-92-

495 36 24
                                    

Netušil som, kde som nabral odvahu odhaliť tú časť môjho vnútra, ktorú som neodhalil pred nikým. Ani pred Loganom nie. No sedel som tu, oproti Trix, a rozprával jej o mojich vlastných myšlienkach, a nedokázal veriť tomu, ako pokojne ma počúva. Že sa ani pri jednej vete nezhrozila tým, čo som jej povedal.

Oprel som sa do stoličky a pomaly si ju premeral pohľadom. Sálal z nej nevysvetliteľný pokoj a pôsobil aj na mňa. Pozerala do lepkavej dosky stola a pohrávala sa s jedným z prsteňov, ktorý si stiahla z prsta. Vyzerala, že nad tým všetkým premýšľala.

"Aký je tvoj ďalší plán?" spýtala sa po chvíli. Zrak upierala stále na to isté miesto, nezodvihla ku mne pohľad a pokoj sa medzi nami začal pomaly vytrácať. "Určite chceš doštudovať. A potom?"

"Nikdy som nič neplánoval ďalej ako po vysokú školu," mykol som ramenom. "Teda, nikdy som si nemyslel, že sa dožijem dlhšie ako po koniec vysokej školy."

Trix sa zamračila. "A teraz? Plánuješ, čo budeš robiť ďalej?"

Plánoval som.

Pomaly som prikývol. "Myslel som si, že mám pred sebou peknú budúcnosť s Annou. Teraz si tým už nie som taký istý."

"Prečo?" spýtala sa. "Holden, nejde mi do hlavy, prečo by sa ťa niekto chcel takto vzdať. Nechápem, prečo to Anna zahadzuje, keď s tebou môže mať budúcnosť ako zo sna."

Pobavene som nadvihol obočie. "Ako zo sna?" zopakoval som. "Nikto so mnou nevidí nič ako zo sna."

"Čo je na tom také ťažké?"

Zamyslel som sa. "Som človek, s ktorým si nevieš ani len predstaviť ľahký život. Anna to so mnou nikdy nemala ľahké a zrejme tak isto vidí aj možnú budúcnosť so mnou."

"Holden," zasmiala sa Trix, "spoznala som ťa po rozchode s Annou. Podľa všetkého si bol na totálnom dne a ani vtedy som si nemyslela, že si ten najhorší prípad na svete. Pred pár hodinami som sa ti dokonca priznala, že som spávala so starším mužom, pretože mi platil."

"Nepovedala si, že si s ním spávala za peniaze a že bol starší," uškrnul som sa a Trix sa do tváre okamžite nahrnula krv. "Ale domyslel som si to a nesúdim."

"Je to od teba vážne šľachetné," pretočila očami, no červená farba v jej tvári sa nevytrácala. "Ale vráťme sa k tebe. Ak by si mi mal teraz opísať svoju budúcnosť s Annou, aká by bola?"

Pomaly som sa nadýchol.

Ak by sa ma to spýtala pred dvoma dňami, vedel by som jej odpovedať.

"Možno ak by si sa ma to spýtala skôr, povedal by som ti presne toto; Počkal by som, kým by sme dokončili školu. Našiel by som si prácu a presvedčil Bell, aby sa nasťahovala ku mne. Žili by sme tam my dvaja a Priss s dieťaťom a ani trochu by som nenamietal, ak by s nami žil aj Zack. Som zvyknutý na veľa spolubývajúcich," zasmial som sa sucho. "Nikdy som priamo netúžil po deťoch, no párkrát som sa prichytil pri myšlienkach, ako spolu vychovávame našu rodinu."

Trix sa snažila potlačiť ten primitívny ženský úsmev, ktorý sa objavoval vždy, keď muž hovoril o svojich deťoch. Ja som však vedel, že tu pekné opisy predstáv končia.

"Dnes ti však poviem iba to, že neviem. Neviem, akú budúcnosť mám od nášho vzťahu čakať. Keď som sa totiž spýtal Bell toto isté, zrejme si to všetko rozmyslela."

Úsmev sa jej z tváre vytratil a medzi obočím sa jej prehĺbila malá vráska. "Ako to, že rozmyslela? Nechce mať s tebou budúcnosť?"

"Vyzerá to tak, že nie," pokrútil som hlavou a dopria si hneď niekoľko dúškov čierneho piva, ktoré mi absolútne nechutilo, no nechcel som Trix uraziť. "Vlastne si myslím, že nikdy nerátala s tým, že skončíme spolu. Nevidela náš vzťah taký, aký ho vidím ja a teraz ju to dobehlo."

More Than Us /SK/Where stories live. Discover now