Reddedilen Kitap: "Fusus ül-Hikem" - Muhiddin Arabi

532 6 0
                                    

İslam bilgini ve düşünürü Muhiddin Arabi'nin, Fusus ül-Hikem adlı kitabı gizemli kitapların içerisinde yer alıyor

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

İslam bilgini ve düşünürü Muhiddin Arabi'nin, Fusus ül-Hikem adlı kitabı gizemli kitapların içerisinde yer alıyor. 

Arabi, Allah'ı ve peygamberleri anlatan bu kitabının, Hz. Muhammed tarafından yazdırıldığını belirtiyor. Araştırmacı ve yorumcu Şevket Pekel, Fusus ül-Hikem'i inceledi.

İSLAM BİLGİNLERİNİN en önemlilerinden biri olan Muhiddin Arabi'nin asıl adı, Ebu-bekir Muhyiddin Bin Ali'dir. 

İslami felsefeye alışılmışın dışında bir yorum getiren Muhiddin Arabi, 1165 yılında İspanya'nın Murciya kentinde doğdu. 

O dönemde, Murciya önemli kültür merkezlerinden biriydi. Muhiddin Arabi, ilk eğitimini burada aldı. Hocaları tarafından üstün öğrenci olarak nitelendirildiği için, eğitimini geliştirmesi amacıyla Endülüs'teki Kurtuba kentine gönderildi. 

Babası ile beraber Kurtuba'ya gelen Arabi, ünlü İslam düşünürü İbni Rüşd'ün talebesi oldu.

İbni Rüşd'ün bilgilerinden çok yararlanan Muhiddin Arabi, bu ünlü bilgini derinlemesine etkiledi ve kısa bir zaman sonra öğrenimini tamamlayarak oradan ayrıldı. İbni Rüşd onun için şöyle diyordu: 

"Ancak kitaplarda rastlanabilecek düzeyde, şimdiye kadar hiç karşılaşmadığım biri." 

Sonra ekliyordu: "Benim okuyarak elde ettiğim ilmi, o görünür halde şekillendirerek elde etti. Bende henüz düşünce halinde olanları ise, ona söylemeden, bana kendi düşünceleri olarak açıkladı."

"Rüyamda peygamberi gördüm"

Muhiddin Arabi, yazdığı kitaplarda olağan*üstü bilgiler verirken, birçok peygamber ve veli ile de görüştüğünü belirtir. Verdiği bilgilere göre bu görüşmeler üç şekilde gerçekleşmiştir:

a)Rüyada görerek,

b) Onları dünyaya davet ederek,

c) Bedenini terk edip, onların bulunduğu yere ulaşarak.

Arabi, 500'den fazla kitap yazdı. Bunların içerisinde en ünlüleri Fütuhatı Mekkiye ve Fusus ül-Hikem'dir. 

Fusus, onun tüm çalışmaları içerisinde en değerlisi olarak kabul edilir. Kitabın adı, her bölümün başlığından gelir ve "hikmetlerin özü" anlamındadır.

Muhiddin Arabi, Fusus'u yazma nedenini şöyle açıklıyor: "627 Hicret yılı, Muharrem ayının son günlerinde, Şam'da iken. Tanrının peygamberi Hz. Muhammed'i gerçek bir rüya anlamında gördüm. 

Elinde bir kitap tutuyordu. Bana dedi ki, bu Fusus ül-Hikem kitabıdır. Bunun al ve halka açıkla ve bu bilgilerden herkes yararlansın." 27 bölümden oluşan bir kitap olan Fusus ül-Hikem'in her bölümünde bir peygamberin kişiliği ve görevlerinin özelliği anlatılır.

Gizemli ilimler ve Sırlı olaylarWhere stories live. Discover now