Atinge-mi sufletul

32 5 1
                                    

     Bună ziua, ancaramona19. Vreau să te felicit pentru toată munca depusă, pentru că se vede, a meritat. Aici e premiul tău, sper că o să te ajute şi o să-ți facă plăcere să citeşti, mie sigur mi-a plăcut să fac cunoştință cu acea parte din tine care s-a expus prin carte. Şi, ca să trecem odata la subiect, mai jos sunt aspectele pe care le-am dezbătut. Enjoy ;)

     Titlul:

     Este destul de scurt şi aş spune că şi cuprinzător dacă nu aş fi citit decât o parte din carte. Eu nu găsesc vreo legătură directă cu povestea cărții, dar poate fi din cauză că am parcurs doar câteva capitole. Presupun că vrea să evidențieze faptul că psihologii lucrează cu ce se intamplă în sufletul pacienților.

     Coperta:

     Nu pot spune ca e prea originală, dar nici că arată rău. Singura chestie care mă deranjează este că personajul masculin este la bustul gol, şi pot spune că sunt sătulă de astfel de caractere. Adaug că nu înțeleg ce e cu ceața aceea roşie de pe fundal, presupun că are scopul de a face poza să arate mai estetică. Eu zic că se putea mai bine, mai mergea perfecționată un pic.

     Descrierea:

     Descrierea vrea să cuprindă esența poveştii, nu pune accent pe lucruri inutile, ca să zic aşa. Din ea reiese clar că tema principală e dragostea şi cum acționează ea asupra personajelor.

     Deşi nu e domeniul meu, pot spune că e o descriere destul de reuşită, pentru că reuşeşte să îmbine descrierea plotului cu acea dragoste între protagonişti. Nu pot spune că e un clişeu, dar nici ca e înzestrată cu cine ştie ce originalitate. Oricum, e greu să fi original la capitolul iubire. :)

     Totuşi, nu are greşeli gramaticale, iar cuvintele utilizate denotă o oarecare familiaritate în folosirea lor.
Vocabularul nu este sărac, dar nici nu sare în evidență. Iți poți da seama că autorul se exprimă cu uşurință şi fluid, totuşi.

     Conținutul:

     În sfârşit, conținutul propriu-zis. Îl voi despărți în două aspecte de dezbătut: gramatica şi exprimarea, iar apoi plotul şi personajele.

     Din punct de vedere gramatical, totul este în regulă, diacriticile şi toate cratimele sunt acolo, făcând impresie bună. Vocabularul, ca la descriere, nu e sărac, dar nici extraordinar de bogat.

     Totuşi, imi place stilul de scris: practic, nici prea complex, dar nici prea simplu, cu unele expresii drăguțe şi altele care şi-au pierdut înțelesul. De exemplu, adjectivul "bun" este folosit câteodata în sensuri prea generale, pierzându-se esența de bază şi derutând cititorul. Să dau un exemplu: "bun" apare în sintagma "blondă bună" (nu citez exact) şi apoi apare în expresia "spațiu bun", având în vedere că acel spațiu era plin de magazine, un fel de spațiu comercial. Nu prea am ințeles ce vrea să însemne acest "bun", dar mă rog. Astfel de greşeli de exprimare mărunte împestrițează textul destul de rar, dar sunt acolo.

     Ar fi necesar ca unele mici expresii să fie rescrise. În rest, nu am nimic de comentat.

     Ca poveste, pot spune că e destul de O.K., cu mențiunea că acțiunea mergea mai dezvoltată. Să mai moară unul, să se mai ranească altul (sunt mai sadică din fire, ce să zic), dar toate astea cu scopul de a menține atenția cititorului.

     Îmi place cum prezinți acțiunea şi ce împrejurări creezi. Eu, totuşi, aş fi pus mai mult accent pe ceea ce simte şi crede personajul, pe trăiri. Aş fi dezvoltat şi relațiile cu personajele, şi acțiunea.

     Reuşeşti să menți atenția cititorilor destul de bine, ai unele idei originale care se îmbină cu plotul şi crează un ambient unic. Totuşi, există şi unele defecte.. cum ar fi că în prolog scrie că Mia are în jur de 20 de ani, iar în capitolele următoare că are 15, ceea ce m-a derutat.

     Personajele sunt destul de descrise, nici prea complex, dar nici prea sumar. Ai putea totuşi să le faci să pară mai interesante individualizandu-le pe rând prin obiceiuri ciudate şi personale (just an idea).

    Dacă ar fi să-ți dau o notă de la 1 la 10, aceea ar fi 9.4. Cartea ta e bunicică, se vede că e muncită şi meriți.

     P.S.:

     Tot ce am scris aici e pură părere personală. Valoarea cărții tale nu e neapărat aşa cum o văd eu, fiecare are dreptul la diferență de perspectivă.

CriticiWhere stories live. Discover now