Kapitola 6. - Svolání

3.9K 275 39
                                    

,,No, Harry, myslím, že teď to už nemůže být horší. Za pár dní budeš zdravý jako rybička, takže už nemusíš ležet na ošetřovně," řekl o pár dní později Brumbál, když přišel Harryho navštívit na ošetřovnu. Chlapec se usmál a přikývl. Pak ale jeho úsměv mírně povadl.

,,A kam mám jít, pane?" zeptal se ho tiše, ale i tak ho Severus stojící kousek od jeho postele zaslechl.

,,Inu, stále ještě nejsi uzdravený, ale v péči madame Pomfreyové už také nemusíš být. Och, vlastně ani nemůžeš, protože Poppy před chvílí odjela na zaslouženou dovolenou," Harry nebyl jediný, kdo se snažil něco říci. Už měl na jazyku otázku, jak mohla tak rychle odjet, když mu došlo, že kouzelníci se přeci mohou přemisťovat. Snape se zase mračil - proč Poppy odjela, když Potter ještě nebyl úplně zdravý? ,,A také jsem ti přeci Harry říkal, že musíš trénovat nitrobranu, kterou tě naučí Severus. A protože je Severus výtečný mistr lektvarů, jsem si jist, že se o tvé potřeby," usmál se Brumbál, ,,postará."

,,Prosím?" vyštěkl Snape nevěřícně a i Harry se na ředitele překvapeně díval.

,,Och, Severusi, chcete se k tomu nějak vyjádřit?" Brumbál se teď s úsměvem na tváři otočil k němu a Severus měl pocit, že ředitelovy modré oči jiskří víc než obvykle.

,,Vy jste mi dal vaše svolení? Převelice děkuji!" odsekl rozhněvaně, ale Brumbál se neustále usmíval. ,,Co tím myslíte, že se o něj postarám?"

,,Slíbil jste mi, Severusi, že mu pomůžete. Harry vás potřebuje," řekl nesmlouvavě Brumbál a Harrymu zrůžověly tváře.

,,Ehm, pane, já..." odkašlal si tiše Harry, ,,nechci být nikomu na obtíž..."

,,Ale nejsi nikomu na obtíž, můj drahý chlapče," ujistil ho laskavě Brumbál, ,,Severus je jen překvapený, Harry. Nikdy jsem mu totiž přes prázdniny nepověsil na krk studenta." Mrkl na něj, ale Harry nervózně polkl.

Velice překvapený, poznamenal v duchu Severus a snažil se Brumbála neproklít. Proč tu Poppy ještě nemohla pár dní zůstat? Určitě by pak nebylo tak těžké Brumbála přemluvit, aby Harry mohl nitrobranu začít až po letních prázdninách. I když, jakmile si Brumbál vezme něco do hlavy...

,,Přeji vám oběma příjemný den a, Harry, až ti bude lépe, zastav se u mě," ještě jeden úsměv a Brumbál odkráčel z ošetřovny pryč.

Chvíli bylo ticho. Harry nejistě žmoulal peřinu a Severus hleděl z okna ve snaze se uklidnit. Takže přece jenom tomu klukovi bude muset dělat chůvu!

,,Omlouvám se, pane," řekl tiše Harry a upřel na muže své zelené oči. Když se s nimi střetly ty černé, chlapec okamžitě sklopil hlavu. ,,Nechtěl jsem vám přidělávat starosti. Já... klidně zůstanu tady na ošetřovně a pak prostě nějak... zvládnu zbytek prázdnin..."

,,Jistě, a pokud vás Brumbál nenajde u mě ve sklepení, zabije mě a vás taky," ušklíbne se, ,,znáte ředitele, ve svých rozhodnutí je tvrdý jako skála. A neomlouvejte se, Pottere. Už jste holt takový..."

,,...nesnesitelný?" doplnil ho Harry a smutně se pousmál. ,,Já vím. Strýček Vernon mi to nejednou řekl," pak se ale zarazil a rychle zmlkl, když si uvědomil, co právě říkal, ,,eee, promiňte, pane."

Severus pozvedl obočí. Jeho strýc mu nejednou řekl, že je nesnesitelný? Myslel, že ho jeho rodina naprosto obdivuje.

,,Budu se snažit vám lézt co nejméně na nervy, pane," zamumlal Harry a zase si usilovně třel jizvu.

,,Bolí vás hlava?"

,,Co?" vyhrkl zmateně Harry a ruku spustil podél těla. ,,Eee, ne. To je dobrý. Jen... mám takovej zvláštní pocit, jako kdyby mi něco chybělo. A, ehm, mám podivně prázdnou hlavu."

Co by mu asi tak chybělo? Vzpomínky, samozřejmě. ,,Tak vstávejte, Pottere, pokud tu tedy nehodláte proležet celý den, ačkoliv by mi to nevadilo. A upřímně doufám, že tu 'podivně prázdnou hlavu' nebudete mít při vyučování. Tedy, ne že bychom se na lektvarech ještě viděli."

•👨‍❤‍👨•

Prvních pár dní ve Snapeově společnosti ve sklepeních Harry považoval za poněkud katastrofální. Připadal si jako zvědavá opice, protože se každou chvíli na něco ptal, ať už to bylo ,,Kde je koupelna?" nebo ,,Co že je to ten asfodel?". Jednoduše řečeno, Snapea tím přiváděl k šílenství.

První večer se málem pohádali o to, kdo bude spát na pohovce. Harry prohlašoval, že na pohovce musí spát on, protože tu nebydlí a je tu vlastně jen jako přítěž. Ale Snape zase tvrdil - vlastně spíš nebezpečně vrčel - že má spát v jeho posteli, protože je ještě nemocný a ,,Brumbál by asi nebyl nadšený, kdyby zjistil, že vás nechávám spát na pohovce".

Věřte nevěřte, tu hádku vyhrál Harry.

Také hodiny nitrobrany se ukázaly stejně katastrofální jako minulý rok. Ať se Harry snažil, jak chtěl, štíty si vytvořit nedokázal a Snape si tak prohlédl několik špatných vzpomínek chlapce. Některé - jako když ho například strýc Vernon zbil - ho donutily na Harryho alespoň trošičku změnit názor.

Harry se ve sklepení často nudil, a protože tu měl Snape hromadu knih a lektvarů, raději četl knihy. I to jej však začalo nudit.

Po týdnu, kdy se po - oddělené - večeři Harry a Severus usadili v obýváku, si chlapec najednou hlasitě povzdechl a zaklapl knihu. ,,Vážně se snažím nitrobranu pochopit, ale nejde mi to!"

Snape překvapeně vzhlédl od své knihy a zadíval se na mladíka sedícího v křesle naproti němu. ,,Co tak náhle?"

,,Co tím myslíte?"

,,Že jste se o tom zmínil?"

,,Když jsme dneska před večeří cvičili, bylo to snad ještě horší než obvykle. Já..." Harry si začal mnout spánky, ,,hrozně mě bolí hlava. Vždyť... to prostě nejde! Nechápu, jak to dokážete."

Severus nebyl zrovna v dobrém rozpoložení, tak jen protočil očima a zavrčel: ,,Prostě se snažte, Pottere!"

,,Ale já se snažím!" vykřikl zoufale Harry a vyskočil z křesla. Vtom Snape tiše zalapal po dechu a křečovitě si sevřel předloktí, Harryho v tom okamžiku rozbolela jizva. Ne že by na to nebyl zvyklý, ale nepříjemně pálila, a tak si začal mnout čelo.

Snape rychle vstal z křesla a hůlkou si přivolal plášť a smrtijedskou masku. Harry o trochu zbledl a s obavami se na muže zadíval. Ještě než Severus odešel, se na chlapce u dveří otočil. ,,Nečekejte, až se vrátím. Informujte Brumbála o tom, že mě Temný pán volá. A nikam nechoďte. Rozumíte?"

,,Ano, pane," přikývl Harry a Snape zmizel. Mladík dva ze tří rozkazů splnil. Ten třetí ale ne.

•••

Tak co podle vás Harry nesplnil?:DD
To se ostatně dozvíte v pondělí^^
Snad se vám dnešní kapitola líbila a hurááá, prodloužený víkend!💖
-Milka🌻

Pod pláštěm mlhy ✔ | ˢⁿᵃʳʳʸKde žijí příběhy. Začni objevovat