Al Karısı ve Lilith

560 11 1
                                    

Al Karısı ve Lilith: Şeytanın Kadınları mı?

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Al Karısı ve Lilith: Şeytanın Kadınları mı?

Yaradılışın iki temel prensibinden biri olan dişil enerji formunun birincil temsilcisi kadın, tarihsel süreç içinde farklı kültür ve uygarlıklarda çeşitli roller üstlendi; farklı semboller ve adlarla anıldı.

Bireysel duyuş ve düşünüş farklılıkları nedeniyle de 'anne', 'dişi' ve 'kadın' kavramları birbirinden ayrıymış gibi algılanarak hepsine farklı gözlerle bakıldı.

Uygarlık tarihinde farklı roller ve kimliklerle anılan kadın eril bakış açısıyla yuvayı yapan dişi kuş, hanım hanımcık olan olarak kabul gördü. 

Bu kabulun dışında kalan kadın kimliği ise lanetlendi ve çağlar boyunca gerek atasözleriyle gerek deyişlerle çeşitli alay ve aşağılama ifadelerine maruz kaldı. "Kızını dövmeyen dizini döver", "eksik etek" vb. dendi hakkında mesela. 

Ama bir de lanetlenme kısmı vardır ki kadınlar; şeytan toplantısına katılan, şeytanla işbirliği yaparak ruhunu satan, çocukları çiğ yiyen yakılması gereken bir cadı olarak görüldü farklı toplumlarda.

Çağların ataerkil kültürü içinde, ezilen, ötekileştirilen, dini ve ucuz ahlaki değerlerin kisvesi altında sömürülen ve susturulan kadın yine de mitolojinin ve edebiyatın en birincil unsurlarından biri oldu. 

O, bazen sonsuz sulardan çıkıp Ülgen'e yaratma emrini veren Ak Ana'dır, bazen de Adem'in kaburga kemiğinden yaratılıp yasak elmayı yemesi için Adem'i kandıran Havva, ya da tanrıça-bakire-fahişe üçlüsünü kendi içinde barındıran İnanna veya rahat ok kullanabilmek için sağ göğsünü kesen Amazon kraliçesi Penthesilea.

O, bazen sonsuz sulardan çıkıp Ülgen'e yaratma emrini veren Ak Ana'dır, bazen de Adem'in kaburga kemiğinden yaratılıp yasak elmayı yemesi için Adem'i kandıran Havva, ya da tanrıça-bakire-fahişe üçlüsünü kendi içinde barındıran İnanna veya rahat ok...

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.

Gelelim Lilith'e...

Cadı, kötü, şeytani bir varlık imgesiyle karşımıza çıkan Lilith arketipi kimi zaman Lilitu bazen de Li-lu olarak anıldı. Lillith'in ilk izlerine M.Ö. 3000'de Sümer Uygarlığı'nda rastlanır. 

Semitik diller olan Arapça ve İbranice'de "leyl" kelimesiyle benzer bir biçimde, Lilith Sümerce'de 'lil' sözcüğüyle ilgilidir. Leyla adının türetildiği geceye ait olan anlamında olan 'ley' sözcüğü ile 'yel', 'rüzgâr' anlamındaki 'Lil' sözcüğünden türemiştir. 

Gizemli ilimler ve Sırlı olaylarHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin