Atlantis Efsanesi 4

110 4 2
                                    

Kayıp Efsanesinde Son İddia: Suyun Altında İki Kent

Atlantis konusunda her çağ, her dönem kendi düşleri­ni, kendi korkularını, ken­di umutlarını taşıyor. "Kayıp Kıta" konusundaki çalışma­ların özellikle 50'li yıllarda yeniden canlanması tesadüf değil, İkinci Dünya Savaşı'nda insanlık, toplu bir yok oluşun ayak seslerini duymuştu.

Atlantis ütopyasının doğrulanması, savaş korkusunun tedirgin ettiği insanlarda yeni bir umudu çağrıştırıyordu. Nitekim, yeni dünyalar,ütopyalar vaad eden tarikat sayısındaki artış da çok anlamlıydı. 

Özellikte ABD'nin her kilisesinde yeni bir Atlantis'in temelleri atılıyordu. Kayıp Kıta yüzyıllar sonra, tıpkı Platon döneminde olduğu gibi, politik ve toplumsal bir mesaja dönüşmüştü. Sahneyi bir kez daha sahte peygamberler, üçkağıtçılar, umut tacirleri almıştı.

Ancak 80'li yılların getirdiği yumuşama politikasıyla birlikte, yan-bilimin yerini yeniden bilimsel çalışmalar almaya başladı. Bunlar­dan en ciddi olanı, son zamanlarda Mı­sır kıyılarının birkaç kilometre açığında yapılan denizaltı kazıları.

Merkezi Liechtenstein'da bulunan Hilti Vakfı ile Discovery Channel'ın sponsorluğunda yapılan bu kazıları, Fransız arkeolog Franck Goddio yönetiyor. 

Geçtiğimiz yıllarda açık de­nizde kaybolan Fransız yelkenci Eric de Bishop'un torunu olan Franck Goddio, daha önceleri Filipinler açıklarında bazı batık Çin gemileri­ni, Mısır açıklarında batan Bonaparte gemisini bulup çıkarmıştı. 

Son olarak da İskenderiye açıklarındaki ünlü İskenderiye Feneri'nin kalıntı­larına ulaşmıştı. Şimdilerde ise, 25 kişilik dalış ekibiyle iki eski Mısır kentinin kalıntılarına ulaşmıştır. 

Bu sualtı kazılarında ortaya çıkarılan Menutis ve Heraklion, Makedon fi­ravunlar olan Ptolemaioslar dönemi­ne ait iki kent.

Bu sualtı kazılarında ortaya çıkarılan Menutis ve Heraklion, Makedon fi­ravunlar olan Ptolemaioslar dönemi­ne ait iki kent

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Kazılarda şimdiye kadar 1. Ptolemaios'un yaptırdığı tanrı Serapis heykellerinin yanı sıra, eski firavun­lar dönemine ait tanrıça İsis heykelle­rine ulaşılması, buranın, adı Herodotos Tarihi'nde geçen Heraklion kenti olma olasılığını artırıyor. 

Ancak bu son bulgularla, Atlantis'in ortaya çı­karıldığını düşünerek sevinenler için de üzücü bir not yine Heredotos'tan geliyor. Ünlü tarihçi, bundan 25 yüz­yıl önce Heraklion'a geldiğinde İsis tapınağı rahiplerine Atlantis'i sorduğunda şu yanıtı almış: "Adını duy­duk; ama burası değil."  

"  

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Gizemli ilimler ve Sırlı olaylarWhere stories live. Discover now