Gılgamış Destanı'nda Tufan

291 7 1
                                    

Bir zamanlar Dünya üzerinde yaşanmış olan büyük tufandan bahseden en eski metinlerden biri, Sümerlilerin "Gılgamış Destanı"na aittir

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Bir zamanlar Dünya üzerinde yaşanmış olan büyük tufandan bahseden en eski metinlerden biri, Sümerlilerin "Gılgamış Destanı"na aittir.

Gılgamış Destanı, Mezopotamya'daki Uruk Kenti'nin efsanevi rahip kralı Gılgamış üstüne yazılmış mitolojik bir metindir. Ve geçen yüzyıla gelinceye dek unutulmuş bir çağın ürünüdür.

Yüzyılımızda arkeologlar yorulmak bilmez bir çalışmayla Ortadoğu'nun kumlara ve sırlara gömülü kentlerini birer birer ortaya çıkartmaya giriştiler. 

O döneme kadar Nuh ile İbrahim Peygamber arasında geçen uzun sürenin tarihi yalnız Tevrat'taki "Tekvin Bölümü"nün 6. ve 9. Babları arasında anlatılıyordu. Gılgameş Destanı, bizi yeniden o çağlara geri götürmektedir.

Destanı oluşturan metinlerin ne zaman yazıldığı tam olarak bilinmemektedir. Büyük bir olasılıkla, metinler, daha önceki yüzyıllar süresince ve destanın süresince de aynı biçimini koruyarak kuşaktan kuşağa aktarılmıştı.

Gılgameş Destanı Asur Krallığı'nın son büyük kralı Asurbanipal'ın (MÖ 669-631) kurduğu kitaplıkta 1853 yılında bulunmuştur.

Asurbanipal, çağının tarihsel tutanaklarıyla daha eski dönemlerin ilahilerini, şiirlerini, bilimsel ve dinsel metinlerini bir araya toplayarak, büyük görkemli bir kitaplık kurdurmuştu. 

Dört bir yana saldığı adamların Babil, Uruk ve Nippur gibi eski bilim merkezlerindeki arşivleri taramalarını buyurmuş, sonra da daha önceki çağlarda kullanılan dil olan Sümerceyle yazılmış metinleri kopya edip Akad-Sami dillerine çevirmişti. .

1853 yılında bulunan bu tabletlerin değeri çok daha sonraları anlaşılabildi.

Tabletler 12 bölümden oluşmaktaydı. Metindeki boşluklar Mezopotamya' da ve Anadolu' da ortaya çıkarlılan başka kitabelerden elde edilen bilgilerle tamamlanmıştır.

 Metindeki boşluklar Mezopotamya' da ve Anadolu' da ortaya çıkarlılan başka kitabelerden elde edilen bilgilerle tamamlanmıştır

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Gizemli ilimler ve Sırlı olaylarWhere stories live. Discover now