14. Att ge kritik

107 8 9
                                    

Att ta kritik är givetvis något man måste vara beredd på. Det tog jag upp i ett tidigare kapitel (7). Men sen finns det ju också de som vill ha kritik av dig.
Mina erfarenheter har jag samlat under många år, så det berör även en tid långt innan Wattpad. Du kanske inte själv har blivit frågad än, men du har säkert kommit nära ämnet i någon form.
Här på Wattpad har du säkert sett det i någon annans bok, eller i alla fall hört talas om det.

Jag skulle vilja dela in de ”kritikkrävande” personerna (den dåliga sorten) i tre grupper, så jag ska beskriva grupperna först och sedan ge lite råd om hur man kanske på bästa sätt kan hantera det.
Alla är förstås olika och varje fall kan skilja sig mycket från ett annat.

1. Gentjänstkravet

En person hjälper dig med något och vill sedan sätta villkoren på vad du ska hjälpa till med tillbaka.
Gäller ju inte bara skrivandet förstås, så jag tror att de flesta har träffat på den här typen.
Personen gör något hjälpsamt och du är givetvis tacksam, men sen kommer personen med ett motkrav.
”Jag röstade på tre kapitel av din bok. Nu vill jag att du röstar på min bok”, t.ex.
Du har inte bett om tjänsten, men känner dig skyldig att vara snäll tillbaka, även om du kanske inte vill.

2. Tiggaren

Personen bönar och ber på sina bara knän och mer eller mindre tjatar tills du ger med dig. Du har inte riktigt tid, boken intresserar dig inte och personen känns reda jobbig innan man ens har börjat.
Hade en kompis en gång som kunde tjata i en timme för att hon ville se en skitfilm som jag inte var det minsta intresserad av. Till slut ger man med sig, men man gör ju inte direkt något av ren glädje och då riskerar resultatet att bli därefter.

3. Kappvändaren

Personen är supertrevlig först, verkar vara vettig och öppen för kritik, men om du nämner minsta lilla dåliga om boken så får du ett mycket otrevligt svar tillbaka.
En person av den här typen är oftast helt övertygad om att deras bok är perfekt och de vill höra dig säga det eller så vill de bara ha beröm, men inte kritik.
Du ser några mindre fel som du tycker att personen skulle må bra av att känna till och får en lång svada till svar om att du minsann inte vet vad du pratar om och att dina åsikter är värdelösa eller så får en snyftig historia om att ”Jag försöker faktiskt, men det blir bara fel!” ungefär som om man skällt ut dem och spytt galla över deras bok.
En kompis jag hade som tidig tonåring bad mig att läsa hennes bok, vilket jag förstås gjorde. När jag sa att hennes handling var lite kompakt och styltig och att hon kunde fylla ut den med lite mer beskrivningar för att ge liv åt berättelsen fick jag ett mycket ilsket svar att mina böcker var minsann inte heller särskilt bra.

Var och en av dessa kan vara jobbiga att ha att göra med, men man ska alltid komma ihåg att du inte har någon som helst skyldighet att hjälpa någon med skrivandet om du inte vill det.
Man ska förstås alltid svara på ett så trevligt sätt som möjligt, men inget tvingar dig att göra något.

Ska ge ett svar på hur jag tycker att man bäst hanterar dessa tre typer.

1. Gentjänstkravet

Finns olika sätt att hantera situationen. Antingen säger man att man inte har tid just nu och att man ska titta på boken senare. När senare är, eller om det sker över huvud taget är helt upp till dig. Personen kan inte säga så mycket eftersom du ju lovat att titta på det senare, men inte sagt när ”senare” är.
Den här typen har jag stött på en intressant variant av här på Wattpad också.
En tjej kommenterade i fjärde kapitlet på en av mina böcker att jag skrev otroligt bra och frågade om jag ville läsa hennes bok. Svarade att jag gärna kunde läsa hennes bok, men påpekade att hennes kommentar satt i bok fyra av en serie och att hon kanske skulle överväga att börja med första boken om hon ville läsa mer.
Fick inget svar på det, men däremot hittade jag hennes kommentar (exakt lika dan) i fjärde kapitlet på tre andra böcker. Det kändes lite fult då jag fick intrycket av att hon bara systematiskt skrev samma sak i samma kapitel på olika böcker för att göra reklam för sin egen bok.
Inget illa menat om saken. Man måste ju få göra reklam för sin bok och uppmärksamma andra om att den finns. Det var bara hennes tillvägagångssätt som störde mig lite.
Jag fick som sagt känslan av att hon inte läst så mycket som ett ord, vilket hon kanske hade gjort, men när kommentaren var precis likadan i flera andra böcker gav det en dålig känsla, så var inte alltid så säker på att någon faktiskt lagt någon större möda på det de gjort för dig.

2. Tiggaren

Det här brukar jag hantera lite på samma sätt som med ”gentjänstkravet”.
Man säger att man ska försöka hinna med det senare och sen funderar man på saken om man över huvud taget vill eller inte.
Att någon känner sig manad att tjata för att få som man vill ger ganska dåliga vibbar, även om typen är ganska sällsynt här på Wattpad.
Har inte stött på någon ”tiggare” här själv, men i verkliga livet har jag träffat flera, så varför inte här?
Skadar ju inte att vara beredd ifall man skulle göra det.

3. Kappvändaren

Jag brukar alltid börja försiktigt med en liten påpekan där det behövs och ge lite beröm på samma gång.
Lite 50/50 kan man säga.
Sen väntar man och ser vad man får för svar.
Man vet aldrig om en person är en kappvändare eller inte. Är personen en kappvändare så lär man få reda på det med en gång och det med besked.
Får man ett typiskt ”kappvändarsvar” får man vänligt svara att du i så fall uppenbarligen inte är rätt person att bedöma personens verk.
”Det är så här jag bedömer och blir det fel för dig så kanske det är bättre att vända sig till någon annan.”
Artig kan man alltid vara även om man vill påpeka att det faktiskt var personen i fråga som bad om en bedömning och då får man väl vara glad för det man får. Det hade ju varit något helt annat om du börjat klanka ner på deras bok utan orsak.

Det är ju vansinnigt tråkigt när det finns just de där få som drar ner nöjet med att dela sitt intresse för att skriva med andra.
Skulle allt fungera som jag ville skulle man kunna vända sig till vem som helst som skriver lite liknande som man själv gör och göra överenskommelser – om jag läser ditt och hjälper dig så läser du mitt och hjälper mig. Men det är tyvärr inte så det fungerar alla gånger.
Givetvis har jag ju många positiva upplevelser med att hjälpa andra också.
När man känner att man får just den där perfekta kontakten, diskuterar skrivandet, delar åsikter och hjälper varandra att utvecklas.
Debatt och diskussion utan att någon tar illa vid sig, utan man får istället en bra och bred bild av vad andra tycker.
Själv uppskattar jag alltid andras åsikter då jag kan plocka ut sådant som hjälper mig att utvecklas som författare.
Jag har svårt att förstå varför man inte skulle vilja ta till vara den möjligheten här på Wattpad där vi faktiskt kan prata med våra läsare till skillnad från om vi gav ut en ”riktig” bok där man får nöja sig med recensioner i tidningar och liknande, där det är svårt att gå in i sitt verk och ändra något då allt redan är tryckt.

När man ger kritik tycker jag att det är viktigt att man faktiskt ger kritik också och inte bara beröm.
Man kan inte utvecklas om man inte får lite tips på vad man kan förbättra, men man vill ju inte bara få en massa kritik heller. En lagom mix av beröm och kritik är att föredra och själv tycker jag att man ska gå högst hälften kritik och hälften beröm. Mer kritik än så passerar gränsen från när det är okej och till när det blir jobbigt. Mer beröm än så kan man hur bra som helst ha, men minst en tredjedel borde vara tips och förslag på förbättring.
Med ”kritik” menar jag ju förstås också konstruktiv kritik och inte bara negativa kommentarer.
Behöver personen förbättra sin stavning eller ordna sina stycken bättre så är det bara att säga det, men anser man att inledningen är tråkig eller att en karaktär känns orealistisk bör man komma med tips på hur man tror att personen kan förbättra detta.
Att bara säga att något är dåligt är inte konstruktivt.
I vissa fall kan det vara något som känns fel eller konstigt med texten, men man vet inte hur den skulle kunna göras bättre. Då påpekar man bara vad som känns fel och säger att man inte har några goda råd, så får författaren själv se om man kan skriva på ett annat sätt eller kanske byta ut något för att förbättra det.
Att följa upp hur det går med boken efter att man gett kritik är alltid positivt om författaren vill se om recensenten tycker att det blev bättre eller sämre efter att man fått tipsen, men det är från fall till fall och något man får komma överens om själva.

Det var vad jag hade att säga om kritik.
Hoppas att allt varit informativt så här långt. :)

FörfattardrömmarDär berättelser lever. Upptäck nu