15. Förolämpa inte läsaren

117 7 12
                                    

Lite svårtolkad rubrik kanske och många kanske tror att jag menar att man inte öppet ska kalla sina läsare idioter.
Givetvis är det ju inte det jag menar.
Som författare vill man ju ha läsare och läsarna är utan tvekan viktiga.
Vad jag menar är att många läsare kan bli förolämpade om de märker att författaren inte riktigt ansträngt sig eller tänkt efter när man skrivit sin bok. Att ta onödiga genvägar och hitta på saker som inte är sanna, eller bara skriva något utan att ta reda på fakta är ett effektivt sätt att förolämpa sina läsare.
I dagens läge har nog de flesta av oss Google i telefonen, vilket betyder att vi har ett av världens bästa uppslagsverk i handen dagligen. Att skriva en bok med fakta som man inte kollat upp visar starkt att man är lat som författare och inte anstränger sig för att göra sin bok trovärdig.
Nu kanske inte alla (läsare) vet hur länge det tar för ett lik att kallna, hur man behandlar cancer, vilka mediciner olika sjukdomar kräver, hur långt ett barn i en viss ålder är utvecklat i sitt sätt eller vilket år strumpbyxorna uppfanns - för att bara skrapa ytan av saker som jag reagerat på när jag läst böcker (de flesta här på Wattpad).
Som sagt så har vi mängder med källor till att kontrollera om det vi skriver stämmer så undvik gärna att vara en av dem som bara skriver och tycker att det inte spelar så stor roll.
Många som läser boken kanske inte reagerar på det, men ska man ge ut en bok får man räkna med att många som läser den vet en hel del om det du skriver om och de kommer garanterat att reagera på att man inte brytt sig om att kontrollera fakta.

Du kanske skriver om en viss sjukdom eller ett visst handikapp och då får man räkna med att säkert minst en person som läser boken kanske jobbar inom sjukvården eller på annat sätt kan en hel del om just det du skriver om. Att kunna sina fakta kanske inte är nödvändigt för alla läsare, men den som vet att du skriver om saker som du inte har en aning om kan mycket väl tänkas påpeka detta för andra läsare, vilket upplyser dem om att du bara hittar på.

Att trotsa fysikens lagar är också ett bra sätt att irritera folk som är noga med fakta.
Ett exempel är att påstå att en förare klarar av att köra dubbelt hårdare än alla andra i en kurva för att just denna person är så sjukt skicklig.
En bil klarar bara att ta en kurva i en viss maxhastighet beroende på hur skarp kurvan är. Går det hårdare än så slår bilen runt och voltar - oavsett hur "sjukt skicklig" föraren än är.
Ingen kan trotsa fysikens lagar, om man inte hittar på någon form av magi eller har en annan förklaring, men att bara köra en vanlig bil har sina begränsningar hur mycket skicklighet eller erfarenhet föraren än har.
Det finns säkert många fler exempel på att trotsa fysikens lagar, men jag tänker inte lista hur många som helst då jag tror att de flesta vet vad jag menar med det exempel jag gav.

Kan nämna ett exempel här på Wattpad (utan att nämna namn på bok eller författare) som störde mig länge efter att jag läste den.
Bokens huvudkaraktär hade haft en lillasyster som dött av diabetes i tidig ålder. Själv har jag en person med diabetes i min familj, är medlem i den lokala diabetesföreningen och känner flera diabetiker av både typ 1 och typ 2. Man kan säg att jag kan en del om diabetes då det ingår i min vardag och dagliga rutin. För ett barn ska dö av diabetes krävs att man antingen överdoserar insulin så att personen hamnar i koma och dör om man inte för hjälp tillräckligt snabbt eller att man får för lite insulin en längre tid och drabbas av ketonförgiftning.
Lång historia kort så skulle orsaken till att ett barn i dagens läge dör av diabetes bero på ett ödestiget misstag eller ren barnmisshandel. Att bara skriva att ungen dog av diabetes kändes väldigt bristfälligt och hade för mig krävt lite mer förklaring.
Nu kanske inte alla är lika insatta i diabetes, men jag anser att om man ska skriva om det bör man ta reda på lite mer än att bara slänga ur sig att diabetes var dödsorsaken. Hade man velat ha en tragisk bakgrund för huvudkaraktären så hade man kunnat skriva att systern dog i en bilolycka eller liknande. Något som inte kräver så mycket förklaring alltså.
Boken var i övrigt rätt bra. Spännande och välskriven, men jag kunde inte släppa systerns dödsorsak och då det störde mig kunde jag inte leva mig in i historien ordentligt.
Så det var ett exempel på när jag tappat tråden och övervägt om jag ens vill läsa mer på grund av dålig research. Boken hade som sagt varit bra om det inte vore för den missen, så det var ju lite dumt gjort och hade lätt kunnat undvikas.

FörfattardrömmarWhere stories live. Discover now