27. Fanfics, noveller och poesi

119 8 8
                                    

Vad har fanfics, noveller och poesi med författandet av ”riktiga böcker” att göra kanske ni undrar?
Det har faktiskt en hel del med saken att göra av den enkla anledningen att allt skrivande är att träna på att skriva.
Oavsett vad man skriver så övar man på att sätta samman ord och meningar på rätt sätt för att berätta något och allt kan hjälpa en aspirerande författare att skriva böcker.

Alla ämnen kan ge hjälp vid författarskapet, så jag tyckte att de kunde få dela på samma kapitel, men vi tar ändå ämnena ett och ett.

*

Noveller är mycket nyttiga att testa på som författare och just av den anledningen som jag nämnde i föregående kapitel.
Att skriva noveller tränar en att komprimera mycket handling och träffsäkra beskrivningar på så liten yta som möjligt.
Det kan resultera i mycket händelserika och spännande böcker om man lyckas hitta tekniken.
Sedan tränar man förstås på att bygga karaktärer och miljöer utan att behöva lägga mängder med tid på att skriva en hel bok.
Övning ger färdighet och att variera sig är bara nyttigt.

*

Poesi är aldrig fel som författare. En riktigt bra beskrivning kan ibland kännas som poesi och att läsa poesi kan inspirera till kommande böcker.
Har ingen större erfarenhet av poesi själv, men har hört flera författare som rekommenderat att man testar, så har planer på att i alla fall kika på det.

*

Fanfics är något jag gärna sysslar med och det finns flera orsaker till varför man kan ha nytta av det.
En fördel är att man får fördjupa sig i egna favoriter för att träna på hur andra gör när de skapar en värld och historia.
Vill man lära sig att måla så studerar man mästarna och likadant är det med skrivandet.
Andra fördelar är att lära sig att göra de olika karaktärerna individuella.
En erfaren författare kan skapa stor skillnad mellan olika karaktärer och genom att göra karaktärerna lika trovärdiga i sin egen bok övar man på att hålla sig till varje enskild karaktärs individuella drag.
Sedan finns förstås andra fördelar som att ingen direkt kan sno ens idé då en fanfic redan i sig är en kopia av någon annans verk.
Finner det lite lustigt när folk märker sina fanfics med ”Med ensamrätt” med tanke på att historien redan i sig är kopierad av en annan författares arbete.
Det känns som att det inte riktigt går ihop, även om jag förstår vad man menar.
Tycker att det passar bättre med ”Erkännande” eller något ditåt, men det är förstås upp till var och en.
Det roliga är i alla fall att kunna bygga om en berättelse så att man får den som man själv vill ha den.
Man behöver inte bygga upp en hel värld med mängder med karaktärer då det redan finns, så man kan helt fritt skapa sin egen historia i någon annans universum.
Samt att man förstås gärna läser fanfics där kanske de man inte vill att ska dö får leva och där en sorglig karaktär får ett lyckligt slut och så vidare.
Lite måste man få vältra sig i överdrivet lyckliga slut, även om originalet inte är desto mindre värt.

En sak som jag försöker göra när jag skriver fanfics är att få min egen karaktär att smälta in i historien så mycket som möjligt, eller att få karaktärerna jag lånat att kännas så äkta som möjligt.
Det i sig är väldigt nyttig träning, samtidigt som man lär sig att undvika jobbiga klichéer.
Vem har inte läst en fanfic där den egna huvudkaraktären är ”Fenomenale Megaspeciell”?
Jag tror att ni vet precis vad jag menar.
Karaktären som är snyggare än alla andra, smartare än den smartaste, modigare än den modigaste och har helt unika superförmågor.
Ibland känns det väldigt tydligt att författaren ser sin egen karaktär som den de själva vill vara eller ger sin karaktär sin egen drömroll.
Inget större fel i det då man egentligen gör lite av den varan i större delen av de böcker man skriver, men det blir lite för tydligt när författarens egen karaktär är så ofantligt speciell att det nästan blir pinsamt.
Det blir lite personifierad wow-faktor över det hela.

Har läst många engelska fanfics baserade på Tolkiens verk på sistone då det inte finns så många på svenska.
Har fått sålla bort mängder med berättelser som börjar med just den superspeciella huvudkaraktären som förgyller hela världen med sin blotta existens, eller är ratad från alla samhällen av samma anledning.
Det är dvärg-, alv- och skepnadskiftarskombinationer eller den sista av någon helt unik ras som antingen är helt fantastisk eller helt superhatad.
Ibland är de släkt med någon mycket viktig person eller så har de mycket unika egenskaper.
Det blir lite trist i längden med karaktärer som sticker ut enormt mycket.
Visst vill man att karaktären ska vara spännande, men de behöver också vara relaterbara, vilket de inte är om de överträffar allt och alla.
Jag uppskattar fanfics där huvudkaraktären ger de övriga karaktärerna utrymme att glänsa i sina egna områden utan att överträffa dem.
Jag uppskattar även lite alldagliga namn och jag föredrar helt klart om man inte har en karaktär från en annan populär tv-serie på bokens omslag.
Jag har sett så oräkneliga omslag med Daenerys Stormborn, Bella Swan och diverse kändisar att jag inte ens orkar läsa introt till boken om de har en sådan omslagsbild.
Det gäller egentligen alla böcker och inte bara fanfics, men det blir en lång historia som får komma med i ett annat kapitel.
Lång förklaring i korthet så har jag svårt att föreställa mig karaktären om hon på omslaget ser ut som Daenerys. Ska man skriva en fanfic så är det helt klart roligare för läsaren att få lära känna en helt ny karaktär och inte en som snubblat in från ett helt annat ämne.
Att blanda in karaktärer från andra håll (filmer och böcker eller IRL kändisar) blir lite förvirrande och är jag ute efter en viss typ av fanfics så vill jag inte läsa om en mix av andra verk.
Alla är förstås olika, men vill man skriva fanfics i syfte att träna på skrivandet så tror jag själv att man vinner mer på att skapa sin egen karaktär.

IRL (In Real Life) kändisar hamnar också i fanfics ibland.
Det finns mängder med fanfics om kändisar här på Wattpad, men ska jag vara helt ärlig undviker jag dem som pesten.
Ingen behöver ta illa vid sig över det, men jag kan inte bortse från att man hittar på alternativa universum med folk som faktiskt finns på riktigt.
Killar som inte är gay på riktigt blir ihop, de ges drogproblem, ätstörningar och andra konstigheter som jag tror att personen/personerna det berör kanske inte skulle uppskatta.
Jag tänker mig hela tiden hur det skulle kännas om någon hittade på en massa historier om mig eller hur det skulle vara om personen man skriver om skulle se det som skrivits.
Vill man ha ett exempel på vad jag menar kan jag rekommendera Daz Blacks videos där han läser sina egna fanfics.
Det borde förklara varför jag känner som jag gör för fanfics om kändisar.
(Och det finns mer än en video som han gjort om ämnet, så vill man se hur en fanfic kan upplevas av den berörda parten så rekommenderar jag dem varmt. Dessutom är de hysteriskt roliga - enligt mig i alla fall.)

(Daz Blacks YouTubekanal heter Daz Games i fall någon undrar.)

Det är faktiskt fullt möjligt för en känd person att söka på fanfics om sig själv och är det en svensk person så får man kanske vara beredd på att det kan hända.
(Även Wattpadberättelser går att hitta via Google.)
Själv har jag svårt att se varför man inte bara hittar på egna karaktärer och baserar dem på sina idoler, men utan att kopiera dem helt och hållet.
Att låta sig inspireras är aldrig fel, men att kasta in en befintlig person med fullt namn och allt i en historia som personen kanske inte vill vara med i blir bara fel i mina ögon.
Man gör förstås ändå som man vill och att skriva är att träna på det, så för all del.
Det är väl bra att sådana fanfics finns för de som gillar dem, även om jag själv inte vill läsa dem.
Gillar jag en kändis så använder jag antingen personen som inspiration när jag skapar en egen karaktär, eller (om personen är skådespelare) så kan jag göra en fanfic på en film eller tv-serie där den personen har en karaktär.
En annan sak man kan göra är förstås att nämna att man låtit sig inspireras av en viss kändis, men ändå förtydliga att det inte är den personen i berättelsen.
Egentligen är det väl precis det som en fanfic handlar om, men väldigt få skriver det uttryckligen för att förtydliga det.

Avslutningsvis kan jag nämna att jag gärna skulle se fler fanfics på Tolkiens verk och kanske Avengers.
Finns väldigt få på svenska, så vill man skriva något unikt vore det roligt att se mer av den varan.
Har ett kapitel på kommande med fler förslag på saker jag skulle vilja se mer av, så jag tar upp lite mer idéer där och hoppas att någon är intresserad. ;)

FörfattardrömmarDär berättelser lever. Upptäck nu