Rătăcind prin întuneric

25 5 2
                                    

──────────────────

Autor: @ancaramona19

Genul cărții: Ficțiune generală/Dragoste

Critic: @--melancolie

(mai întâi aș dori să îmi cer scuze către autoare pentru faptul că a durat atât și nu am anunțat-o în legătură cu faptul că într-un final i-am preluat eu critica)

──────────────────

TITLUL:
⠀⠀⠀⠀Am înțeles încă de la început cam cu ce are legătură titlul, iar faptul că se leagă direct de anumite detalii din carte îmi place. Dacă îl pronunț, poate suna un pic bolovănos din punctul meu de vedere, dar nu mă deranjează neapărat. Nu este un titlu lung, e ușor de reținut.

COPERTA:
⠀⠀⠀⠀Mi se pare potrivită, este frumos făcută, iar stilul întunecat este unul folosit într-o manieră atrăgătoare și nu exagerată. Nu sunt eu un as în grafice, nu pot spune prea multe despre asta, dar mie mi se pare bună.

DESCRIERE:
⠀⠀⠀⠀Acel citat de la început dă bine la ochi, deși încă nu știu exact câtă legătură are cu această carte. Totuși, este un citat cât de poate de real, îți așterne adevărul în față chiar dacă e crud.

⠀⠀⠀⠀Acum, mă voi lega de cealaltă parte a descrierii. În primul rând este de admirat faptul că ai dat încă de la început detaliile clișeice precum „băiat cu inimă înghețată sau fără sentimente". Este ca și cum ai spune verde-n față că acel personaj nu este un clișeu. De asemenea, prima apariție a personajului feminin este inedit, căci pasiunea ei este una diferite deci automat ar atrage atenția celor care trec pe la critica ta.

⠀⠀⠀⠀O singur detaliu care este cel mai probabil din neatenție, și anume faptul că, la primul paragraf propriu-zis, cuvântul „singura" trebuia lipit de acele ghilimele. Ți-aș mai sugera să folosești ghilimele românești, dar nu reprezintă un detaliu atât de deranjant, sincer. Ți-am spus ca să ai în vedere în caz ca le-ai putea folosi.

⠀⠀⠀⠀Trecând la al doilea paragraf, abia aici oscilez între ideea că ai prezentat într-un mod relativ diferit cum Ezekiel începe a simți ceva diferit față de Cataleya și ideea că abia asta sună puțin cam folosit. Nu ți-aș sugera, totuși, să schimbi, pentru că atrage atenția, iar faptul că ai alăturat niște fraze originale lângă ceva cam întâlnit nu pot spune că ar deranja atât de mult. Totuși, am văzut de foarte multe ori, și chiar în descrierile unei cărți, ideea unei despărțiri sau al unui obstacol uriaș.

⠀⠀⠀⠀Dar faptul că ai spus „Câți dintre noi am avea puterea să o luăm de la zero?" mă duce cu gândul la faptul că ceva s-a sfârșit pe parcurs, ceva s-a sfârșit pentru totdeauna. Poate nu e așa, poate ai vrut să îți pui cititorii în ceață, dar atrage.

⠀⠀⠀⠀Descrierea e bine pusă la punct, sincer, are ce-i trebuie, chiar dacă anumite lucruri au deranjat la ochi puțin. Nu îți suferez să schimbi structura ei.

CONȚINUT:
⠀⠀⠀⠀Pentru început, prologul nu știu exact la cine se referă. Prima dată chiar și eu am avut impresia că nararea este din perspectiva unui băiat, iar asta cel mai probabil din cauza faptului că pe copertă se află un bărbat. Dar cine este acea femeie din perspectiva căreia tu ai narat? Dacă o fi Cataleya mi-e greu să te pronunț. Din prima ți-aș putea spune că îți captează atenția și stârnește curiozitatea necesară spre a continua. Ăsta este un plus, și încă de la început mă atrage modul în care detaliezi acțiunea. Chiar dacă pot părea a fi multe detalii, acestea nu te plictisesc, ci din contra, atrag. Îmi place cum descrii acțiunea și mișcările personajelor sau a ceea ce se petrece în jur.

⠀⠀⠀⠀La început, ca să mă leg un pic și de estetica acestei cărți, ți-aș sufera să pui toate aliniatele. Dă și mai bine și este un plus atunci când totul este așezat la fel, nu un fragment cu aliniat și altul fără. Este un detaliu care dă bine la ochi, mai mult, arată mai bine, plus că ai și liniile de dialog, deci nu ar fi o problemă prea mare să mai adaugi și celălalt detaliu.

⠀⠀⠀⠀Din câte am observat, toate districtele sunt puse, chiar dacă se mai pot găsi vreo câteva greșeli de tastare pe ici-colo, dar se vede că nu sunt intenționate, din lipsă de informații.

⠀⠀⠀⠀Locul acțiunii este frumos definit, cu toate cele necesare spre a-ți face o imagine relativ bună a împrejurimilor. Asta mă face să îmi dau seama și mai bine de fiecare pas al personajelor.

⠀⠀⠀⠀Dacă ar fi să mă uit pe la personaje, ți-aș spune în primul rând ceva legat de numele acestora, care mi se pare frumoase, inclusiv „Cataleya". Nu știu dacă am mai întâlnit acest nume, dar orice ar fi este frumos. Nici numele de „Ezekiel" nu sună de-o rău, este asemeni celui precedent. „Theodore" ar putea sună puțin folosit din perspectiva unora, dar sună bine la pronunție, e drăguț.

⠀⠀⠀⠀Sntimentele personajelor, din câte observ, le putem deduce mult mai mult din reacțiile fizice, nefiind niște explicații îndetaliate a emoțiilor. Nu pot spune că deranjează, poate că acestea urmează să apară pe parcurs, dar aș zice că modul în care prezinți sentimentele este potrivit. Reacțiile pe care le au personajele sunt bine explicate și naturale, au o logică. Dialogul, de asemenea, prezintă dinamism și atrage. Relația dintre Ezekiel și Theodore este simpatică, se vede cât de mult țin unul la celălalt, cu tot cu acele mici tachinări, care sunt un condiment perfect.

⠀⠀⠀⠀Aș vrea să spun faptul că relația dintre Cataleya și Ezekiel este grăbită, dar nu pot. În același timp trage de mine să spun că te-ai grăbit, dar apoi îmi dau seama că nu ar trebui, pentru că îmi place cum ai introdus.

⠀⠀⠀⠀Acum, unul dintre cele mai importante detalii ale cărții, și anume nararea ta din perspectivă masculină. Nu știu exact ce aș putea spune, dar mi se pare chiar special acest detaliu. În primul rând nu sunt multe cărți dintr-o astfel de perspectivă, iar apoi nu sunt foarte multe autoare care o abordează. Acesta ar fi un alt motiv pentru care cartea ta atrage.

⠀⠀⠀⠀Modul în care ai pus acele amintiri pe care Ezekiel le are alături de femeia de care era îndrăgostit este diferit. Nu scrie nicăieri mare și lat „flashback", iar aceste momente nici nu sunt aruncate la nimereală printre capitolele cărții. Are o structură de pe linia căreia nu te abați.

⠀⠀⠀⠀Principalul sentiment al lui Ezekiel sunt frământările legate de iubita sa. Se vede clar ca apa limpede că este aproape disperat să o vadă, dar, după cum ai spus și în descriere, trebuie să învețe a-și reprima sentimentele.

CONCLUZIA:
⠀⠀⠀⠀Știu că mai mult am analizat decât să critic, asta din pricina faptului că mi-a fost mult prea greu să critic ceva în adevăratul sens al cuvântului. Poate că altă persoană de la această categorie ar fi găsit vreun nod în papură, dar per total ai o carte bună, care își merită actuala apreciere și care ar trebui să primească în continuare.

PLATĂ:
⠀⠀⠀⠀Având în vedere timpul mult prea îndelungat în care a trebuit să aștepti (ceva pentru care imi cer din nou scuze), un follow grupului este de ajuns. Sper că totul este în regulă.
⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀

⠀⠀⠀⠀── Naomi

CriticiWhere stories live. Discover now