60. 50 sorters fantasy

16 4 2
                                    

Har alltid hört att det finns en hel drös med fantasygenrer, men inte alla är villiga räkna upp dem. Nyfiken som jag är var jag förstås tvungen att göra ett djupdyk – och då det var både intressant och inspirerande att rota i den långa listan så bestämde jag mig för att dela med mig.

Varje genre i den lista jag hittade hade även ett boktips för den som ville testa genren eller lära känna den så jag bestämde mig för att låta boktipsen komma med ifall någon är intresserad. Ibland kan boktipset vara något bekant som även förklarar genren närmare så boktipsen hittar ni inom parentes efter varje summering.
Notera att namnen fick stå på engelska då vissa var svåra att översätta och jag ville inte blanda översatt med icke översatt. Det borde vara relativt lättbegripligt ändå, så enjoy och hoppas ni hittar något som inspirerar.

Alternate history
Alternativ historia där saker kanske inte hänt eller har hänt på ett annat sätt mot vår egen historia.  Sagan om Ringen är teoretiskt en alternativ tidig historia av Storbritannien för att ge ett exempel. Annars kan det vara en enklare ändring som att en person inte existerat eller att författaren skapar sin egen karaktär i sin alternativa historia.
(The Man in the High Castle av Philip K. Dick)

Anthropomorphic fantasy
Mänskliga djur, enkelt sagt. Typ Disneys Zootropolis. Det kan vara djur och människor blandat där djuren är som ett eget folkslag eller så kan det vara en värld som enbart består av djur.
(Redwall av Brian Jacques)

Arcanepunk fantasy
Magi och vetenskap existerar i samma värld, men de kommer sällan överens. Ofta är magin svår att kontrollera i denna genre och genren har ofta en lite mörkare ton, inslag av steampunk och kanske lite urban fantasy.
(Magic Bites av Ilona)

Arthurian fantasy
Inte helt otippat en genre som liknar sagorna om kung Arthur med Excalibur och riddarna kring runda bordet.
(The Mist of Avalon av Marion Zimmer Bredley)

Assassin fantasy
Ofta en politisk agenda där man hyr lönnmördare för att lösa problem och då ska det förstås gärna vara riktigt avancerade lönnmord som begås av komplexa karaktärer som är moraliskt grå.
(Throne of Glass av Sarah J. Maas)

Christian fantasy
Inte nödvändigtvis med kyrkligt tema eller värderingar utan mer en genre som utforskar ämnet. Ett exempel är C.S. Lewis’ böcker om Narnia där lejonet Aslan jämförs med Jesus och Narnia rent spekulativt kunde vara himlen.
(A Wrinkle in Time av Madeleine L’Engle)

Coming-of-age fantasy
Få böcker är exklusivt klassade som coming-of-age då det mest bara innebär att huvudkaraktären växer upp och finner sin plats i världen under berättelsens gång, men väldigt många böcker har genren i sig. Huvudkaraktären börjar oftast som barn eller ung och växer upp, mognar, blir erfaren och utvecklas genom sina erfarenheter.
(Chronicles of Prydain av Lloyd Alexander)

Crossworlds fantasy
Karaktärer transporteras från sin egen verklighet till en annan. Här har vi igen Narnia och även Alice i Underlandet. Kan även klassas som Portal fantasy (nämns längre ner), men inte alla Crosswolds är Portal fantasy då det finns fler sätt än portaler att transporteras på, som orkanen i Trollkarlen från Oz.
(The Hazel Wood av Melissa Albert)

Dragon fantasy
Där Drakar är vänner, fiender eller husdjur. Borde inte behöva närmare förklaring än så - drakar existerar helt enkelt och vävs in i berättelsen.
(Temeraire av Naomi Novik)

Dying earth fantasy
Dystopier eller Post apokalyptiska berättelser där jorden är död eller döende. Väldigt lite hopp för mänskligheten (eller vilken art man valt – det måste inte handla om människor).
(Dying of the Light av George R.R. Martin)

FörfattardrömmarDär berättelser lever. Upptäck nu