17.Fantasy - att skapa sin egen värld

147 11 0
                                    

Fantasy är väl nästan alltid populärt?
Själv älskar jag att läsa fantasy lika mycket som jag älskar att skriva det.
Så många möjligheter och så mycket utrymme för fantasi, men helt utan regler är det förstås inte. Man måste fortfarande följa samma riktlinjer som jag nämnt tidigare. En karaktär som är superhäftig blir lätt tråkig då det inte blir spännande om det inte finns någon risk. En gud strosar fram och löser problem/besegrar fiender med lillfingret, men hur spännande är det?
Fantasy brukar överlag höra ihop med spänning, äventyr och storslagna resor, vilket det inte blir om man knäpper med fingrarna för att lösa problemen. Dessutom behöver varje berättelse en genomgående handling och inte bara handla om olika scener som berättar om hur fantastisk en person är, och så vidare.

I samband med att man skapar sina karaktärer behöver man också en miljö där allt ska utspelas. I fantasy finns inte direkt några gränser för hur det måste se ut, även om det förstås underlättar om det är hyfsat lättbegripligt.
Att tillägna en hel sida åt att förklara hur träden ser ut blir snabbt tråkigt, så att bara ändra färg på bark eller löv kanske räcker om man vill göra det lite annorlunda, om man inte bara gör dem enorma eller riktigt små.
Till exempel kan man vända på hur själva planeten ser ut (vilket jag ser fram emot att få använda i en bok någon gång, bara jag kommer på en idé som passar med det).

 Till exempel kan man vända på hur själva planeten ser ut (vilket jag ser fram emot att få använda i en bok någon gång, bara jag kommer på en idé som passar med det)

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

I den värld man skapar får man sedan bygga upp ett samhälle och för att bygga upp ett samhälle krävs att man har koll på vissa saker för att samhället ska fungera.
Har hittat lite inspirerande tips om hur ett samhälle ska byggas upp, där man får välja mellan SPICE och GRAPES. Båda fungerar att följa, så det spelar ingen större roll vilket man föredrar. Fördelaktigt kan man välja lite av båda, men se till att få med alla viktiga ämnen, även om inte allt är extremt nödvändigt.

Vi börjar med SPICE. (Det är lite väl avancerad, så det kommer en förenklad beskrivning längre ner.)

SOCIALKlasstrukturenSocial rörlighet och barriärerKönsroller och relationerFamilj och släktskapens gemenskapRas och etnisk konstruktionUrbaniseringFrihet och rättigheter

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

SOCIAL
Klasstrukturen
Social rörlighet och barriärer
Könsroller och relationer
Familj och släktskapens gemenskap
Ras och etnisk konstruktion
Urbanisering
Frihet och rättigheter

POLITISK
Regering/ledarskap/regering
Nation/nationalism
Revolt/revolutioner
Konflikt/krig
Regional/global struktur och organisation

INTERAKTIONER MED MILJÖN
Demografi (Befolkningsstatistik)
Sjukdomar
Migration (Folkförflyttning)
Naturresurser
Sedimenteringsmönster*
Påverkan av naturliga hinder
Flora/fauna/klimat
Teknologi

FörfattardrömmarWhere stories live. Discover now