a dodám: ,,Dám ti dôvod, aby si ich nezabil."

Preskúma si moje odhodlanie, až si napokon povzdychne. ,,Fajn. Dúfam, že to stojí za to."

Ja ho len spokojne chytím za ruku a odvediem preč z väznice. Celou cestou poschodiami mi stláča dlaň a ja až vtedy pochopím, prečo im dáva šancu. Lebo chce aby žili. Lebo dúfa, že mu poviem dôvod, vďaka ktorému už na nich nebude nahnevaný. Má totiž rád svojich rodičov - aj keď sú nevlastný.

A ja mu pomôžem. Pretože ja chcem, aby miloval viacero ľudí okrem mňa - a teda svojich rodičov. Možno keď im odpustí to, že mu klamali, bude sa môcť otvoriť aj niekomu inému - napríklad Judovi, Angele, Nicolasovi a tak.

Viete si predstaviť, aká skvelá by potom táto svorka bola? Možno menej krutá, menej strašidelná, viac uctievaná a viac milovaná.

Všetko to však teraz leží v mojich rukách.

,,Čo mi chceš povedať?" opýta sa Luke, keď konečne dôjdeme do spálne a sadneme si na čiernu posteľ. 

,,Rozprávala som sa s nimi, takže teraz viem, že by si ich nemal zabiť."

Obdaruje ma neistým ale predsa zvedavým pohľadom. ,,Hovor."

Chvíľku mlčím, rozmýšľajúc, ako začať. Napokon sa opýtam: ,,Vieš, ako sa Victor narodil?"

,,Hmm... Normálne?"

,,Nie," pokrútim hlavou, ,,cisárskym rezom. A uhádneš prečo?"

Otrávene si vzdychne, pretože sa mu nepáči, že musí hádať. Nič však nenamieta a po krátke odmlke, odpovie: ,,Pretože bola nejako chorá?"

,,Nie," zahryznem si do pery, ,,nebola chorá. Keď bola v deviatom mesiaci, pohádala sa s tvojím otcom. Stratil nad sebou kontrolu a-" Skrútila som tvár do nepohodlnej grimasi. Prosím! Že to nemusím dopovedať?

,,A čo?"

,,Tvoja matka kvôli tomu spadla zo schodov. Plod bol v poriadku, lebo ho asi chránila. Ale ona sama zomrela." Posledné slovo takmer zašepkám. Následne sa zhlboka nadýchnem a pozriem na Luka. 

,,Nie. Veď moja mama je tu dolu vo väznici," venuje mi nechápavý pohľad.

,,To je tvoja teta. Vieš, tvoj ujo mi povedal, že sa tvoj otec tak veľmi za to, čo spravil, hanbil, že sa prebodol. Tvoj ujo ho našiel umierať a sľúbil mu, že tebe a Vicorovi nepovie pravdu; že ťa vychová akoby bol tvojím biologickým otcom; že ťa pripraví na pozíciu Alfy."

Luke sa zamyslí: ,,Ale prečo by mu to môj ujo sľúbil?"

,,Tvoj otec zahanbený umieral. Logan - ako jeho brat - by mu vtedy prisľúbil čokoľvek," myknem plecom, akože viem čo hovorím, pretože by som to isté spravila aj ja pre Mayu.

,,Ale prečo odišiel?"

,,Išiel na hrob tvojho otca. Chcel mu povedať, že splnil všetko, čo sľúbil."

Power of MateWhere stories live. Discover now