19. Intimitet

122 7 4
                                    

”Sex säljer”, är nog ett uttryck som alla hört någon gång och det ligger mycket i det.
Det beror förstås på sammanhanget och vad det är för typ av intimitet det handlar om.
När man skriver måste man först och främst veta vem man skriver för.
Att skriva en barnsaga där prinsen och prinsessan gifter sig, för att sedan åka hem till slottet och ha en mycket detaljerad bröllopsnatt är kanske inte någon vidare bra idé, för att ge ett exempel.
Är det däremot en berättelse om vuxna människor som har en vuxen relation så kan man räkna med att läsarna är åtminstone i tonåren och vet vad som händer i sovrummet.
I en bok för vuxna kanske läsaren förväntar sig mer än att paret går in i sovrummet och släcker lampan, för att sedan vakna tillsammans följande morgon.
Sedan har vi ju även det mer ”renodlade snusket” som ju förstås också har sina läsare.
Vissa är mer lättgenerade än andra, så det finns läsare för alla nivåer av intimitet. Själv väljer jag att hålla mig på en nivå som är ämnad för den som gillar den mer romantiska aspekten med lagom diffusa detaljer som lämnar mycket åt fantasin, men ändå klargör vad som händer. Inga könsord eller grovt språk, ifall någon yngre väljer att läsa böckerna. Det blir att passa för en bredare läsarkrets då, även om mina läsares tolkning av det jag skriver är lite svårare att styra över. Det kanske är för vekt för en läsare och för snuskigt för en annan, men som med det mesta man skriver så får man göra så gott man kan och nöja sig med det.
I många fall kanske det räcker med en riktigt romantisk kyss för att göra sina läsare nöjda, så vi börjar med kyssar, som utlovat.

The Author Studio hade några tips på hur man beskriver en bra första kyss:

♡Bygg upp spänningen

♡Välj en bra plats

♡Överraska

♡Bli inte för intim

♡Namnge inte för många känslor

♡Använd alla sinnen

♡Låt läsaren längta efter mer

Med överraska menas att kyssen kanske sker plötsligt när man inte räknar med att den ska göra det och när det gäller att inte namnge känslor behöver man inte räkna upp glädje, pirr, spänning och så vidare i det oändliga. Det är bättre att lägga mer beskrivning på vad alla sinnen upplever istället; fysisk känsel, doft, hörsel och eventuellt smak.
Med att inte bli för intim menas att man inte behöver veta tungornas exakta rörelser och det nämndes också att ”läppar som rosenblad” har använts lite för mycket.
Jag återgav bara en förenklad version av listan för att försöka hålla kapitlet lite kortade den här gången.

Hittade en annan lista med tips som berör kyssar som jag ville dela med mig av som inspiration. Rubriken är lite svår att översätta, så jag översätter bara listan i sig.

 Rubriken är lite svår att översätta, så jag översätter bara listan i sig

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

– Att inte kunna öppna sina ögon för något ögonblick efteråt

– En liten kyss, drar sig undan för ett ögonblick, sedan slukar varandra

FörfattardrömmarWhere stories live. Discover now