20. Arrangements

10.9K 662 21
                                    

***

Jude si ma o niekoľko hodín premeria pohľadom. Nedivím sa mu. Vyzerám totiž inak. 

Tak napríklad vlasy mi na plecia dopadajú v perfektných vlnách. Kvôli nim som sa musela umyť nejakým špeciálnym ľudským šampónom, aby mali lesk a lepšiu pružnosť. Dovolila som Angele nech mi dá na vlasy aj vanilkový kondicionér, výživové mlieko, dokonca aj olej. Následne som aspoň hodinu a pol sedela za toaletným stolíkom a čakala, kým mi Angie precízne natočí každý jeden vlas.

S tvárou to však bolo iné. Odmietla som mejkap, očné tiene, rúž, bronzer, linku, lesk - v podstate všetky ľudské skrášľovacie chemikálie. Nechcela som mať na tvári nič neprirodzené.

Napokon ma Angie predsa len po obede presvedčila, nech mi dá aspoň špirálu. Keď som potom svoj vzhľad skontrolovala, zistila som, že špirálu ledva vidno. No predsa mi v kontraste s hustými čiernymi mihalnicami svietia moje modré oči.

Jude si ma teda opäť premeria, nevediac odtrhnúť zrak od mojich žiarivých oči. Napokon povie: ,,Angela? To si spravila ty?"

,,Áno."

,,Je to skvelé! Konečne vyzerá ako človek!"

,,Hej!" zvolám, keď si uvedomím, čo práve povedal. Nie som však naňho urazená, pretože sa na mňa zaškerí a ja pochopím, že to myslel iba zo žartu. ,,A teraz si, Luna, vyskúšajte obliecť tieto biele šaty."

A skôr než ich stihne vytiahnuť z krabice, ktorú doniesol, poviem: ,,Nevykaj mi a nevolaj ma Luna. Volám sa predsa Haven."

Jude si však vzdychne: ,,Ja viem. Ale Luke mi zakázal ťa oslovovať menom. V podstate to zakázal každému, okrem seba."

Tak o tom sa s Lukom budem musieť porozprávať!

,,Tak mi aspoň tykajte," zrak mi preskakuje s Juda na Angelu. ,,Neznesiem, keď mi bude celá svorka vykať! Ale vy ste moji priatelia, však?"

,,Pravdaže sme," prikývne Angie takmer okamžite. ,,Ale Alfa Luke to zakáz-"

,,Ako Luna Svorky Chladného Severu ruším zákaz!" skočím jej do reči, nahnevaná na Luka. ,,A basta!"

Jude si pritiahne Angelu k sebe, očividne nespokojný: ,,Luna, navrhujem, že ti budeme tykať len v súkromí, pokiaľ sa o tom neporozprávaš s Lukom. Určite chápeš, že nechcem ohroziť Angelu."

Vzdychnem si. ,,Fajn. Najprv sa s ním porozprávam. Ale nespochybňuj ma: som totiž oveľa silnejšia než on!"

Jude sa zasmeje: ,,O tom nepochybujem! A prečo nechceš, aby sme ti mi dvaja hovorili Luna?"

,,Lebo je to príliš oficiálne! Okrem toho, pripadám si už staro!" Je to pravda! Luny sú väčšinou len mamičky, ktoré sa starajú o šteniatka. Ja mám od toho ešte veeeeeeeeľmi ďaleko!

Vzápätí Jude pustí Angelu a otvorí krabicu so šibalským úsmevom. ,,A už si obleč tie šaty, Luna. Mesačný ceremoniál sa o chvíľu začne, Luna. Mimochodom, o chvíľu budete Luna, Luna."

Vezmem si krabicu do rúk a bez toho, aby som sa do nej pozrela, prebodnem Juda pohľadom. Ten sa len zaškerí a Angela zachichoce. Vzápätí si nezvládnem udržať vážnu tvár a usmejem sa tiež. Je príjemné vedieť, že si ma niekto aj napriek môjmu postaveniu doberá.

Napokon môj zrak skĺzne dolu do krabice. Nevidím nič len bielu látku, a tak škatuľu položím na stolík za mnou a šaty pomaly obidvoma rukami začnem vyťahovať. Pocítim zvedavosť - chcem vedieť ako vyzerajú šaty, ktorá sa v Lukovej rodine dedia už celé generácie.

Ako prvé si všimnem, že tenká látka sa nedá pokrčiť, čo je pravdaže praktické. Vtom však postrehnem, že niekde majú šaty zelený fľak od trávy - akoby predošlé Luny omylom spadli na kolená. Taktiež zbadám aj tmavé šmuhy, ktoré boli určite mnohokrát neúspešne čistené. 

Keď už mám šaty v celej kráse pred sebou, zistím, že sú dlhé až po zem - čiže koniec sukne má, samozrejme, tmavší odtieň od mnohokrát čisteného blata. Takisto aj tenké ramienka sú tmavšie (zrejme od potu) a ani obrys trojuholníkového výstrihu nie je biely ako sneh.

Aj napriek vzhľadu sú celkovo šaty nádherné a taktiež aj úžasne voňajú. Dívam sa nich s úžasom, premýšľajúc, koľko histórie v sebe ukrývajú.

,,Luna, ako vidím, lunovské šaty sa vám páčia, Luna."

Zaškerím sa. ,,Lunovské ani nie je slovo!" 

,,Tak som ho práve vymyslel!" ohradí sa Beta Jude a ja ho so smiechom obídem a zamierim do kúpelne prezliecť sa.

Viete, som vďačná za Juda. On aj povinnosť nazývať ma Luna, premení na zábavu. A to len preto, lebo mi je to nepríjemné.

Keď sa prezlečiem, legíny a tričko nechám pohodené na vykachličkovanej studenej dlážke a bosá sa vrátim do kuchyne. Šaty sú také ľahké, že si ledva uvedomujem, že ich mám.

Beta Jude uznanlivo zapíska. ,,Luna, tak toto ste vážne prelunovali!"  

Červenajúc sa, prevrátim očami. Prikročím k toaletnému stolíku a zadívam sa do obrovského zrkadla. Zbadám, ako mi takmer priesvitné šaty lemujú krivky tela. Fľaky sú taktiež takmer neviditeľné, čiže nevyzerajú vôbec špinavo. Páči sa mi to. Luke však asi bude na každého vrčať, pretože výstrih prezrádza viac, než by mal.

,,A čo si mám obuť?" obrátim sa na Angelu. Tá len mykne plecom: ,,Nič."

,,Budem bosá? A nezamrznem?" Neveriacky nadvihnem obočie. 

,,Si predsa vlk," pripomenie mi. Potešená, že mi tykala, sa na ňu žiarivo usmejem. ,,Okrem toho, vonku budeme len chvíľu," oznámi.

Neboj sa, neprechladneš! upokojí ma aj môj vlk.

,,Môžeme už ísť?" opýta sa Jude, čím preruší príjemné ticho.

,,Môžeme."

***

,,Celé ti to zopakujem ešte raz, Luna," povie Beta Jude, keď dôjdeme k zadným dverám. ,,Keď vojdeme do hradnej záhrady, prejdeme rovno k Lukovi. Cestou sa nikomu nepozeraj do očí - je to neslušné. Potom prečítam zákon svorky. Potom by mala nasledovať obeta, ale kedže ste už s Lukom spoločne zabili Victora, len ohlásime jeho smrť. Potom si s Lukom zatancuješ. Potom prijmeš dary. Potom-"

,,-všetkým poďakujem. Potom s Lukom odídem. A potom bude koniec," prevrátim očami. ,,Už to viem celé naspamäť!"

,,Len sa uisťujem," privrie oči a nervózne sa nadýchne. ,,Si nervózna?"

Prešľapujem z jednej bosej nohy na druhú, hrajem sa s prstami a hryziem si spodnú peru. ,,Je to na mne veľmi vidieť?"

Usmeje sa. ,,Len takto trochu," nadvihne ruku a nastaví maličkú vzdialenosť medzi prstami, žmúriac pritom jedno oko. ,,Neboj, ostatný ťa určite budú mať radi! Nie sme predsa nejaká banda chladnokrvných zabijakov!"

Nie ste, ale presne to som si myslela, keď som sem vkročila. A taktiež si to myslí celý zvyšok sveta.

Zhlboka sa nadýchnem a s výdychom si predstavím Luka, ako na mňa za týmito dverami čaká. V okamžiku sa upokojím.

,,Pripravená?"

,,Áno."

Ďalej už Jude nepovie nič. Namiesto odpovede totiž podíde k  dvojitým čiernym dverám a otvorí ich. Keď cúvne nabok, uprostred zelene zbadám najprv Luka. 

Vzápätí si však všimnem stovky ďalších zvedavých očí, ktoré si ma začnú premeriavať. 




Power of MateWhere stories live. Discover now