6. Utfyllnadsord och upprepningar

146 12 6
                                    

Utfyllnadsord är ett ämne som jag kämpar ganska mycket med själv.
För min del så missbrukar jag orden ”Lite” och ”Som”.
Det är alltid bra att veta vilka ord man själv missbrukar så att man kan försöka att ändra på det.
Utfyllnadsord är ord som egentligen inte behövs i texten. Ett välskrivet manus ska inte ha några utfyllnadsord utan bara innehålla relevanta meningar där det varken fylls ut eller upprepas i onödan.
De flesta läsare märker kanske inte om du använder utfyllnads ord, men det lär de göra på ett förlag.
Upprepningar är däremot något som man ofta reagerar på och risken finns att de stör folk. Inte minst ett förlag som ser ett tungt arbete med att skriva om manuset till något värdigt att publicera.

Jag ska försöka ge ett exempel...

Hon var lite nervös när hon skulle ner i den lite mörka källaren. Det luktade alltid lite konstigt och det fanns lite saker där som skapade lite kusliga skuggor. Lite trevande steg hon ner på trappsteget som knarrade lite vagt under hennes fot och hon lutade sig lite försiktigt fram för att kika ner bland de lite läskiga skuggorna.

Erkänner att jag gick till en ganska extrem överdrift här, men det är faktiskt inte så långt ifrån manus jag skrivit själv när jag var yngre och inte så långt ifrån några berättelser jag fått läsa.
Om jag själv skrev om den här berättelsebiten skulle det nog bli:

Hon var ganska nervös när hon skulle ner i den obehagligt mörka källaren. Det luktade alltid lite konstigt och det fanns många saker där som skapade kusliga skuggor. Trevande steg hon ner på trappsteget som knarrade vagt under hennes fot och hon lutade sig försiktigt fram för att kika ner bland de kusliga skuggorna.

Ganska många ”Lite” var alltså utfyllnadsord som inte behövde vara med alls och resten gick att byta ut mot andra mer passande ord. Ett ”Lite” behöll jag då ett enda ord inte blir en upprepning och ordet inte blev en utfyllnad utan funktion.

Här har vi ett annat exempel på jobbiga upprepningar:

Genom korrekturläsning kan man undvika upprepningar genom upprepade korrekturläsningar så att upprepningar inte förekommer.

Ett ganska tydligt exempel på hur jobbig en text kan bli om man inte är medveten om vad man skriver.
Ibland händer det att man ändrar sig mitt i en mening och bestämmer sig för att skriva på ett annat sätt, eller ändra på något, vilket kan leda till den här typen av meningar. Att läsa igenom det man skriver med jämna mellanrum är alltid en fördel.
Själv brukar jag ganska ofta stanna upp och backa tillbaka lite för att se att texten verkligen flyter som den ska.

Ytterligare exempel:

●Det var havet som jag hörde.

○Det var havet jag hörde.

(Ett onödigt ”som” kan lätt tas bort.)

●Jag kanske borde städa, men det får vänta lite till.

○Jag borde städa, men det får vänta lite till.

(”Kanske” och ”borde” har liknande betydelse, så det ena går att ta bort – dessutom verkar det lite konstigt om karaktären inte vet om det borde städas eller inte. Sådant brukar man i vanliga fall känna till.)

●Att inte hälsa var inte acceptabelt på skolan.

○Att inte hälsa var oacceptabelt på skolan.

(Dubbla negationer brukar vara något man ska undvika för en trevligare läsupplevelse och dessutom undviker man upprepning genom att byta ut ett ord.)

Det är lite svårt att förklara exakt vad man menar då de flesta utfyllnadsord är något som man känner igen när man ser det, men jag hoppas att jag kommit hyfsat nära att göra det lättbegripligt. Utfyllnadsord är som sagt det vanligaste felet som folk gör när de skriver, så att vara vaksam på sig själv är alltid en fördel. Annars får man förlita sig på kunniga korrekturläsare, förutsatt att man hittar dem.
De flesta som går i högskolor brukar få lära sig att skriva korrekta texter (en av mina korrekturläsare är en sådan och en mycket bra källa för kritik om jag får säga det själv), så det skadar aldrig att höra med de som fördjupar sig lite i språk och skrivande i skolan.

Det här var i alla fall det jag hade om upprepningar och utfyllnadsord.
Snart närmar vi oss lite tips för handling, berättandet och historiskt korrekt skrivande, men vi ska rota lite till i vad man behöver känna till som seriös författare först.

Hoppas att någon haft nytta av mina tips så här långt. ;)

FörfattardrömmarWhere stories live. Discover now