58. Kapitellängd

26 6 0
                                    

Satt och arbetade med ett av mina mer seriösa projekt när jag blev att undra hur långa kapitel jag skulle göra.
Hur långt är ett lagom kapitel egentligen?
Mitt ena kapitel blev under 2K ord och det andra över 3K ord, så är det lagom eller behöver jag jämna ut ordantalet?

Frågan fick mig förstås att göra research och det tog inte många sekunder innan jag bestämt att det här kapitlet behövs nog i en bok om författardrömmar.
Knappast är någon av oss ensam om att undra samma sak.

Nu finns ju förstås regeln att det är vi själva och ingen annan som bestämmer hur långt ett kapitel ska vara.
Din bok - dina regler.
Men man vill ju ändå hålla sig inom en lagom gräns.
Det är en fördel om kapitlen känns vettigt långa. De ska locka att läsa vidare och inte kännas som ett maratonlopp utan slut.
Läsaren ska inte bli trött och lägga boken åt sidan för att kapitlet känns oändligt och inte vill man ju att läsningen blir hackig för att man hela tiden byter kapitel som om det vore häcklöpning...

Tänker inte helt orelaterat på Dan Brown som hade 1-3 sidor per kapitel i Da Vinci-Koden.
Det kändes kanske lite hackigt, men samtidigt var det många som uppskattade det. "Bara ett kapitel till" blev lockande och man läste mer när det kändes överkomligt att som sagt bara läsa ett kapitel till.

Sedan finns det ju många som vill ha långa kapitel också, även om jag får säga att jag själv helst håller mig under 20 sidor.
Fler går förstås, men det känns lite långt om det börjar närma sig 30 sidor i ett enda kapitel.

Svaret på dessa funderingar är att det egentligen är en enda sak som bestämmer längden på ett kapitel; Handlingen.

Ska kapitellängden kännas vettig måste det flyta bra med bokens handling.
Blir handlingen att släpa bara för att man vill fylla ett ordantal innan man byter kapitel blir kapitlet att kännas långt.
Händer det tio viktiga saker i kapitlet blir man helt virrig innan man läst klart kapitlet.

Rent generellt ska man försöka avhandla en viktig sak per kapitel - typ. Det går bra med en handfull saker om de har med varandra att göra och inte blir en infodump.
Samtidigt känns det oftast vettigare med ett nytt kapitel vid ett längre tidshopp så att inte "en vecka/en månad/ett år senare" plötsligt dyker upp i näst sista stycket i ett kapitel.

Ska försökta skapa ett exempel...

Låt oss säga att jag skriver en bok om Mia. Mia får en dag veta att hon har en farmor som hon trodde att var död sedan länge. Det visar sig dock att farmodern kapat kontakten med familjen för att Mias mamma och hon inte kom överens.
Anledningen till att Mia får veta om sin farmor är för att denna farmor avlidit och Mia står plötsligt som arvinge till en förmögenhet, en herrgård (eller slott) och alla farmoderns tillhörigheter.
Plottwisten är att Mias farmor var Väktare, vilket är lite av en polis inom den paranormala världen (hålla ett öga på vampyrer, driva ut onda andar, bota varulvar och dylikt).

Nu behöver ju historien delas upp i kapitel.
För ett lagom flöde i boken skulle mitt förslag vara:

Kapitel 1: Ge en kort bild av Mias vardag innan hon kommer hem från jobbet för att hitta ett brev där det står om arvet. Mia kanske även ringer sin mamma för att få veta mer om saken, vilket ger förklaringen till varför de inte haft kontakt med farmodern.

Kapitel 2: Mia går till advokaten som har hand om arvet för att få veta vad hon ärvt. Hon får även en läderinbunden bok med instruktioner om hur man sköter fastigheten hon ärvt - det mesta låter förstås lite galet, som "låt inte betjänten bita dig" och "försäkra att silvret ligger på gravarna bakom huset före varje fullmåne" och så vidare.

Kapitel 3: Mia åker till fastigheten för att se vad det är för ett ställe. Under bilfärden nämns att hon sagt upp sig från jobbet hon inte gillade då hon faktiskt är miljonär nu. Att få flytta är också en chans att komma bort från sitt jobbiga ex och få ett miljöombyte. Under utforskandet av stället blir hon lite tveksam, men bestämmer sig för att ge det en chans. I värsta fall planerar hon att sälja stället.

FörfattardrömmarDär berättelser lever. Upptäck nu