El Dorado Efsanesi

216 9 0
                                    

Eldorado (İspanyolca: Altın kaplı, altından), Güney Amerikalı bir kabile reisinin vücüduna altın tozu dökerek göldeki ritüel yıkanmalarının yarattığı bir efsanedir

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Eldorado (İspanyolca: Altın kaplı, altından), Güney Amerikalı bir kabile reisinin vücüduna altın tozu dökerek göldeki ritüel yıkanmalarının yarattığı bir efsanedir.

Efsanenin kökeni

Mit, 1530'lu yıllarda conquistador (İspanyolca: fatih) Gonzalo Jiménez de Quesada'nın günümüzdeki Kolombiya'nın And Dağları'nda karşılaştığı Muiska yerlilerinden edindiği duyumlarla başlar. İspanyollar yerlilerin köylerini ve hazinelerini çok çabuk ele geçirdiler. 

Zaman içinde Muiskaların altınları madenlerden çıkarmadıklarını, dağlardan kazandıkları tuz karşılığında başka kabilelerle yaptıkları ticaret sayesinde elde ettiklerinin farkına vardılar.

Daha sonra Sebastian de Belalcazar'in adamları, Muiska ritüelleri ile ilgili hikâyeyi diğer söylentilerle de karıştırarak ağızdan ağıza Quito'ya kadar taşıyıp efsaneyi yarattılar. 

El Dorado'nun bir yer olduğu sanılarak, efsane zamanla gittikçe büyüyerek, içinde altından bir kralın yaşadığı imparoturluğa kadar vardı.

Gonzalo Pizarro ve Francisco Orellana 1541 yılında Quito'dan yola çıkarak Amazon Nehri'nin havzasına kadar hiç bulamayacakları mistik yeri aradılar. Orellano, Rio Napo Nehri'ni Amazon Nehri'ne kadar takip ederek, bu sayede koca nehri çatalağızınına kadar boydan boya aşan ilk Avrupalı oldu.

 Orellano, Rio Napo Nehri'ni Amazon Nehri'ne kadar takip ederek, bu sayede koca nehri çatalağızınına kadar boydan boya aşan ilk Avrupalı oldu

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Kutsal Şölen

Hikayenin aslına Juan Rodriguez Freyle'nin 1636 yılı tarihli 'El Carnero' adındaki günlüğünde rastlanıyor. Freyle'den arkadaşı Don Juan'a yazdığından alıntılar: 

Anlatılanlara göre dini şölen yeni liderin ilan edilmesiyle başlıyordu. Muiska kralı ya da başrahibi, göreve başlamadan önce bir süre için kadınsız, tuz yemeden, bir mağarada inzivaya çekilirdi.

Sonra ilk yaptığı, Guatavita Gölü'ne gidip ilah diye taptıkları iblise hediyeler ve kurbanlar sunmaktı. 

Gölün etrafındaki şölen esnasında tahtın yeni varisinin derisi yüzülüp, yapışkan çirişle kutsal yağlama sonrası üstüne boydan boya bütün vücudunu kaplayana dek altın tozu dökülürdü.

Gizemli ilimler ve Sırlı olaylarWhere stories live. Discover now