Legea unui singur suflet

30 6 2
                                    

Titlu: Legea unui singur suflet
Autor: bontei
Categorie: ficțiune generală
Capitole: patru
Status: nefinalizată
Critic: cimitir

1. Titlul

E posibil să mă înșel, dar luându-mă după descriere, cartea ar merge mai bine în fantasy (sau romantasy), fiind prezenți goblini, troli și puteri. Titlul, în opinia mea, nu duce cu gândul la fantezie. Înainte să citesc descrierea chiar acum, aveam impresia că e o carte bazată pe profunzime și realitate, pentru că ăsta e vibe-ul pe care eu una îl primesc. Dar depinde de gusturi, bănuiesc.

2. Coperta

E elegantă și estetică, dar, la fel ca titlul, nu duce cu gândul la o poveste în genul respectiv, ci e mai mult stilul care ar merge la un volum de poezie.

3. Descrierea

Prima frază a acesteia e mult prea lungă și conține prea multe detalii legate de worldbuilding. Acestea nu ar trebui să se găsească în descriere, în opinia mea, ci mai degrabă în primul capitol sau oriunde alegi tu să dezvolți universul. Descrierea e pentru intrigă, context al personajului principal și indicii legate de plot.

În prima propoziție din al doilea paragraf, ai zis "constă" de două ori. Și, dacă puterea e obținută prin găsirea sufletului pereche, de ce are Olivia deja puteri, când nu l-a găsit?

Probabil va avea sens în carte, eu scriu pe parcurs ce citesc, așa că voi vedea.

Oricum, restul descrierii îmi place, e scris corect și are lungimea perfectă, spune exact cât trebuie și trezește interesul cititorului.

4. Conținut

În primul capitol, am observat că nu folosești linia de dialog (—), dar în afară de aceasta scrii corect.

Primul capitol pare un flashback, dar în mijlocul acestuia e un alt flashback, care nu e diferențiat de celălalt, de aceea devine totul confuz și nu îmi pot da seama când începe partea despre părinți și când se termină. Nu îți recomand să sari așa dintr-un timp în altul și să vorbești despre ambele amintiri de parcă ar fi în prezent. În plus, nu am văzut rostul niciunuia dintre flashback-uri. Dacă povestea e despre Olivia la 17 ani, a fost necesar să știm despre prima ei zi de grădiniță? A fost necesar acel fragment despre întâlnirea părinților ei? Mulți oameni, printre care mă număr și eu, nu recomandă flashback-urile și mai ales prologurile decât dacă e absolut necesar, decât dacă informațiile respective sunt esențiale pur și simplu nu pot fi incluse sau povestite în niciun alt fel. Iar aici nu e cazul. Deci, practic, primul capitol e ca un prolog care nu prea are motiv să fie acolo.

În al doilea capitol, apar semnele revenirii puterii Oliviei, dar nu e explicat în ce constă aceste puteri, ce legătură au cu sufletele pereche, în ce fel sunt legate de însăși universul creat de tine, și toate aceste lucruri sunt importante. Spunea la un moment dat că fugea de puterile ei ca să îi protejeze pe cei din jur, dar până acum fusesem condusă să cred că puterile sunt ceva normal în lumea asta, deci cum i-ar pune în pericol, dacă mai sunt mulți alți oameni care le au? Dacă toate puterile ar fi pus în pericol familiile celor care le aveau, n-ar trebui să fie cel puțin jumate din populația banshee moartă?

La începutul celui de-al patrulea capitol, e un paragraf absolut imens, care chiar ar trebui împărțit în ceva mai scurt.

Încă ceva. În descriere începuseși încă de ka început să menționezi lucruri legate de ființe și orașe, deci mă așteptam să găsesc worldbuilding detaliat, dar nu ai spus cam nimic despre lume în cele patru capitole. Nu e destul ceea ce e în descriere pentru a construi o lume, totul trebuie detaliat mult mai mult. Încă nu știu care-i treaba cu lumea asta, cu sufletele pereche, cu puterile, nu știu nimic despre orașe, geografie, etc. Ai vorbit mai mult despre școala primară a Oliviei decât despre universul ficțional, și chiar nu înțeleg relevanța acelor detalii.

Olivia în sine nu a fost dezvoltată, nu am prea văzut nimic profund despre ea, nu am desprins din acțiuni nicio trăsătură a ei, niciun motiv pentru care ea e protagonista și nu orice altă persoană. Un lucru care să o facă specială, dar nu legat de puteri, ci de personalitatea ei. Pur și simplu până acum pare un personaj plat, unul care nu a fost modelat încă.

Despre plot nu am prea multe de zis, pentru că nu s-au întâmplat destule lucruri esențiale în aceste capitole încât să îmi fac o idee concretă sau să depistez o intrigă solidă. De asemenea, capitolele sunt cam scurte pentru fantasy.

Stilul tău de scriere e plăcut și simplu, dar lipsește profunzimea, complexitatea, lucruri care mie una îmi par necesare pentru a scrie fantasy, pentru a captiva. E corect și nu e rău, dar pur și simplu nu e ceva foarte ieșit din comun, cum nici ideea cu tânăra care și-a ascuns puterile magice și acum trebuie să și le antreneze nu e. Ai șansa însă să schimbi asta dacă te concentrezi și pe construcția lumii, ființele magice, dacă le oferi niște trăsături unice.

În concluzie, nota mea e un 7,50. Sper că nimic din ce am spus nu te-a demotivat, eu sunt sigură că vei evolua dacă continui să exersezi.

Plata: voturi la cartea mea "Cântecul fierului" și o părere la sfârșitul capitolului al doilea, din care să se înțeleagă că ai citit. Mulțumesc anticipat și mulțumesc pentru că ai apelat la mine!

CriticiWhere stories live. Discover now