59. Att jobba med AI

16 5 4
                                    

I dagens läge är det ju väldigt aktuellt med AI, så även som författare stöter vi på ämnet. Kände att det är ett ämne som behöver ett kapitel där jag tar upp både för- och nackdelar. AI går ju lite hand i hand med att använda internet som författare. Man kan ha oerhört mycket nytta av det, men det finns även saker som kan skada våra verk.

Det som är mest aktuellt just nu är att oerhört många författare får sina verk kopierade av AI-skapare som använder verken för att utveckla sina program. Bland annat Stephen King och Tove Jansson har bekräftats bland de verk som man rakt av stulit för att utveckla en programvaras intelligens. Listan är lång, men det känns onödigt att börja räkna upp alla som nämnts bland de stulna verken. Slutsatsen är den samma;
Det är inte okej att stjäla någons hårda arbete för att skapa något som är tänkt att fuska ihop liknande verk.
Sedan är det än så länge bekräftat att de ”böcker” som skrivs av AI inte direkt kommer upp i samma kvalitet och klass som en riktig författares. Inte vill man ju få sina verk stulna som författare heller för att någon annan som är för lat för att lära sig skriva själv ska kunna massproducera böcker med ens stulna verk som grund.
Det enda man egentligen kan göra som författare här är att se till att ha copyright på sina verk och vara uppmärksam ifall man hittar sitt namn i en källförteckning där man inte godkänt att det ska vara.
Lite maktlös är man ju.
Sedan anser jag själv att något som producerats av AI inte på långa vägar är samma typ av hantverk som en handskriven bok är. Gissningsvis kan de första böckerna producerade av AI sälja bra då folk är nyfikna på ämnet, men längre fram i tiden lär man säkert se vikten av det genuina arbetet av en riktig levande person. Det är i alla fall min förhoppning. Att börja ta bort författarna ur författarskapet låter idiotiskt i längden.

Sedan kan det ju ha fördelar för oss författare i framtiden.
Tänk om vi kan lägga in våra egna böcker i ett eget program och sedan bara skriva ett prompt och få halva jobbet gjort? Det vore inte så dumt. Vi skulle använda våra egna ord och sedan putsa till det AI skapat med våra egna ord igen.
Ingenting stulet, bara insparad tid.
Det skulle inte skada någon annat än att AI kanske inte får det precis så som vi tänkt oss, men det kan man ju alltid fixa. Problemet där är väl att vi som författare utvecklas och förbättras hela tiden, vilket AI inte skulle göra då det bara kan utgå från det material vi gett – vilket är äldre än det nya vi skapar.
Hur som helst. Hur det blir att se ut i framtiden kan vi bara spekulera i då det återstår att se.
Inte vore det helt fel att få talböcker på egen hand utan att behöva läsa in allt själv till exempel...

Jag har två AI-relaterade ting som jag använder när jag skapar mina verk här på Wattpad. Det ena mer än det andra får jag väl säga.

toolbaz.com kan man generera sin egen boktitel.
Ibland har jag svårt att bestämma mig för vad en bok ska heta och man kan behöva lite förslag för att skaka om tankebanorna. Det är inte ofta jag faktiskt använt något av förslagen, men de förslag jag fått har väckt idéer som lett till något som fungerar. Sidan är förstås på engelska, men de flesta kan väl engelska bra nog för att kunna hitta idéer ändå. Om inte annat kan man kanske jobba parallellt med Google translate eller något.
Man får förstås vara beredd på att toolbaz gärna vill ge ganska långa titlar med t.ex. ”Färden genom ödemarken – en resa genom en magisk värld” om det vore en fantasy om ett äventyr där man färdas. Alltså ett boknamn följt av någon sorts liten förklaring på vad boken handlar om, vilket jag själv upplever som väldigt onödigt. Korta kraftfulla titlar känns mer tilltalande än en förklaring, men förklaringen kan ju trigga det egna tänket – och med förslaget jag nämnde här hade jag kanske valt en titel som ”En färd genom Ödesdalen” eller något ditåt (om det nu var ett namn från min värld).

Sedan har vi förstås den uppsjö av bilder man kan skapa med AI.
Själv använder jag appen Imagine och har nu bytt ut större delen av mina bokomslag till egna bilder. Man får vara beredd på en hel del reklam, men är det gratis i övrigt så är det väl inte mer än man kan vänta sig.
För den som använder Canva när man skapar omslagsbilder så är också begreppet med gratis vs ”tillgång med betalt medlemskap” bekant. I Imagine heter det Premium och kostar ca 500 kr per år, vilket jag inte är intresserad av. Jag betalar inte för något som är ”tillräckligt bra, men inte perfekt”. Dessutom har de ibland kampanjer med ”prova på” tillfällen och så förbaskat bra blir inte resultaten att jag skulle få för mig att betala för det. Gratisversionen duger alldeles utmärkt och fyller sin funktion.
En sak som kan vara bra att veta är att antalet bilder man kan skapa per dag är begränsat om man inte vill betala för premium, men antalet är runt 20 tror jag så det hindrar inte mycket (antalet kan ibland variera har jag märkt, men genomsnittligt skulle jag säga 10-30 per dag). Kan ju ändå vara bra att göra anteckningar så att man kan fortsätta nästa dag utan att glömma vad det var som fungerade. Det finns förstås andra appar än Imagine, men då jag bara testat en så här långt och nöjt mig med den kan jag ge en kort förklaring på hur den fungerar för den som är nyfiken.

Kort sagt skriver man i ett prompt i den ruta som ligger högst upp i appen när man öppnat den och klickat bort första reklamen.
Prompten är alltså det man vill att bilden ska innehålla när AI genererar den.
Till vänster under den stora rutan finns valet av modell och bredvid finns stil.
Stil (till höger) kan man välja bort, men modell är ett krav.
V4 och Creative är mina favoriter, men det finns ganska många att välja på (29 om man räknar dem som inte är gratis).
Stilar finns det 83 av om jag minns rätt, så lite mer valmöjligheter där (ibland dyker det dessutom upp nya).
Då man (oftast) kan skapa ganska många bilder rekommenderar jag att fokusera på ett prompt per dag och testa så många varianter som möjligt med olika stilar.
Notera dock att vissa stilar inte direkt får personer att se vettiga ut.
Porträtt går oftast bra, men en person på håll kan se hur konstig ut som helst – och där får man ofta det klassisa AI-problemet med för många eller för få kroppsdelar, avsaknad av ögon eller helkonstiga miner. Händer med för många fingrar eller fötter åt fel håll är väldigt vanligt, men ibland lyckas det och man kan få riktigt bra bilder.
Har noterat att jag sällan får unga manliga karaktärer att se ut som folk då de kan få skägg trots att man inte vill ha det eller bli väldigt kantiga i ansiktet.
Är det någon som känner sig inspirerad av en av mina omslagsbilder kan man alltid fråga hur det är skapat så kan jag försöka komma ihåg promptet, modell och vilket filter jag använde.

För den som använder Canva finns också möjligheten att skapa AI-bilder; När man klickat på ”pluset” nere i vänstra hörnet väljer man ”Element” i menyraden längst ner och scrollar ner till AI-bildgenerator.
Själv har jag än så länge inte fått riktigt så bra resultat som jag skulle vilja ha, men jag har förstås inte nött med det särskilt mycket när jag har en app som ger mig de resultat jag vill ha. Har man Canva och inte vill testa en massa appar är det förstås ett alternativ och bara man lärt sig vad som fungerar så kan det ju bli bra ändå.

Enda regeln när man använder AI för att skapa något är att man inte får påstå att man gjort bilden själv eller att någon annan skapat bilden. ”Att påstå att en människa skapat något som ett AI genererat” är alltså olagligt. Själv har jag repliken ”Omslagsbilden är min egen skapat med en AI-app” på alla mina böcker med AI-skapade omslag och mer avancerat än så behöver det inte vara.
En annan sak jag alltid är noga med innan jag installerar en app är att se till att appen inte delar personlig info och så brukar jag kika på andras omdöme om appen. Annars är det bara att testa sig fram.

Det var väl allt jag hade om AI. Inte mycket, men ett ämne med både för- och nackdelar får man väl säga. Det mesta ligger på framtiden och även där har vi väl anledning att hålla oss uppdaterade som författare, så det är värt att hålla ett öga på...

FörfattardrömmarWhere stories live. Discover now