Osmanlı'da Yaşanan Medusa Olayı

375 6 0
                                    

YUNAN MİTOLOJİSİNDE GÖZLERİNE BAKANI TAŞA ÇEVİRDİĞİNE İNANILAN YILAN SAÇLI, KESKİN DİŞLİ, DİŞİ CANAVAR. 

GORGON KARDEŞLERDEN TEK ÖLÜMLÜ OLANDIR. BU YÜZDEN İNSANLARIN KAHRAMANI PERSEUS TARAFINDAN ÖLDÜRÜLEBİLMİŞTİR.  

Perseus, Graeae'nin ona verdiği ayna ile Medusa'ya bakabilmiş ve böylece kafasını taşa dönüşmeden kesebilmiştir

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Perseus, Graeae'nin ona verdiği ayna ile Medusa'ya bakabilmiş ve böylece kafasını taşa dönüşmeden kesebilmiştir.

Bazı kaynaklar ise Hermes'in (Merkür) ona verdiği orak ve Athena'nın verdiği ayna ya da kalkan ile onu öldürdüğünü söyler. 

Sağ taraftaki kanı zehirlidir sol tarafında panzehiri vardır. Kafasını kestikten sonra Medusa'nın boynundan denize sıçrayan iki damla kandan Chrisaor ve Pegasus doğmuştur. 

Türk mitolojisinde ise Şahmeran diye bahsedilir. Cenbaş yüzünden padişaha şifa olsun diye öldürülmüştür. Fakat yılanlar şahmeranın öldüğünü halen bilmemektedir. Efsaneye göre öğrendiklerinde Antakya'yı işgal edeceklerdir.

Günümüzde Yerebatan Sarnıcı'nda Medusa'nın heykelleri vardır.

Dev mermer sütunlar, birkaç mermer sütün üzerinde Medusa'nın kabartma taş üzerine işlenmiş yüzü ve saçları yılanlı hali ve buna benzer figürler... Bunlara ek olarak Medusa ile ilgili bilgiler, Yerebatan Sarnıcı tanıtım kitapçığında yer almaktadır.

 Bunlara ek olarak Medusa ile ilgili bilgiler, Yerebatan Sarnıcı tanıtım kitapçığında yer almaktadır

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Peki bunun Osmanlı ile ilişkisi nedir?

Yıl 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet'in huzuruna, Venedik'ten, İtalyan asıllı bir heyet gelir. Sultan'a sunmak üzere, birçok değerli hediyeler vardır yanlarında. 

Araya hatırlı kişileri, elçileri aracı yaparak, Fatih Sultan Mehmet ile ısrarla görüşme talep ederler.

Padişah, gelen bu heyeti, onca rica ve minnete rağmen huzuruna kabul etmez. Elçilerle görüşmesi için Vezir-i Azam'ı görevlendirir. 

Venedik'ten gelen bu heyet, çaresiz, Vezir-i Azam ile görüşürler. Görüşmenin konusu: "Sultanahmet'te bulunan Yerebatan Sarnıcı ve içinde bulunan hazine" ile ilgilidir. Görüşmenin konusu oldukça ilgi çekicidir.

Gizemli ilimler ve Sırlı olaylarWhere stories live. Discover now