V.

733 55 14
                                    

Hologram se zavlnil, jak něco najednou narušilo jeho vlny. Ale během vteřiny se obraz opět srovnal, ukazujíce Huxe před celou dvou rebelů. Generál stál s rukama spojenýma za zády a právě přednášel vězňům plán, jehož součástí se měli brzy stát.

Kylo si podepřel bradu hřbetem ruky. Zůstával upřeně hledět na obraz před sebou, v jeho mysli se však značilo jasné znepokojení. Jeho nedávný rozhovor s generálem se zdál na první pohled obyčejnou debatou o strategii Prvního řádu. Jejich slova se točila pouze kolem těch dvou zajatců. Ale něco v Huxově projevu Kyla mátlo. Narážka na nesamostatnost onoho mladého rebela jej v několika minulých dnech pronásledovala na každém kroku. Stále nevěděl, zda se ta slova skutečně vztahovala k jeho ... otci. 

Hux o tom neměl vědět, nikdo z Prvního řádu, kromě Snokea. Nyní tedy vůbec nikdo. Jenže Kylo si přehrával onu situaci stále dokola, znovu a znovu zkoumal jiskru v pohledu muže naproti němu. Záblesk vědění, kterého si předtím nevšiml. 

Hux to musel zjistit. 

Když se přidal k Prvnímu řádu, Snoke se postaral o to, aby se dokázal zcela odpoutat od svého jména. Od cejchu Sola a Skywalkera. Aby téměř nikdo nezjistil, že Zabiják Jediů, pán Rytířů z Renu, je ve skutečnosti syn rebelů a povstaleckých hrdinů. Dovolil mu odhodit jméno, které jej připoutávalo k minulosti a nechal jej přijmout úplně nové, neposkvrněné světlou stranou Síly. 

Kylo Ren zaskřípal zuby. Pokud se na něj Hux pokusí vytáhnout jeho původ, nenechá jej dokončit ani první větu. Generál negenerál, první můstek zčervená jeho krví, bude-li to nutné. 

Obraz hologramu se opět zavlnil a přitáhl tak Kylovu pozornost zpět. Neochotně musel uznat, že Hux odvádí dobrou práci. V uplynulých několika dnech osobně navštěvoval jejich dva zajatce v cele a postupně je připravoval na synovu roli. 

Oba zpočátku rezolutně odmítali i představu, že by měli zradit jejich milovaný Odboj. Postupem času se jejich postoj však začínal měnit, jejich odpor se drolil. A nedostatek stravy, vody a světla v tom nepochybně sehrály svou roli společně s faktem, že otec při jejich zadržení utržil zásah do ramene. Do rány se dostala infekce a jak postupovala dál a dál do jeho těla, syn nepochybně vnímal nedostatek času, který měl na reakci. 

Hux toho plně využíval. Zpočátku jen přicházel a nařizoval, Kylo při jeho první návštěvě musel dokonce ztišit zvuk hologramu, aby jej generálův vřískot nepřipravil o sluch. Ale jak se jeho návštěvy opakovaly, Hux začal zmírňovat intenzitu svých slov. Rozkazy se plynule proměnily v nabídku. Pokud na ni syn přistoupí, otci se dostane léčby infekce a později, po úplném zničení Odboje, i svobody. 

Úroveň manipulace, kterou Hux dokázal vyvinout byla obdivuhodná. A ještě o to více, když bylo nad slunce jasné, že se ani jeden ze slibů nejspíš nechystá splnit. Ne, pokud to nebude pro První řád výhodné.

Kylův pohled sklouznul na zajatce za mřížemi. Byli to obyčejní lidé, proč se rozhodli přidat k rebelům, když život za vlády Prvního řádu by pro ně byl bezesporu jednodušší? Proč se jimi Hux musel snažit manipulovat, aby spolupracovali?

Oba zajatci na to reagovali odlišně. Otec, jehož nyní choroba uvnitř jeho těla stála téměř všechnu jeho energii, i nadále odolával nabídce. Ležíce na tvrdém lůžku v rohu cely, stále vrtěl hlavou na nabídku, i když jeho pohyby nyní byly sotva patrné. Avšak Huxova slova dle všeho nahlodala přesvědčení mladého syna. Kylo z jeho vzhledu soudil, že fyzické dospělosti dosáhl před pár lety. Jenom jeho mysl se zdála být stále ovlivnitelná. A z jeho pohledu bylo zřetelné, jak si Huxova slova razí cestičku jeho obranou. 

Kylo právě sledoval, jak Hux nakázal dvěma strážcům, aby otevřeli dveře cely. Syn se váhavě zvednul od lůžka svého otce a přistoupil k mříži. A než konečně vyšel ven a přidal se ke generálovi, vrhnul na otce poslední váhavý pohled. 

Kylem projela vlna znechucení, když uviděl na jeho tváři osamocenou slzu. 

V náhlém popudu se natáhl a vypnul hologram. Jeho prsty překonaly vzdálenost mezi jeho tělem a nahmataly vypínání. Nemohl to již nadále sledovat, probouzelo to v něm pocity, které chtěl vymazat ze svého srdce. Ze srdce, které neměl.

Nadechl se a vykročil kupředu, chtějíce pozorovat zbytek Huxových operací na vlastní oči. Nemohl nechat generála, aby vystupoval jako ten, co vše rozhoduje, jako ten, co řídí První řád. To byla nyní Kylova role. Udělal však nejvýše tři kroky, když ucítil, jak se v jeho okolí náhle změnil stav Síly. Strnul na místě, zaskočený situací, ve které se najednou ocitnul. 

To srdce, které neměl mít, najednou padalo dolů, s váhou supernovy. V jeho mysli se promítla vzpomínka na oříškové oči s prosebným pohledem a rty pronášející jeho jméno.

Kylo Ren věděl, co jej čeká. Od jejich posledního setkání ho představa, že se opět setkají, podvědomě pronásledovala. Byla to živoucí připomínka jejího odmítnutí. Nabídnul jí vše, ale ani to nebylo dost, aby se k němu připojila.

Odmítla jej.

Odmítla je.

Nemohl se jí podívat do těch očí, ne po tom, co se stalo. A proto se obrátil zády, doufajíce, že snad se její tvář neobjeví přímo před ním. 

String of FateWhere stories live. Discover now