İrem Şehri ve Ad Kavmi

417 5 0
                                    

1980'lerin başında maceraperest Ralph Fiennes, arkeolog Juris Zarins, film yapımcısı Nicholas Clapp ve avukat George Hedges'tan oluşan bir grup, Arabistan'ın en büyük miti olan kayıp şehir İrem'i bulmak için bir araya gelmişti

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

1980'lerin başında maceraperest Ralph Fiennes, arkeolog Juris Zarins, film yapımcısı Nicholas Clapp ve avukat George Hedges'tan oluşan bir grup, Arabistan'ın en büyük miti olan kayıp şehir İrem'i bulmak için bir araya gelmişti.

Tüm Arap yarımadasında ve Kuzey Afrika'da bin yıllardır adı anılan fakat nerede olduğu bilinmeyen efsane şehri bulmanın kolay olmayacağını biliyorlardı. 

Tahmin ettikleri gibi senelerce ufak bir iz bulmak için çabaladılar. Fakat koca çölde eskiden bir şehir olduğuna dair en ufak bir işaret yoktu.

Grup önce Arabistan'daki tüm efsaneleri derleyip, şehrin tahmini yerini tespit etmeye çalıştı. Efsanelere göre İrem şehri, Yemen'in güney bölgelerinde olmalıydı. 

Buna kati derecede inanan gruptan Zarins ve Clapp'ın aklına bu iş için NASA'nın uydularını kullanmak geldi. Fakat NASA çabayı ciddiye almadı ve desteklemedi. 

Yapımcı Clapp iyi bir tüccar iletişimine sahip olduğu için NASA'yı uzun süren ikna çabaları sonunda bu iş için ayartmayı başardı. 

Ona göre şehri NASA sayesinde bulmak, kuruma da çok büyük bir prestij sağlayacak ve etkinlik alanlarının sadece uzayın bilinmezlikleri olmadığını tüm dünyaya gösterecekti.

Bu motivasyon sayesinde NASA uzağa duyarlı uydularını, yüzey tarama radarlarını, Landsat programını maceraperest araştırma grubunun hizmetine sundu. Şehrin bulunması için ödenek bile hazırlanmıştı.

 Şehrin bulunması için ödenek bile hazırlanmıştı

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Efsanenin Kalıntıları Ortaya Çıkıyor

Grubun şehri bulma umutlarını kaybetmeye başladıkları bir gün, şans eseri metruk bir kuyu yakınlarında mola verdiler. 

Dr. Zarins arkeolog olduğu için merakla kuyuyu incelemeye başladı. Oldukça eski olduğu ve yakın tarihli bir kum fırtınasında ortaya çıktığı belliydi. 

Kuyunun yakınlarında kale tepesine benzer bir şekil vardı. Zarins bölgede kazı çalışması başlattı. Kazının altından efsanelerde bahsedilen sütunlara benzeyen uzun direkler çıkmıştı. Kazının ilerleyen haftalarında şehrin ufak bir kısmı tamamen belirginleşmeye başladı. 

Gizemli ilimler ve Sırlı olaylarWhere stories live. Discover now