2. Hur ett manus ska se ut

1.2K 15 10
                                    

Det är väl bäst att börja med hur ett manus ska se ut så att man skriver rätt från början.
Här baserar jag det mesta på saker jag läst på internet och tips från folk som har som yrke att skriva, även om det inte alltid rör sig om just författare, men andra typer av manus har lite likheter med bokmanus.

När man skriver ett manus som andra ska läsa ska det förstås vara så lättläst som möjligt.
Textstorlek 12 och dubbelt radavstånd är det jag själv använder.
Att det ska vara storlek 12 har jag hittat på nätet där det stod att det är den storlek man rekommenderar.
ALL text ska vara i samma storlek, så det enda som skiljer rubriken från själva kapiteltexten är att den är centrerad (alltså i mitten), medan resten förstås är vänsterjusterad.
Rubriken ska inte heller ha något annat teckensnitt för att skilja sig från övrig text, utan bara vara centrerad.
Är inte helt säker på varför, men jag har förstått att det anses se snyggare ut om man inte blandar teckensnitt och textstorlek, så det ger med andra ord ett mer professionellt intryck.

Det dubbla radavståndet fick jag som ett tips på nätet av någon som eftersträvat att bli författare i många år och som dessutom själv jobbat på ett förlag.
Det är rekommenderat när du skrivit ditt manus färdigt på datorn att du skriver ut det så att du kan läsa det på papper när du korrekturläser det en sista gång.
Det är förvånande hur många stavfel och felskrivningar man är helt blind för, men som man ser direkt när man får texten på ett papper.
Det dubbla avståndet ger dig då utrymme för små anteckningar där du hittar saker som du vill ändra.
Samma sak gäller för dina korrekturläsare, som kan ringa in saker som de anser att är fel och sedan skriva en liten förklaring på varför det är fel eller bara rätta genom att skriva rätt ord nära det som är felstavat.
Dessutom får radavståndet texten att se ”luftigare” ut. Raderna flyter inte ihop lika lätt när man läser, vilket gör det lättläst och det är ju alltid en fördel om folk finner texten lättläst.
Skickar man manuset som pdf blir texten automatiskt med dubbelt radavstånd om det skrivs ut (om de inte själva gör ändringar i det), vilket ger förlagets läsare möjligheten att kanske lägga in anteckningar i texten med tankar eller synpunkter om de vill.

Teckensnittet som de flesta använder är Times New Roman, vilket sägs vara den text som dyslektiker har lättast att läsa.
Här håller jag inte med.
Det enda teckensnitt jag använder är Areal.
Fick tipset av en man som jobbat mycket med att skriva texter.
Enligt honom är Areal tydligare och dessutom lite av en utstickare då nästan alla andra skriver med Times New Roman.
Det blir alltså en trevlig överraskning för de som bara sett Times New Roman dagarna i ända och det har jag själv fått höra när jag skickat manuset till mina korrekturläsare. De fann Areal mer vilsam och lättläst, utöver att det förstås var en trevlig omväxling mot vad de var vana vid att läsa.
Om det är lättare för dyslektiker eller inte så kan jag säga att jag själv har en mild form av dyslexi och jag är helt klart mer bekväm med Areal än Times New Roman.

Nu är ju inte teckensnittet direkt det viktigaste med ett manus, men om det är en positiv överraskning att texten skiljer sig från alla andra så att man har 1,4 % större chans att bli utgiven som författare så är det ju helt klart något som man gärna känner till när man skriver.

Sist men inte minst;
Undvik bindestreck och onödiga radbyten.

Att dela ett långt ord med ett bindestreck är något man absolut inte ska göra.
En text kan få ett annat format i ett annat sammanhang, vilket betyder att det delade ordet plötsligt kan befinna sig mitt i en textrad istället.
Det här är något som händer ganska ofta på Wattpad, så de flesta vet kanske vad jag menar.
Oavsett hur långt ett ord är ska det inte delas med ett bindestreck, utan bara vara som det är.
När ett manus ska bli en bok hamnar det på sidor av helt andra format och då finns inte risken att det delade ordet hamnar fel.
Behöver det långa ordet delas då det hamnar i boken för att se bättre ut så gör man det då, men det ska inte göras i manuset.

Som ett litet Wattpad-tips kan jag säga att man ska växla mellan skrivarläge och att förhandsgranska innan man publicerar.
Texten bli lite mindre då man läser, så ett delat ord kan hamna fel och bli ett ord med ett bindestreck mitt i.
Dessutom kan man se var man bäst delar ordet så att det ser vettigast ut i ”läsartext”.

Att byta rad genom att trycka ”enter” ska man undvika.
Det är bara när man vill ha ett nytt stycke i texten som man ska göra det.
Det betyder att man inte ska byta rad efter att någon i texten sagt något eller när man bara vill ha en ny rad.
På Wattpad kan man trycka enter för att byta rad och en gång till för att få ett nytt stycke.
Skriver man ett manus blir mellanrummet alltid samma som när man trycker två gånger på Wattpad.
Det blir alltså ett nytt stycke och inte bara ett radbyte.
Var radbyten ska ske i boken vill man bestämma själv, så det ska göras när man omvandlar manuset till bokform.
Man skulle kunna tro att man kanske kan göra som på Wattpad och trycka enter en gång för ny rad och två gånger för nytt stycke, men där blir det lite för mycket ”glapp” i texten och det ser inte bra ut. En mer sammansatt text är lättare att läsa än långa hopp och breda radbyten, så använd bara radbyte när ni vill ha ett lite längre mellanrum – alltså ett nytt stycke.
Nytt stycke i texten har man i regel när man byter ämne, synvinkel eller gör ett längre tidshopp.
Läste tipset en gång att ett nytt stycke är när man i en film byter kameravinkel. Alltså när man byter plats, tid eller ämne.
Det är lite svårt att specificera exakt vad en ny kameravinkel innebär, men jag tror inte att jag kan förklara närmare än så.

När jag skickade mitt första manus till ett förlag skulle det printas ut en bunt papper, som skulle läggas i ett kuvert och postas med vanlig post.
Idag vill många förlag ha sina manus i pdf-form och skickat per mail.
Format och teckensnitt borde vara det samma i en pdf, så jag tror att utseendet borde bli rätt om man följer de riktlinjer som jag gett, även om förlagen förstås kan ändra efter eget tycke i en pdf-fil, men det kan ändå vara bra att veta hur ett pappersmanus ska se ut.
Skulle nu ett förlag vilja ha papper inskickat per post (vissa författartävlingar ville det) så är det ju bra att veta hur det ska postas också.
Postar man manuset i pappersform ska man inte stifta ihop sidorna eller fästa dem vid varandra på något sätt.
Tipset jag fick var att hålla ihop manuset med ett gummiband om man ville få det lite prydligt, men absolut inte stansa hål eller stifta. Den biten får förlaget själv bestämma hur de gör.

Slutligen är det helt okej att använda fet eller kursiv text, även om man inte byter storlek eller teckensnitt.
Kursiv text kan användas för att markera ett ord om någon till exempel betonar ett ord i en talande text;
”Men varför?” – till exempel, om man vill betona ordet Varför, men utan att skriva med stora bokstäver då det kan uppfattas som att personen skriker. Det är trots allt skillnad mellan att skrika och att betona.
Fet stil kan användas när man vill att just den texten ska lyftas fram som annorlunda, som tillexempel ett meddelande som står i en mobil som karaktären i texten läser, men då ska man även komma ihåg att göra radbyten eller liknande för att visa att den texten inte hör ihop med den övriga.
Här gör man förstås vad man känner att ser mest rätt ut, men kommer man bara ihåg hur det sett ut i böcker man tycker om eller annan skriven text så är man på god väg.

Det var alltså manuset.
Har jag missat något så är det bara att kommentera, så ska jag försöka fixa det. :)

FörfattardrömmarWhere stories live. Discover now