Mevlana Türbesinde Esrarengiz Olaylar

578 6 0
                                    

"Kubbe-i Hadra" diye adlandırılan Yeşil Kubbe; çinilerle kaplı, dilimli, gövdeli ve külahlı dört kalın sütun üzerine; Karamanoğlu Ali Bey tarafından, 130 bin Selçukî dirhemine Mimar Tebrizli Bedrettin'e yaptırıldı

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.


"Kubbe-i Hadra" diye adlandırılan Yeşil Kubbe; çinilerle kaplı, dilimli, gövdeli ve külahlı dört kalın sütun üzerine; Karamanoğlu Ali Bey tarafından, 130 bin Selçukî dirhemine Mimar Tebrizli Bedrettin'e yaptırıldı.

Matbâh veya Matbâh-ı Şerîf bölümü, Meydân-ı Şerifin güney-doğu köşesinde, avlunun ise güney-batı köşesinde yer alır. Mevlevîliğin en değerli bölümüdür.

Elbetteki Matbâhtaki asıl işlev, yemek pişirmek ve yemek yemek ise de, Can tabir edilen Mevlevi adaylarının 1001 günlük çile süresi içerisinde, en çok eğitim gördükleri yerin burası olması nedeniyle "Mevleviler Matbâha, insanın pişirildiği yer" derler.

Burada gürültü edilmez, yüksek sesle konuşulmaz, gülünmezdi. Hatta Matbâha gösterilen saygının bir ifadesi olarak, Matbâh'ın kapısının önünden geçilirken dahi selama durulurdu.

Türbede inşaat faaliyetler uzunca süre bitmedi. 19. yüzyılın sonuna kadar eklemeler yapılmaya devam etmiştir.

Mevlevî Dergâhı ve Türbe 1926 yılında "Konya Âsâr-ı Âtîka Müzesi" adı altında müze olarak hizmete başladı. 1954 yılında ise müzenin teşhir ve tanzimi yeniden gözden geçirildi ve müzenin adı "Mevlâna Müzesi" olarak değiştirildi.

Mevlâna Müzesi'nin matbah bölümünde 1990 yılında onarım yapıldı. Ana bina onarımı ise ilk kez 2016 yılında yapılmaya başlandı.

Mevlana hayattayken Mevlevilerin musiki ile ilgilendikleri bilinmektedir. Müze içinde yer alan bir bölümde Mevlevilerin o zamanlar musiki yapmak için kullandıkları müzik aletleri sergileniyor. Bu aletler içinde bulunan keman ise özellikle dikkat çekiyor.

Dünyadaki tek 8 telli keman olma özelliğine sahip bu enstrümanın Türk Musikisinde bulunan bütün makamların rahatlıkla çalınabildiği nadir kemanlardan olduğu belirtiliyor.

Galileo'nun "Dünya Yuvarlaktır" diye ortaya attığı tezi nedeni ile Engizisyon mahkemesinde yargılanıp işkence gördüğü ve asıldığı o yıllarda dergâhta eğitim gören Mevlevilere dünyanın yuvarlak olduğu gerçeği hazırlanan küçük dünya küresi ile uygulamalı olarak anlatılıyordu.

Galileo'nun "Dünya Yuvarlaktır" diye ortaya attığı tezi nedeni ile Engizisyon mahkemesinde yargılanıp işkence gördüğü ve asıldığı o yıllarda dergâhta eğitim gören Mevlevilere dünyanın yuvarlak olduğu gerçeği hazırlanan küçük dünya küresi ile uygul...

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Gizemli ilimler ve Sırlı olaylarWhere stories live. Discover now