]37[

97 6 1
                                    

p.o.v Shawn

2 dagen later sta ik samen met Ava in Engeland. Ik heb haar niks verteld. Het lijkt me niet goed als ze hier over gaat stressen. Ze weet dus ook niet wat we hier in Engeland ineens doen. Toch zie ik aan haar dat ze zich niet op haar gemak voelt nu we toch in haar oude wijk rijden. Zou ze het nog herkennen? Je weet het maar nooit met haar.

De taxi brengt ons naar het doorgestuurde adres. Ik weet hoe zenuwachtig Amy is voor deze ontmoeting. Ze vroeg me wat Ava lekker vindt om te drinken en wat ze graag als koekjes had. Volgens mij komt Ava dadelijk niks tekort.

'we zijn er meneer' zegt de vrouw achter het stuur. 'bedankt'. Ik geef haar het geld en stap dan met Ava uit. Ze lijkt zich niks te herinneren hier.

Samen met haar loop ik naar de deur toe die er al wat oud uit ziet.

'waar zijn we papa' vraagt Ava. 'we zijn bij je echt opa en oma lieverd. Dus niet die van mij'.

Haar oogjes worden groter en het is maar goed dat ik haar snel kan vastpakken. Ze probeert uit mijn armen te ontsnappen en weg te rennen. Waarom is ze zo bang?

Ik kan met niet voorstellen dat dit de opa en oma zijn die niks met haar te maken wilde hebben. 'wat is er liefje' vraag ik haar. 'weg papa. Weg' huilt ze.

'kom lieverd, het is goed. Ze willen je heel graag zien. Ik bescherm je lieverd. Papa zal je altijd beschermen'.

Ik til haar op en houdt het snikkende meisje tegen me aan. Waarom is ze nu weer zo bang? Is het omdat ze wordt geconfronteerd met het verleden? Dat kan natuurlijk ook nog.

Ik bel aan en al snel gaat de deur open. Ava drukt zich nog beter tegen me aan terwijl ik over haar rug heen wrijf.

'oo, wat fijn dat jullie er zijn' glimlacht de vrouw voor ons. Ze blijft naar de huilende Ava kijken die elke oogcontact ontwijkt door haar hoofd op mijn schouder te leggen. 'het komt goed liefje, echt waar'.

'heeft ze haar dag niet helemaal?' vraagt Amy voor me. 'Toen ik vertelde dat we naar jullie gingen ging ze door het lint en wou wegrennen. En nu weigert ze iemand aan te kijken. Ik weet niet wat het ineens is. Al vanaf dat we hier de buurt in zijn gereden voelt ze zich niet lekker' vertel ik.

'ze heeft ons bijna nooit gezien. We hebben haar maar 2 keer gezien dus ik zou niet weten waarom ze bang is voor ons'.

'laten we binnen verder praten' stel ik voor. De vrouw laat ons binnen. Ik hang onze jassen op.

In de woonkamer stel ik me voor aan de man en ga dan zitten. Ik zet Ava op mijn schoot neer. 'niet bang zijn liefje. Ik zou je nooit naar stoute mensen brengen, dat weet je toch?'. Ze negeert me.

'wat wil je te drinken' vraagt de vrouw. 'doe maar wat cola'. Na dat ze alles voor iedereen heeft neergezet laat ze zich in de stoel zakken.

'waarom heeft u haar maar 2 keer gezien' vraag ik aan de vrouw voor me. 'we mochten haar nooit zien van Josh. Hij verbood het Emery om met haar naar ons toe te komen. We zagen alleen maar foto's maar verder niks. We hadden niet echt een andere keus'.

'kunt u me misschien vertellen hoe het allemaal is gelopen, als dat natuurlijk gaat. Ik snap als het te moeilijk is om nu te vertellen' vraag ik aan de vrouw.

'ja, natuurlijk. Het is kort geleden maar toch is het al wel wat gezakt hoor. We kunnen toch niks meer doen'. Daar heeft ze gelijk in.

(Dit kan heftig zijn. Je moet dus zelf bepalen of je daar tegen kan)

'Josh was altijd heel lief voor Emery. Ze waren het perfecte koppel en het was zo lief om te zien. Hij hield echt van haar. Of ja, dat dachten we. Dat dacht iedereen.

Tot dat Ava werd geboren. Hij wist dat hij Emery volledig in zijn greep had met de geboorte van hun dochter. Emery zou nooit haar dochter pijn laten lijden of haar achter laten. Ze wou altijd al een kind dus ze zou Ava nooit achter kunnen laten.

Maar hij werd wel steeds agressiever. Hij leek gestoord. Dat is hij. Ava had in het begin nog reflux. Elke keer als dat gebeurde kreeg Emery de pijn ervoor.

Ook toen ze 8 maanden was had Ava last van overgeven. Ze kon haar eten gewoon moeilijk binnen houden.

Ik weet nog dat ze met ons aan het bellen was toen het gebeurde. Ze had de telefoon aan laten staan om ons te laten horen hoe hij tekeer zou gaan.

We hoorde hem de kamer inkomen en schelden en tieren. Hij dreigde Ava minstens een hersenschudding te bezorgen door dat geval. Natuurlijk wou Emery dat niet. Ze zou het niet kunnen aanzien haar dochter te zien lijden.

Dus was ze noodgedwongen om te zeggen dat zij de schuld wel op zich zou nemen. Ze werd hardhandig mishandeld terwijl Ava maar huilde.

Zo ging het heel lang door. Emery zorgde voor Ava terwijl Josh hun pijn deed, bier dronk en soms wat ging werken. Op de momenten dat hij aan het werken was ging ze wel eens naar een vriendin van haar. Dan was ze er even uit met Ava.

We kregen altijd leuke foto's van haar als ze samen erop uit waren. Ze heeft een keer proberen te ontsnappen van hem samen met Ava. Ze waren al een eind. Maar hij had er een mannetje op af gestuurd en hij heeft hun weer teruggehaald.

Hij was razend maar dat was niet de reden van haar dood. Er was eigenlijk niet eens een reden. We weten natuurlijk niet veel van die dag. We weten alleen dat Ava hoogstwaarschijnlijk met Emery in bad zat toen hij stoned naar binnen is gekomen.

Ze hebben ruzie gemaakt over iets en hij was het zat. Hij heeft Ava het water uit getrokken en Emery onder water gehouden. Net zolang tot dat hij zeker wist dat ze niet meer leefde.

Ze vermoeden dat hij zeker 10 minuten zo heeft gezeten, wachtend. En dat terwijl Ava heeft toegekeken. Ze moest van haar vader. Hij dwong haar te kijken hoe haar moeder dood zou gaan. Hij dreigde haar hetzelfde aan toe doen als ze niet zou luisteren.

We wisten niet dat ze dood was. We hoorde 2 weken niks van haar waardoor we ons zorgen maakte. Dus we hebben er iemand op af gestuurd. En toen kregen we te horen dat Emery dood in de badkuip lag terwijl Ava opgesloten zat op haar kamer en hij op de bank zat te roken.

Ava heeft 2 weken alleen bij hem gezeten en daarin weten ze niet wat er is gebeurt. Ze weten alleen dat ze zich waarschijnlijk in hetzelfde bad heeft moeten wassen waar haar moeder nog in lag. Hij is die dag opgepakt en Ava is meegenomen.

We hadden nog gesmeekt haar bij ons neer te zetten maar dat deden ze niet. Ze is in een weeshuis gezet en vanaf daar zijn we haar verloren. Tot we haar hoofdje op de televisie zagen, samen met jou' verteld de vrouw.

My Adoption Story  Ft Shawn MendesWhere stories live. Discover now