1. kapitola

1.6K 123 3
                                    


,,Ambulantní box jedna". Křikla vrchní sestra po kouzelnických záchranářích, pracujících pro nemocnici U Svatého Munga. Zrovna debatovali ve zkratce o pacientovi s lékouzelníky, kteří jej dostanou na starost a po zaslechnutí onoho příkazu sestry, záchranáři ihned převezli dezorientovaného pacienta na dané místo, kam s nimi též zamířili zde přítomní lékouzelníci, pověření, aby zjistili anamnézu dotyčného.

Vrchní sestra zastavila řítící se osobu za nimi- vyděšeného, zpoceného, zrzavého muže v pracovním oděvu, vystihující povolání bystrozora.
,,Co- co s ním bude?! Musím za ním. Je to můj kamarád".
,,Prosím uklidněte se, naši léčitelé ho teď musí vyšetřit, aby se zjistilo, co mu přesně je. Zatím mi prosím sdělte o daném pacientovi informace".
Zrzek těžce polkl, otřel si do rukávu uniformy pot z čela a za neustálého sledování ambulantního boxu, kam jeho kamaráda odvezli, vyhrkl: ,, Jo, jo.. no, je to můj kolega."
,,Ano, jméno, věk, bydliště, zda jste byl u nehody nebo jste ho našel, zda je alergik, zda netrpí nějakou chronickou nemocí.."
,,Co? Já nevim, jestli na něco trpí. Bude v pořádku?! Co teď dělají?"
,,Uklidněte se, všechno bude dobré. Prosím o informace o dotyčném."
,,Jmenuje se H-Harry Potter a.. a.. já musím." Vychrlil roztřeseným hlasem bystrozor Ron Weasley, jenž se vzápětí rozeběhl k boxu za svým kamarádem a zároveň kolegou.
,,Počkejte! Kam to běžíte?! Vraťte se! Tam nesmíte!" Volala za ním vrchní sestra, ale Ron jí jednoduše ignoroval a vřítil se do boxu.

,,Co je s ním?! Doktoři, co mu je?! Jak to vypadá?!" Zavalil otázkami léčitele, jejichž pohled na sebe okamžitě strhl.
,,Nejsme doktoři, ale lékouzelníci. Nepleťte si nás s mudlovskými lékaři pane.."
,,Jsem Weasley, Ron Weasley. Co je Harrymu?"
,,Od oka to rozhodně na místě nepoznáme a jestli dovolíte, nechte nás pracovat. Navíc sem nemůžete. Kdo vás sem pustil?! Nemáte tu co dělat. Počkejte venku". Trhnutím mu před nosem zatáhl lékouzelník závěs, který vzápětí odtáhl další příchozí léčitel.
,,Já vám řekl, že tu ne- jo, pardon, to jste vy."
,,Malfoyi". Vydechl překvapený Ron, který se opět dobýval mezi léčitele.
,,Prosímvás, jděte odsud. Zavolám ochranku jestli se neuklidníte. Já vám už nebudu opakovat, že tu nesmíte být!" Hulákal rozčílený postarší léčitel. Rona z ambulantního boxu vystrkával, přičemž zrzek nespouštěl zrak z člověka- léčitele, kterého by zde opravdu nečekal a byl jím vyveden z míry. Onen zdravotník na něm svůj šedý bouřkový pohled nenechal ani chvíli a raději ho nasměroval na své kolegy.
,,Co tu máme?!"
,,Muž, nejspíš kolabs na pracovišti, podle toho, co pochopili záchranáři od chlapa, co jel s nimi. Asi to byl on. Ten, co tu teď byl; Weasley. Nic víc se bohužel nedověděli, neboť se s oním chlapem nedalo vůbec komunikovat a ani se nedivím. Rodinu Weasleyových znám dost dobře. Jsou to divný, bohužel kouzelníci, brblající něco jinýho než chcete vědět. Cvoci. Jeden větší cvok než druhý pod jednou střechou chatrče". Zachechtnul se lékouzelník s hnědým plnovousem.
Blonďatý léčitel Draco Malfoy s kamenným výrazem ve tváři přešel k lehátku na podvozku k pacientovi, v němž poznal Harryho Jamese Pottera, který vypadal jako by vůbec neměl páru o tom kde je, co se děje a buhví jestli momentálně věděl čí je.
Draco, který působil, jako kdyby ho vůbec neznal a jen lehce pozvedl jedno z obočí, mu zkontroloval teplotu a funkce dýchacího systému.
,,Pacient afebrilní.. bez dušnosti, ale tachypnoe".
Udával Malfoy a jeden z přítomných anamnézu zapisoval do karty.
,,Draco". Dostalo se Harrymu tiše z úst a jmenovaný, který ho jak se zdálo ignoroval, prohlédl zbarvení jeho kůže, posvítil mu světlem do očí, nahlédl do dutiny ústní a pokračoval v dalších medicínských výrazech, jež si ostatní léčitelé poznamenávali.
,,Bez cyanosy, bez nausey, svalový tonus normální".
Nezapomněl zkontrolovat ani srdeční činnost.
,,Akce srdeční mírně zvýšená".
,,Je naprosto mimo". Ozval se jeden z lékouzelníků a prohlížel si Pottera jako obraz z kterého neměl dobré pocity.
,,Víte kde jste? Slyšíte mě?" Kladl následně otázky tmavovlasému pacientovi a než stačil zjistit odpověď z vedlejšího boxu hlasitě zahřměl hlas léčitele: ,,Fibriluje!" Tento výraz by obyčejně přehlédli, jelikož se nejedná o jejich pacienta, ale Ron Weasley, jehož uši stejné slovo zaznamenaly, si chybně pomyslel, že to zaznělo z ambulantního boxu, kde byl Harry a rázem do něj i vtrhl. ,,Harry, Harry! Žije? Neumírej!"
,,Proboha, to snad není pravda! Já na něj už vážně zavolám ochranku! No, je tohle normální?!" Vrčel vousatý lékouzelník, který Weasleyho vyvedl z boxu ven.
Ostatní léčitelé jen zavrtěli hlavou a raději si dále všímali Pottera.
,,Možná mám chybný úsudek, pane Malfoyi, ale zdá se mi, že je pod parou nějaké otravy. Možná vypil nechtěně lektvar, který ho otrávil."
,,Možná ano a nebo možná ne, Frozenlaughere, a říci jako lékouzelník 'pod parou'? Přečtěte si léčitelský slovník pro obnovu slovní zásoby důležité pro lékouzelníka". Navrhl s mrknutím Malfoy a otočil se za sebe na bílý stolek z jehož šuplete vytáhl dlouhou tyčinku, s kterou pak uskutečnil výtěr z dutiny úst pacienta. Bílá hlavička se rázem zbarvila do světle zelena, což bylo jasným signálem potvrzujícím slova lékouzelníka Frozenlaughera.
Jednalo o středně silnou otravu. Mírná otrava by se schovávala za žlutou barvou a silná za tmavě zelenou.
,,Otrava, to jsme tu dlouho neměli," Ušklíbl se Malfoy. ,,potřebuji lektvar na otravy, Silvere". Pokynul k léčiteli, který se líně 'odlepil' od kraje stolu, o nějž se opíral, aby pro lektvar mohl sáhnout do poliček za dvířky vestavěných ve stolu.
Harry s sebou několikrát škubl, což samo o sobě nebylo vůbec dobrou předzvěstí a Draco k němu urychleně přiskočil.
,,Silvere! Pohni!"
Křikl na lékouzelníka, jenž protočil oči a než stihl lektvar najít, Frozenlaugher ho předběhl a hůlkou lektvar ve skleněné lahvičce přivolal za pomocí kouzla 'Accio'.
Draco, Harryho na lehátku mírně nadzvedl a sledoval jak mu obsah léčivého lektvaru Frozenlaugher podává.
,,Účinky by měli být znát..." Lékouzelník zaznamenávající průběh ošetření se odmlčel a se zvednutým ukazováčkem vzápětí větu dokončil. ,,právě teď".
Harry se náhle rozkašlal, div se vlastně nedávil a kdyby ho Draco nedržel, byl by s sebou házel jako ryba v síti vytažená ze svého vodního světa.
Harry, Draca drapl za jeho citronově zelený hábit, který nosí každý lékouzelník a vzápětí se vyzvracel, tedy naštěstí ne na Draca. Z uší i z nosu se mu vyvalila světle modrá tekutina a několik kapek z ní jako vzorek odebral Frozenlaugher do prázdné lahvičky.
,,Tak to bychom měli". Vydechl poté.
,,To bych neřekl. Povolejte sem někoho ať to po něm uklidí". Ozval se léčitel Silver, který se ráčel opět opírat o stůl.
,,A co kdybys šel pro někoho ty! Celou dobu tady nepomůžeš a ještě mi budeš přikazovat ať si jdu pro někoho, kdo to uklidí?! Neštvi mě, Silvere". Chrlil podrážděně Frozenlaugher, jehož slova byla ihned Silverem okomentována. ,,My si tykáme?! Myslím, že to určitě ne."
Draco nad nimi zavrtěl hlavou a svou hůlkou, jež vytáhl z hábitu mávl nad konzistencí, jež znečišťovala box, aby se jí zbavili pomocí kouzla a dále pak zbavoval Harryho tekutiny, která se mu dostala z nosu i úst.
,,No a vyřešeno". Tlesk Silver a za gestem mávnutí ruky na pozdrav odešel z ambulantního boxu. ,,No, pochybuju, že šel informovat toho cvoka od Weasleyů, jak na tom tenhle je, takže za ním půjdu já". Frozenlaugher za slovy odtáhl závěs a než mu to Draco stačil odsouhlasit, mířil rovnou k zrzavému bystrozorovi, jenž nervózně podupával nohou u informací, kde ho uklidňovala vrchní sestra.

,, Není to náhodou ten, co nás zbavil, ty víš koho?" Ozval se léčitel, jenž odložil psací potřebu, kterou akorát dokončil zaznamenávání veškerých informací do karty. A sic tato otázka byla položena Dracovi, ozval se tichým, mírně chraplavým hlasem Harry. ,,No, né náhodou, ale určitě".
,,Páni". Usmál se léčitel a ze svého eufórického stavu, že má před sebou hrdinu, se naštěstí zachvíli probral a odkašlal. ,,Nevím, jestli by nebylo vhodné si ho zde nechat na pozorování".
,,Dva dny". Sdělil Draco, jehož Harry neustále pozoroval.
,,Jak se citíte? Bolest hlavy? Nebo mžitky před očima?" Ptal se ho blondýn poté.
,,Teď už se cítím dobře. Jak se máš Malfoyi?" Harry se ušklíbl a pozoroval bouřkový pohled lékouzelníka, který se střel s jeho.
,,Jak se vám to vlastně stalo? Nutil vám někdo abyste vypil lektvar na otravu nebo o tom nemáte ani zdání, že jste ho pil?" Ptal se blondýn dál. Harryho otázku naprosto ignoroval.
,,No, neměl jsem zdání. Měl jsem kávu a zjevně mi do ní někdo přidal jed, ale vážně.. nevím kdo". Harry se zamyslel nad všemi s kým pracoval a kdo mu byl dnes poblíž, ale nikdo mu nepřipadal jako někdo, kdo by mu to udělal. Vycházel se všemi dobře, ale sám věděl, že po světě chodí tisíce zrádců, zlých osob, co se přetvařují i těch, co ho nenávidí.

,,Harry!" Vypískl Ron, který na tmavovláska skočil, div ho nezalehl. ,,Jsem tak rád, že jsi v pořádku! U Merlina!"
,,Nikdy se nenabažím toho štěstí lidí, jak jsou rádi, že jsme jim někoho vyléčili. Miluju tu práci." Usmíval se léčitel s kartou o Harryho anamnéze v ruce.
Ron se poté hned ozval. ,,Fakt vám díky, že jste ho z toho dostali." Pohlédl na Draca, který je pozoroval. ,,Děkuju Malfoyi.. opravdu bych si nemyslel, že tohle někdy řeknu".
Blondýn naň pouze pokývl a rozhodl se k odchodu z ambulatního boxu.
,,Whistone, obeznam jej, co ho teď čeká a.. no, prostě víš, co máš dělat. Ostatně jako vždy.". Promluvil k léčiteli s kartou, jenž se s přikývnutím usmál.
,,Rád jsem tě viděl Draco, i když to bylo při nemilé situaci". Zvolal za ním ještě Harry, ale Draco nijak nezareagoval, avšak kdyby nesledoval jeho vzdalující se postavu ze zadu, ale naopak, viděl by, že se blondýnovi po tváři rozlil úsměv.

****

Vysvětlení pojmů:

Afebrilní- bez teploty; s normální teplotou

Tachypnoe- zvýšená dechová frekvence

Bez cyanosy- cyanosa - tmavomodré zbarvení sliznic a kůže

Bez nausey- nausea- nevolnost, pocit na zvracení

Svalový tonus normální- normální svalové napětí

Fibriluje- (fibrilace)- "srdeční selhání" ( v takových případech se použije defibrilátor -ale to jen tak mimochodem xD)

◆◆◆◆◆◆◆ ◆◆◆◆◆◆◆◆◆  ◆◆◆◆◆◆◆◆

První kapitola této story je tedy za námi.
Byla bych ráda za jakýkoli názor, tak kdyby se vám chtělo můžete jej zanechat v komentářích.
Dopředu řeknu, že budu ráda za každého čtenáře, který si přečte tuto blbost do konce. XD♥
Zatím se mějte wattpaďáci. :)

A diagnóza? ..láska (Probíhá oprava)Kde žijí příběhy. Začni objevovat