25. Genre och målgrupp

73 7 6
                                    

För att ett manus ska tilltala så många läsare som möjligt är det väl bra att blanda så många genrer som möjligt och göra så att folk i olika åldrar passar som läsare?
En bok för alla så att säga, vilket borde tilltala förlaget då den (förutsatt att den är bra) borde vara lättsåld.

𝐅𝐄𝐋!

Att blanda genrer och inte ha en specifik målgrupp är det absolut sämsta man kan göra om man försöker slå igenom som ny i branschen.
Är du en etablerad författare med en bred bas med fans och läsare så visst. Inga större problem.
Är du däremot en helt ny författare som vill få din första bok publicerad så finns risken att förlaget inte ens vill ta i ditt manus med tång.
Frågan är om de ens besvärar sig med att läsa det och det vill vi ju undvika.
Att blanda genrer och ha en bred åldersgrupp som mål för din bok är ett absolut nej när du skriver ditt första manus.

Låt mig förklara varför:

Som ny författare har du inte någon etablerad grupp med fans som läser din bok bara för att det är du som skrivit den.
Du ska in på en marknad som aldrig hört talas om dig tidigare och det betyder att man måste göra reklam för din bok på rätt ställe och på rätt sätt.
Om din bok riktar sig till ungdomar så kanske man behöver göra reklam på YouTube, i ungdomstidningar eller på sociala medier som ungdomar i rätt åldersgrupp är intresserade av.
Om boken riktar sig till äldre damer så kanske boken behöver synas i en veckotidning, för äldre män kanske den behöver synas i tidningar som de läser och så vidare.
Som ny författare har du inte dragit in några pengar alls till förlaget, vilket betyder att de inte är villiga att betala tusenlappar för att visa din bok på över tio olika ställen och bara hoppas att folk blir intresserade.
Reklam är dyrt, så reklamen måste nå ut till rätt målgrupp och det är ju väldigt svårt om du inte kan nämna exakt vilken målgrupp du riktar boken till.

Du ska veta vilken genre boken har och vilket åldersgrupp som kan vara intresserade av den.
Visst kan vuxna vara intresserade av ungdomsböcker, men de brukar också leta bland ungdomsböckerna i den genre de vill ha i bokhandeln, så de hittar den nog ändå.

Bokhandeln är också en anledning att ha en specifik genre.
Var ska de placera din bok så att rätt personer hittar den?
Om den inte hör hemma i någon specifik genre så riskerar den att hamna i någon övrigt-hylla och där lär ju knappast rätt personer leta efter den.
Vill man ha fantasy så letar man i hyllan med fantasy och vill man ha mysterier så vänder man sig dit.
Samtidigt kommer folk som är intresserade av ungdomsböcker att leta på den avdelningen, medan de som vill ha böcker för vuxna vet var de hittar dem – oavsett vilken ålder de själva tillhör.

När du skriver ett manus ska du redan från början veta vilken läsare du riktar boken till och ha den målgruppen i åtanke medan du skriver.
Då vet bokhandeln och bibliotek precis vart de ska placera boken, de som hör till din målgrupp kan lätt hitta den och förlaget vet vart de ska vända sin reklam.
Att blanda genrer och experimentera kan man göra senare om man vill göra det, men din första bok ska ha en tydlig målgrupp, både i genre och i ålderskategori.
En sådan bok är betydligt mer intressant för ett förlag.

Har nämnt ämnet tidigare i början av den här boken då det var ett tips från Stephen King (kap. 8.Författarhuvud).
Kände att jag ville understryka hur viktigt det är att känna sin målgrupp och varför det är viktigt så att man kan undvika att göra misstaget.
Att försöka skriva en bok som passar alla kan kännas lockande då det i teorin låter som en bra idé, men i praktiken förstör man för sig själv genom att göra så.
Vet man varför det inte fungerar så är det lättare att undvika.

FörfattardrömmarDär berättelser lever. Upptäck nu