Karafiát XII. - Zjizvené srdce

14 3 0
                                    

Stejným způsobem, jako Anastázii naplňovalo číst gotické romány z dob preromantismu, nyní dívku bavilo listovat deníkem Chantal de Beauvoir. Tušila, že nedělala nic dobrého, když v podstatě zkoumala cizí písemnosti, navíc ty, jež pravděpodobně měly zůstat jejím očím skryty.

Nicméně měla pocit, jak kdyby si procházením deníkových zápisů šlapala pomyslnou cestu ke ztracenému ženichovi, přestože o něm nic dosud nevěděla. Zřejmě se vše brzy dozví - ať už nějaké zmínce o jeho bratrovi v pozdějších zápiscích, či - to možná spíš, jí napovědí barevné křížky v rodokmenu rodu Dellacroixů, do kterých byla zařazena i tajemná paní ze sídla za lesem, nevlastní sestra jedné z obětí nedávno proběhlých zločinů.

Teprve nyní si dívka na deskách diáře Damienovy milenky všimla absence žlutého karafiátu - květu, kolem nějž se točilo veškeré Antoinovo vyšetřování. Sice na nich stála váza plná květin, ovšem bílých a červených. Hnědovláska náhle si vzpomněla na představu své svatební kytice - nesla totiž obě tyto barvy. Jenže i při pečlivém výběru floristka, Velázquezova manželka, omylem přimíchala poupě nesprávného zbarvení. Z jakého důvodu, navíc zrovna takové, které nejen světlovlasému inspektorovi, nýbrž i mladičké nevěstě způsobovalo zmatek v hlavě?

Avšak zanedlouho vlastní myšlenky zapudila, načež ztěžka otevřela zdobenou knížečku na stránce, kde minule skončila. Vzápětí si povšimla jednoho velmi důležitého faktu - nynější poznámky pocházely z o pět let pozdější doby než ty předchozí, ještě k tomu z okamžiků posledních dní. Dívenka si zděšeně dala ruku před pusu, zároveň chtěla vše vědět do nejmenšího detailu, tudíž se zatajeným dechem pozorovala elegantní rukopis:

Tridi, 23. Messidor XIII

Necítila jsem potřebu do svého deníku cokoliv psát, tudíž k němu přicházím po tak dlouhé době. Navíc si nevzpomínám, že bych mezitím zažívala cokoliv zvláštního, stojícího za deníkový záznam.

Ráda vyjížděla na lov, současně se při svitu stříbrného měsíce milovala s Damienem. Často se ke mně v posteli choval, jak si jen přála, tak dravě i divoce, až mi tím imponoval. Zároveň párkrát něžně políbil, pomuchloval se se mnou, zalezl pod peřinku, lehl si nade mne, aby dokázal, že uměl k ženě chovat i city Bohu libé.

Anastázie úlekem vyskočila, jelikož rukách držela něco, čeho by se počestná dívka ani neměla dotýkat, natož si o něčem takovém číst. Také nevěřícně zkrabatila obočí nad Chantalinou poznámkou o nepříliš zvláštních emocích.

A přece, když se s Damienem seznámila, jí připadal vcelku obyčejně. Avšak se o jeho osobu příliš nezajímala, vnímala totiž u sebe přítomnost pouze jediného muže - Gérarda, aristokratova mladšího bratra. Jakmile o všem usilovně přemýšlela, pohlédla někam do prázdna, jak kdyby právě zahlédla svého ženicha. Chtěla si zaplakat, zároveň vypnout hruď, protože - nesložím se tu jak hromádka neštěstí, tím spíše v době, kdy mohu věcem přicházet na kloub na základě něčí soukromé korespondence!

Krutý karafiátWhere stories live. Discover now