Kader DNA'nın Neresinde?

450 12 0
                                    

DNA'larımızın içinde ne zaman kanser olacağımızı, ne zaman hastalanacağımızı, ne zaman iyileşeceğimizi belirleyen gizli şalterler var! DNA'da  gizli temel bir komut sistemi olduğu ve işe yaramadığı sanılan hurda DNA'ların, asıl genleri programladı...

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

DNA'larımızın içinde ne zaman kanser olacağımızı, ne zaman hastalanacağımızı, ne zaman iyileşeceğimizi belirleyen gizli şalterler var! DNA'da gizli temel bir komut sistemi olduğu ve işe yaramadığı sanılan hurda DNA'ların, asıl genleri programladığı ortaya çıktı.

DNA ve Genler

Hücrelerimizde çok sayıda DNA taşırız. Genetik bilgi bir dil gibidir. Alfabemizdeki harfleri bir araya getirerek kelimeleri, sonra da kelimeleri birleştirerek cümleleri, sonra paragrafları ve kitapları yazarız. DNA'da:

Alfabe sadece 4 harften ibarettir.

Her harf baz veya nükleotid denilen kimyasal bir molekülü temsil eder.

Kodon adı verilen genetik kelimeler bu harflerden oluşmuştur.

Genetik dilde bütün kelimeler (kodonlar) sadece 3 harften oluşmuştur.

Bu kelimeler bir araya gelerek genler adını verdiğimiz cümleleri oluştururlar.

Bütün cümleler bir araya gelerek genetik bilginin tamamını içeren bir kitabı yani genomu meydana getirirler.

(DNA (Deoksiribonükleik asit); karbon, hidrojen, oksijen, azot, fosfat atomlarından oluşan ve hücrenin bütün hayati fonksiyonlarında rol alan dev bir moleküldür. 

DNA'yı oluşturan nükleotidler üç bölümden meydana gelmişlerdir. İnsan hücrelerinde bulunan DNA yaklaşık 3 milyar baz çiftinden oluşmuştur ve yaklaşık 1 metre uzunluğundadır.)

Hurda DNA Nedir?

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Hurda DNA Nedir?

Genler; "İnsanın tüm özelliklerini belirleyen bilgileri kodlayan zincirler" olarak tanımlanırlar. Genlerimiz DNA'nın %10 luk bir kısmını oluşturur ve proteinleri kodlayarak fiziksel ve fonksiyonel özelliklerimizi belirler.

Geriye kalan %90 lık DNA kısmına ise "kodlamayan DNA" denir. Kodlamayan DNA kendi içinde üç gruba ayrılmıştır.

1. Genler arasında sıkışmış durumda bulunan intronlar,

Gizemli ilimler ve Sırlı olaylarWhere stories live. Discover now