Cengiz Han

263 7 0
                                    

Amerikalı ve Çinli bilim insanlarının "Cengiz Han'ın mezarını bulduk" iddiaları hala somut bir sonuca ulaşmazken, şimdi de Moğol arkeologlar aynı iddia ile ortaya çıktı

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Amerikalı ve Çinli bilim insanlarının "Cengiz Han'ın mezarını bulduk" iddiaları hala somut bir sonuca ulaşmazken, şimdi de Moğol arkeologlar aynı iddia ile ortaya çıktı.

Bilge Kağan'ın heykelini buldukları iddiasıyla geçtiğimiz günlerde gündeme gelen ve basında çok geniş bir şekilde yer alan Moğol arkeologlar, Cengiz Han'ın mezarının yerini tespit ettiklerini öne sürüyor.

Başkent Ulan Bator'da faaliyet gösteren Kül Tigin Derneği bünyesinde arkeolojik çalışmalar sürdüren Moğolistan Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bor Cugder başkanlığında çalışmalarını sürdüren 30 kişilik kazı ekibi, Moğol hükümdarı Cengiz Han'ın mezarının bulunduğunu öne sürdükleri kurganda 2 yıldan fazla bir zamandan beri araştırmalarını sürdürüyor.

Prof. Dr. Cugder, Cengiz Han'ın mezarının bulunduğu kurganın, başkentin yaklaşık 300 kilometre kuzeyindeki Hentii vilayeti sınırları içinde bulunan Burkhan Khaldun dağında olduğunu söyledi.

MEZAR, NEHİR YATAĞINDA DEĞİL, DAĞDA

Kurganı yaklaşık iki buçuk yıl önce keşfettiklerini belirten Prof. Dr. Cugder, bölgede 2 yıldan fazla bir süreden beri araştırma çalışmalarını yürüttüklerini aktardı. 

Moğol bilim adamı, bölgedeki yüzey araştırmalarının tamamlanmasının ardından bir yıldan fazla bir süredir jeofizik çalışmalarını yürüttüklerini belirterek, "bulduğumuz kurgan 200 metre uzunluğunda ve deniz seviyesinden 2 bin 362 metre yüksekte" dedi.

"Bölgede halen tespit ettiğimiz mezar sayısı 36" diyen Prof. Dr. Bor Cugder, "bu mezarlardan bir kısmının Moğol hanlarına ait olma ihtimali var. Çevre araştırmasını sürdürüyoruz" şeklinde konuştu.

Ekim ayı başında bölgeye giderek 15 gün süreyle çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Cugder, ilk kazıları yaptıklarını ve kış süresince çalışmalara ara vereceklerini söyledi. 

Burkhan Khaldun dağında buldukları kurganın Cengiz Han'a ait olduğunu öne süren Moğol bilim adamı, şöyle konuştu:

"200 metre uzunluğundaki kurganın 6 metre altında 2x4x10 metre ölçülerinde bir mezar tespit ettik. Bunun, Cengiz Han'a ait olduğunu düşünüyoruz. 

Yaptığımız araştırmaya göre kurgandan mezara 9 basamakla iniliyor. Bu, büyük hakanlara yönelik bir uygulama. Mezarın Cengiz Han'a ait olabileceği düşüncesi de bundan kaynaklanıyor.

Bilindiği gibi dünyada, büyük hakanın mezarının nehir yatağında olduğu düşüncesi hakim. Kurganın bulunduğu Bhurkhan Khaldun dağının yakınından büyük bir nehir geçiyor. 

Kurgan, ulaşılması zor, insanların çıkamayacağı bir yerde. Kurganın üzerinde eski zamanlarda yapılmış, Budizm ve Şamanizm inançlarına ait 2 tane de ava (sembol) bulunuyor."

Gizemli ilimler ve Sırlı olaylarWhere stories live. Discover now