Osmanlı'da Cadılar Vampirler ve Büyücüler

2.2K 45 8
                                    

"Seyahat ya Resulullah

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

"Seyahat ya Resulullah."

Evliya Çelebi, seyahatlerinin sebebini gördüğü bir rüyaya bağlar. Bu rüyaya göre İstanbul'da Yemiş İskelesi civarındaki Ahi Çelebi Camii'nde kalabalık bir cemaatle birlikte Hz. Muhammed'i görür.

Tam bu sırada heyecana kapılır ve "Şefaat ya Resulullah" diyeceği yerde "Seyahat ya Resulullah" der. Bunun üzerine Hz. Peygamber tebessüm ederek Evliya Çelebi'ye şefaatide, seyahati de müjdeler. Böylece seyyahatlerinin bahanesi bu rüya olur.

Her konuda anlatacak bir hikâyesi olan Evliya Çelebinin elbette "sihir", "büyü" ve "cadılar" hakkında da anlatacak bir şeyleri vardır

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Her konuda anlatacak bir hikâyesi olan Evliya Çelebinin elbette "sihir", "büyü" ve "cadılar" hakkında da anlatacak bir şeyleri vardır. Seyahati boyunca karşılaştığı pek çok egzotik hikâyeyi, şahit olduğu tılsım, cadı, büyü, büyücü olaylarını ve gözlemlediği doğaüstü varlıkları eserinde anlatır.

Kendinden önceki tılsım ve efsanelere atıfla tecrübe ettiği bu hadiseleri yorumlar. Hatta bilinen en eski "Vampir" hikâyelerinden birini onun naklettiği, bu yönüyle klasik "Drakula" öykülerine temel teşkil ettiği konusunda tüm tarihçiler hemfikridir.

Evliya Çelebi Seyahatnamesinin çeşitli bölümlerinde "harikulade hadiseler" dediği bu olaylara dair pek çok değişik anlatımlar yapar.

 Meydanlarda, paşa konaklarında, ziyafet ve şenliklerde şahit olduğu sihirbazlık, hokkabazlık, madrabazlık gibi gösterilerden bahsederken bunların "temaşa" – "gösteri" yönünü vurgular. Fakat, Evliya'nın anlattığı 3 farklı Cadı, Büyü, Büyücü olayı vardı ki olayları şahsi tecrübelerine dayandırarak ve hakikat ile sarmalayarak, şahitler huzurunda ortaya koymaktadır.  

Evliya Çelebi deyince aklımıza hep "damdan dama atlarken donankedi" hikâyesi gelir.

Hâlbuki Evliya'nın seyahatnamesinde daha ne "tantanalı" olaylar vardır da bilinmez. Seyahatname bizde unutulup gitmişken 1830'lerde Avrupalılarca keşfedilir.  

İlk olarak Alman tarihçi Hammer'in dikkatini çeker ve şöhret bulur. Eserden İngilizce, Almanca, Yunanca, Ermenice dillerinde seçkiler yayınlanır. Anavatanında ise Evliya sansüre uğrar, sürmen altı edilir. Tam bir baskısının yapılması için ise 150 yıl beklemek gerekecektir.

Gizemli ilimler ve Sırlı olaylarWhere stories live. Discover now