Leonardo da Vinci (1452-1519)

472 6 3
                                    

Hayatı ve En Önemli Eserleri

İtalyan sanat ve bilim adamı Leonardo, sadece Rönesans döneminin değil, son 500 yıl dâhilerinden biridir.  

Evlilik dışı bir çocuk olarak doğdu. Annesi ve babası ayrı hayatlar kurdu, başkalarıyla evlendi. 14 yaşına geldiğinde ona bakan babaanesi ve dedesi vefat edince, mecburen babasının evine, Floransa'ya taşındı.

Bu yeni evde dışlanmıştı, üstelik gayrimeşru çocuklar okula da kabul edilmiyordu. 

Neyseki içindeki dâhiyi farkındaydı, külkedicilik oynamak yerine sanatıyla meşgul oldu. Babasının desteği ile 17 yaşında bir ressamın yanında çırak oldu.

20 yaşına geldiğinde, kendi siparişlerini alıyordu. Yeteneğini ispatlamıştı, ama eşcinsel eğilimleri onu neredeyse canından ediyordu. 

Leonardo'nun üreme eyleminin iticiliği ile ilgili bir söylemi vardı, Freud bunu sonradan "frijit" lik beyanı olarak açıklayacaktı. 

Ancak Freud yanılıyordu, Leonardo'nun derdi kadınlardı, cinsellikle ilgili bir sorunu yoktu. O dönem eşcinselliğin cezası ölümdü, aile güçlerinin kullanarak davayı düşürdü. 

Leonardo, bir dolu işini yarım bırakıp, Milano'ya kaçtı; bir şehir için ne büyük hediye! 17 yıl boyunca Milano'da çalıştı.

Leonardo'nun kafasında o kadar çok şey vardı ki, yarım kalmış, bitiremediği işleri yüzlerceydi.

Neyseki 40 yaşından sonra aklındaki projeleri not almaya başladı da, bugün onu sadece ressam veya heykeltraş olarak değil, bilim adamlığı, anatomiye yaklaşımı ve mucitliği ile de tanıyoruz.

1513'e kadar İtalya'da dolaştı, Floransa ve Roma'da bulundu. Mediciler ve Papa için de çalıştı, ama o dönem takıntısı anatomiydi. 

Papa kadavra kesmesini yasaklamıştı. 

Fransa kralı 1.Francis'ten teklif tam zamanında geldi, Fransa'nın baş ressamı, baş mühendisi ve baş mimarı olacaktı. Fransa'ya gittikten sonra hiç yeni resim yapmadı. Sağ kolu felç olmuştu. Zaten Leonardo ressam olarak tanınsa da aslında resimleri topu topu 21 taneydi. 

Fransa Kralı ile uzun sohbetleri ve dostluğu oldu. Bu sebeptendir ki Leonardo 57 yaşında kalp krizinden vefat ettiğinde, kral dostuna ait resimlerinin Fransa'ya getirilmesini buyurdu. 

Mona Lisa ve Virgin of The Rocks resimlerinin Paris'te olmasının sebebi budur. Herhalde "The Last Supper" Milano duvarlarında bir fresk olmasaydı, o da Louvre yolcusu olurdu.

Leonardo da Vinci'nin (1452-1519) Kayalıklardaki Bakire – Virgin of the Rocks (1483-86) isimli resmi Louvre Müzesi'nde (Paris, Fransa)

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Leonardo da Vinci'nin (1452-1519) Kayalıklardaki Bakire – Virgin of the Rocks (1483-86) isimli resmi Louvre Müzesi'nde (Paris, Fransa). Resmin boyutu 199 cm x 122 cm.

Leonardo'nun Virgin of the Rocks – Kayalıklardaki Bakire resmi oldukça tartışmalı. Resim kilise tarafından ressam Le Predis kardeşlere sipariş edilmişti. Bakire Meryem'in gebeliğinin lekesizliğini savunan bir tarikat, kiliseye bunu anlatan bir resim almasını önermişti. 

Gizemli ilimler ve Sırlı olaylarWhere stories live. Discover now