Cinler ile Meleklerin Savaşı

6.5K 104 28
                                    

Yazımızda bahsedeceğimiz savaş, insanlarla insanların yapmış oldukları savaşlar değil, insan yaratılmadan önce meleklerle cinlerin yapmış oldukları düşünülen ve meleklerin komutanlığını henüz Allah'ın huzurundan kovulmamış olan İblis'in yaptığı, ç...

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.


Yazımızda bahsedeceğimiz savaş, insanlarla insanların yapmış oldukları savaşlar değil, insan yaratılmadan önce meleklerle cinlerin yapmış oldukları düşünülen ve meleklerin komutanlığını henüz Allah'ın huzurundan kovulmamış olan İblis'in yaptığı, çoğu teorik bilgilere dayanan ilk savaştır.

Kuran-ı Kerim'e göre cinlerden ilk yaratılan varlık"Cânn" dır. Cânn (الجان), genellikle cinlerin atası ya da cin türü anlamında kullanılan bir terimdir.

"Bir şeyi örtmek, gizlemek" mânasındaki "cenn" kökünden türemiş bir isim olup "kendisini örten, duyulardan gizlenen varlık" demektir.

Kurân-ı Kerîm'de 7 yerde geçen "cân" kelimesinin 3 ayrı anlamda kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Hz. Adem'in kuru balçıktan, cânn'ın ise ısı derecesi yüksek, dumansız ve saf ateş alevinden yaratıldığı anlatılırken cinlerin atası anlamında, cennet hûrilerinin tavsifi sırasında, "daha önce hiçbir insan ve cin (cân) eli değmemiş" denilmek suretiyle de  cin türü anlamında kullanılmıştır.

Hz. Mûsâ'ya verilen asâ mûcizesinde, değneğin bir yılan gibi hareket ettiğini belirten âyetlerde "cân" kelimesi, "yılan" anlamına gelmektedir.

Hz. Âişe'den rivayet edilen bir hadiste, Resûlullah, cânn'ın saf ateş alevinden yaratıldığını bildirmiştir. İbn Abbas'ın ise cânn'ı "cin türünden dönüştürülmüş yılan"  anlamında kullandığı rivayet edilmektedir.

 İbn Abbas'ın ise cânn'ı "cin türünden dönüştürülmüş yılan"  anlamında kullandığı rivayet edilmektedir

Oops! Bu görüntü içerik kurallarımıza uymuyor. Yayımlamaya devam etmek için görüntüyü kaldırmayı ya da başka bir görüntü yüklemeyi deneyin.


Allah, nurdan melekleri, zulmetten ise cinleri yaratmıştır. Cinlerin babasının adı Tanus'tu.

Melekler, nurdan yaratıldıkları için ibadete başladılar. Cinler, zulmetten (karanlıktan, ateşin siyah kısmından) yaratıldıkları için de küfür, isyan ve tuğyan ettiler. Zamanla çoğaldılar. Allah, bunlara bir "şeriat" (yasa) gönderdi. Tâate ve ibadete çağırdı.

Tanüs ve evlâdı itâat edip Allah'a ibadete koyuldular. Bir müddet bu halde devam ettiler.

Aradan 6030 ya da 5020 yıl (Muhyiddîn-i Arâbîye göre ise  4020 yıl) geçti. Bu müddetin sonlarına doğru, inat ve isyâna başladılar. Çünkü ateşin zulmet (karanlık) kısmından yaratılmışlardı.

Gizemli ilimler ve Sırlı olaylarHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin