Darkness

19 3 1
                                    

     Bună, @VanyaCa aici este critica ta.

Titlu.

      Din moment ce conținutul cărții este în română, m-aș fi așteptat ca și titlul să fie în română. Singura limbă, în afara de română, pe care o accept, personal, în titluri, este latina. În general cea cultă, pentru că poate fi, uneori, mai expresivă decât limba noastră, și apoi, chiar din ea se trage româna.

       Pe de altă parte, nu-l găsesc atractiv sau original, ba chiar îmi aduce aminte de un fanfiction cu Harry Styles, care era destul de cunoscut la un moment dat.

       Personal, l-aș schimba, dar alegerea rămâne la latitudinea ta.

Copertă.

           N-am ce comenta. Este o copertă plăcută, armonioasă și transmite ideea cărții. Culorile sunt plăcute, deși închise, și fonturile arată bine acolo unde sunt.

         Este un pic cam întunecată, dar asta nu e o așa mare problemă. Fundalul se vede, totuși, puțin blurat.

Descriere.

         În primul rând, estetica e dusă. Alineatele au plecat la plimbare și punctele de la final se cred folositoare, dar doar deranjează vizual cititorul. De obicei creditarea copertei se pune cu arond (@) sau se scrie exact numele de utilizator (în acest caz este yoonymi, cu literă mică, nu mare). Ar fi de preferat să faci ceva în legătură cu estetica.

        Este scurtă și seacă, iar tu ești certată cu virgulele, cel puțin în al doilea paragraf.

         M-a, nu ma.

        Folosești un limbaj colocvial, deloc atractiv și te rezumi la câteva idei care nu însumează nici pe jumătate ceea ce vrei să transmiți. Nu aș sugera folosirea unui astfel de limbaj pentru că nu servește și nici nu atrage cititorii să lectureze.

        Se pot intui câteva chestii, dar nimic concret. Aici n-aș fi comentat dacă apăreau niște metafore rupte din stele, dacă s-ar fi văzut o dorință de a confuza cititorul prin arta cuvintelor. În schimb, după cum am mai zis, la tine pare mai mult nepricepere, decât vreo intenție de a face oamenii confuzi.

          Îți sugerez să o reevaluezi, poate chiar rescrii, pentru un efect mai mare asupra ochilor privitorilor și pentru o atractivitate mai sporită.

Conținut.

         După mine, mai bine te lipseai de prolog și completai descrierea așa. Se deduc mult mai multe și continuarea completează ce era de completat în ideile din descriere.

        Intuiesc că e vorba de un bărbat, care își crește copilul singur. Interesant concept, căci nu prea găsești asemenea abordări (în care bărbații sunt cei buni). Ăsta este probabil plusul de originalitate pe care îl căutam în descriere.

         Înainte de substantivele în vocativ se pune mereu virgulă, așa se izolează ele. Nu e nevoie să scrii ceva cu majuscule, un simplu semn de exclamare e de ajuns și arată mult mai estetic. Ar fi o idee sa folosești ghilimelele românești când sunt prezente (o pereche jos, una sus), ale tale sunt cele englezești.

         Alineatele trebuie să fie egale și la dialog, și la paragrafe. Există și destul de multe greșeli de tastare, deci ar trebui să treci puțin peste text pentru a le corecta.

         Acțiunea tinde ușor spre clișeu, iar personajele sunt insuficient caracterizate. Ai capitole foarte dialogate (sau cel puțin dialogate) din care nu reies foarte multe trăsături. Cu toate acestea, personajul principal își regăsește un loc stabil în lectură, astfel încât ne e mult mai ușor să-l cunoaștem pe el decât pe celelalte personaje. Totuși, personajele secundare sunt și ele importante și ar fi bine să le acorzi și lor mai multă atenție.

         Înțeleg că acest Darkness este un băiat, deși trebuie să recunosc că n-am mai văzut așa nume (următorul meu personaj se va numi Homeless oficial :]]]).

           Pe alocuri te pierzi în detalii, dar astea se rezolvă repede cu o revizuire a textului. Îți sugerez să acorzi mai multă atenție chestiilor de genul.

          În concluzie, îmi pare rău pentru că critica este așa de scurta, dar în afară de cele menționate, nu prea am ce comenta mai mult. Acțiunea e în formare, iar în primele capitole se prezintă o singură zi, nu este de ajuns pentru o imagine de ansamblu, deci prefer să nu fac ipoteze greșite. Ai un stil plăcut, dar mai trebuie, cu adevărat, șlefuit pentru a se ajunge la ceva foarte bun. Felicitări cu ce ai creat până aici.

Plata:

— voturi și o părere la cartea mea, Moarte și pulbere, din care să reiasă că ai citit, poți vorbi de personaje, acțiune, stil de scriere, orice. Aș aprecia să-ți dai interesul, la fel cum am făcut eu cu critica ta, și să nu faci părerea în scârbă pentru că nu servește niciuneia dintre noi.

       Critică realizată de --Yelek

       Critică realizată de --Yelek

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

CriticiOn viuen les histories. Descobreix ara