16. Vad man gjorde förr i tiden

100 8 8
                                    

Det finns tre saker som alltid krävs för att bygga upp en karaktärs vardagliga liv oavsett vilket år, vilket land eller vilken verklighet karaktären lever i.
Tre saker som karaktären inte klarar sig utan och som bygger en grund för den vardag man vill berätta om.
Om karaktären klarar sig utan en av dessa stöttepelare behöver läsaren få förstå varför, vilket visar vad vi som författare behöver berätta.

Äta, sova och gå på toaletten.

Man kanske inte dör av att inte sova tillräckligt, men i ett normalt liv är det de tre pelarna som vardagslivet kretsar kring.

Att äta kräver att vi vet var karaktären får tag i sin mat.
I dagens läge har vi någon form av inkomst som ger oss pengar och med de pengarna köper vi mat i en butik, om vi nu inte odlar vår mat själva eller får den på annat sätt.
”Förr i tiden” fick man välja mellan att odla maten själv eller att ha något att köpslå med för att byta den till sig, om vi nu inte talar om en tid då man använde pengar.
Något som många missar är det enorma arbete som krävdes för att få tag i mat.
Man hade inte kylskåp, vilket gjorde det betydligt svårare att förvara maten.
Många saker blev säsongsbundna.
T.ex. mjöl kunde vara svårt att få tag i på våren när vinterns lager var slut och årets grödor inte hunnit växa klart. Höns lägger inte så mycket ägg på vintern när det är mörkt, maten ruttna snabbare på sommaren när det är varmt, bär och svamp hittar man bara på hösten och så vidare.
Att verkligen tänka efter är att rekommendera oavsett om man skriver en historisk berättelse eller en fantasy.
Jag har läst många böcker där huvudkaraktären inte gör så mycket på dagarna, utan verkar ha tid att strosa omkring, fixa håret och bara sitta och ha tråkigt, vilket är ett tydligt tecken på att författare inte har en aning om vad man gör för att få tag i mat. Att producera mat är ett hårt jobb och framför allt förr när det inte fanns maskiner eller möjlighet till passande förvaring.
En fattig familj fick arbeta extra hårt för att få tillräckligt för att äta sig mätta, medan en rik person kanske inte ens vet att potatis växer i marken eller att en ko inte producerar mjölk hela tiden. Ärligt talat är det många idag som inte vet att en ko inte producerar mjölk hela tiden, men levde man på landet förr och hörde till en fattig familj eller kanske medelklassen så visste man nog det.
(Google har jag nämnt tidigare, så det behöver jag nog inte dra igen).

Att sova kanske låter bannalt, men det är en viktig del av en karaktärs vardag. En säng säger mycket om vad karaktären har för status. En halmstoppad madrass i en säng som är för kort är fattigt, medan en stor säng med tjock madrass och fina sängkläder är för rika personer.
Det ger också en bra bild av familjeförhållandet.
I en fattig familj måste många dela säng, någon kanske får sova på golvet eller ligga på en skinnfäll framför öppna spisen för att hålla sig varm.
En rik familj har råd med egna sängar och egna rum.
Om en karaktär inte behöver sova så behöver förstås läsaren få veta varför, som tidigare nämnt.

Toalettbesök är väl inte något som man normalt går in på detalj med. Man bara antar att det händer och mer behöver man inte alltid veta. Ändå kan det vara bra att bara nämna utedasset, porslinspottan under sängen eller gropen i skogen nära dyngstacken.
Har hört att någon en gång klagat på att man i ”Utvandrarna” färdas över havet till Amerika, men nämner inte ett enda toalettbesök vilket fick personen att undra om de höll sig hela vägen.
Något vi i vår lite bortskämda vardag missar är att man förr var tvungen att tömma dasset eller finpottan, om man nu inte har ett utedass själv.
Rikt folk hade betjänter som tömde deras potta och diskade den ren åt dem, så det är något att lägga på minnet om man skriver om en kammarjungfru eller kammarherre. Det var oftast kammarjungfruns/kammarherrens jobb att sköta pottan åt sin husfru/husbonde. Ingenting man måste nämna, men det kan vara bra att känna till.

FörfattardrömmarDär berättelser lever. Upptäck nu