Kız Kulesi

1.4K 16 2
                                    

Kız Kulesi, hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan, küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.


Kız Kulesi, hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan, küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır. Üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar'da Bizans devrinden kalan tek eserdir.

M.Ö. 24 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule, Karadeniz'in Marmara ile birleştiği yerde küçük bir ada üzerinde kurulmuştur.

Dünyanın en farklı ve en değişik yapılarından bir tanesidir. Çağlar boyunca deniz feneri, hapishane, gümrük istasyonu gibi pek çok farklı amaçlarla kullanılmıştır.

Bazı Avrupalı tarihçiler buraya Leander Kulesi derler. Kule hakkında pek çok rivayetler bulunmaktadır. Evliya Çelebi kuleyi şöyle tarif eder;

Deniz içinde karadan bir ok atımı uzak, dört köşe, sanatkarane yapılmış bir yüksek kuledir. Yüksekliği tam 80 arşındır. Sathı mesehası iki yüz adımdır. İki taraftan yerde kapısı vardır.

Bugün görülen kulenin temelleri ve alt katın önemli kısımları II

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.


Bugün görülen kulenin temelleri ve alt katın önemli kısımları II. Mehmed (Fatih Sultan Mehmet) devri yapısıdır.

Kulenin etrafındaki sahanlık geniş kaplanmıştır. Üstündeki madalyon halindeki bir mermer levhada, kuleye şimdiki şeklini veren Sultan II. Mahmud'un, Hattat Rasim'in kaleminden çıkmış 1832 tarihli bir tuğrası vardır. Kulenin Eminönü tarafı daha genişçe olup burada bir de sarnıç bulunmaktadır.

Gizemli ilimler ve Sırlı olaylarWhere stories live. Discover now