98

11 4 0
                                    

,,Radši mi to řekni všechno teď, ať mám pak ve všem jasno." odpovídáš Erisovi a ten přikyvuje.

,,Dobře, ale stejně to zkusím vzít zkrátka, aby jsme tu nezapustili kořeny. Takže, kde jsem to přestal... ano, jistě. Kildenové si postavili Vyrii. Měl bys vědět jednu věc, a to, že se ještě nestalo, aby kilden zemřel věkem. Věří se proto, že jsou nesmrtelní, nebo tak dlouhověcí, že se tím nesmrtelnosti blíží. Vyrie dlouho žila v klidu, nido z Vandaru ani odjinud se jí neodvážil napadanout. To se ale nedalo říct o tvém otci. Jeho proměny se stávaly čím dál tím víc krvelačnejšími a divočejšími. A to se přenášelo i na jeho lidskou podobu. Postupem času Arthis přestal ovládat své proměny úplně a vždy se jim poddal, když na něj přišly. Frustrace z toho, že zklamal Bardira tím, že nedokázal ovládnout své divoké já, ho stravovala a on se stával stále agresivnějším. Nakonec se k ejdnomu z ejho výbuchů připletla jeho žena. Sleoý zuřivostí, Artis ji zabil. Když zuřivost opadla, Arthis truchlil nad tělem své mrtvé ženy, ale nemohl s tím nic udělat. Zahanben, Arthis opustil Vyrii pod rouškou tmy. Cestoval na jih, pryč od svého domova a svých přátel. Jak se dostával dál na jih podél úpatí Černoskalých hor, ubývalo i jeho násilných přeměn. Pokračoval dál, zastavil se ve Fiscusu a pak osamocen zamířil do Divočiny. Ve Fiscusu ho ale našli agenti Krvavého kruhu, který byl Bardirem rozpuštěn ve chvíli, kdy se zjistilo, že děti na děti kildenů přechází i část schopností jejich rodičů. Ti ho stopovali až k úpatí Křišťálových hor. Protože věděli, že hlouběji na území satyrů ho nebudou moci sledovat, napadli ho. Dali mu jasně najevo, že jsou od Kravého kruhu. Těžce ho zranili, ale těsně předtím, než omdlel, nechali ho, aby viděl, že jeden z nich začíná zabíjet ty ostatní. Když se pak probral, ten zrádce seděl u něj u ohně. Nakonec se mu podařilo získat si Arthisovu důvěru. S ním pak cestoval přes Křišťálové hory až do Nizozemí. V té době byl totiž Krvavý kruh pronásledován většinou kildenů, a tak potřebovali bezpečné místo, kde se ukrýt. A kde jinde než na skoro neznámém poloostrově?

Tam rpoběhlo druhé podobné přepadení, při kterém byl Arthis uspán a pak mu byla odebírána krev. Tu pumpovali do těl vlků a jiných psovitých šelem. A výsledek byl překvapující. Za několik let měl Krvavý kruh k dispozici armádu silných, na dvou nohách stojících, na slouvo poslouchajících šlem. Nazvali je rynnové. Ale tvému otci se podařilo uprchnout. Utekl a vrátil se při pobřeží přibližným směrem, odkud přišel. Co ale při své cestě zjistil ho šokovalo. V úrpdných údolích se začali usazovat lidé, kteří dokázali měnit podobu na zvířata. Nedokázal pochopit, jak je to možné, vždyť neměli zlaté oči, jako by měli kildenové mít, a přitom se měnili. Mezi šťastnými, usměvavými lidmi se ale pohybovali agenti Krvavého kruhu, kteří okamžitě informovali své nadřízené. Ti ale rozhodli zkusit rafinovanější přistup než předtím. Do Arthisovy blízkosti proto nasadili agentku, která ho měla udržet na místě a pokusit se ho svést. Mereenu. Za mnohé vděčila Krvavému kruhu, takže bez otázek poslechla. Strávili spolu dost času, a když za ní jednou Arthis bojoval proti útoku satyrů, došlo jí, že jí na něm záleží. Postupem času k sobě ti dva našli cestu a nakonec spolu splodili dítě- tebe."

Eris se na tebe dívá zkoumavým pohledem, snaží se číst tvé emoce. V tvé hlavě zuří bouře. Jsi dítě svého otce a přisluhovače jeho nepřátel? Jestli je láska takto škodolibá, pak doufáš, že se nikdy nezamiluješ.

,,A co bylo dál?"

,,Vyšel najevo plán Krvavého kruhu. Všem tvaroměncům bez vyjímky vzali děti a uzavřeli je na hrady, prý kvůli jejich ochraně. Jejich rodiče pak bez milosti povraždili. Kolují různé zvěsti, ael nikdo nedokáže potvrdit, jestli jsou tvoji rodiče naživu."

Znovu se odmlčuje, ale ty to sotva vnímáš. V tvé hlavě totiž klíčí děsivá myšlenka. Když se podíváš na Erise, najednou nedokážeš sedět vedle muže, o kterém víš tak málo. Vyskakuješ na nohy, Eris tě následuje, ty ale couváš a zvedáš ruku, aby se nepřiblžoval.

,,Jak tu můžeš být ty, tvaroměnec, když všichni byli povražděni?" Ptáš se se zlou předtuchou.

Starší tvaroměnec se na tebe dívá pátravým pohledem, jakoby zvažoval, co ti může říct. Nakonec se rozhoduje.

,,Já jsem unikl. Má žena ale ne. Byli jsem blízcí přátelé tvého otce, spolu s několika jinými rodinami, takže se z nás stal první cíl hned po tvém otci. Mou ženu dostali, ale já jsem utekl. Patnáct let už žiju v tomto lese a zabíjím kohokoliv kromě lovné zvěře, kdo se sem odváží vstoupit. Deset let už jsem se neproměnil. Hlídám hrady, které stojí blízko lesa. Několikrát už jsem se pokusil se dostat dovnitř a osvobodit děti uvnitř, ale nikdy se mi to nepodařilo. Zjistil jsem jen, že každý hrad vede kilden napojený přímo na Krvavý kruh."

Hluboký smutek vepsaný v Erisově tváři tě ubezečuje, že ti velký muž nelže. Jeho hliboké modré oči jsou plné bolesti a ztráty, kterou se mu stahuje obličej.

Ta odhalení ti vyráží dech. Ten hodný muž, ke kterému jsi vzhlížel po celý svůj život že slouží lidem, co zavraždili tolik lidí? Je to děsivé pomyšlení.

,,A proč by mě tedy někdo unášel?" ptáš se.

,,Nemám tušení. Možná někdo, kdo chtěl Krvavému kruhu uškodit, možná dělali pro nějakého vysoko postaveného člena, který chtěl syna Starého vlka pro sebe. Na to nedokážu odpovědět. Vím jen, že jsem měl obrovské štěstí a oni byli mimořádně bláhoví."

Dlouho jste oba zticha, ty se snažíš zpracovat ten obrovský objem onformací, kterými tě Eris zahltil.Celé si to ještě jednou opakuješ v hlavě, projíždíš si jednotlivé pasáže vyprávění a spojuješ je dohro,ady v jeden celek. Eris pozorně sleduje, jakoby byl připraven tě zachytit, kdyby jsi měl omdlít.

Ty se ale najednou cítíš posilněný. Znáš pravdu, nebo alespoň tolik, kolik se ti Eris rozhodl říct, ale to prozatím stačí. Na další otázky bude čas jindy.

,,Takže. Jsem syn jednoho z nejhledanějších mágů na světě. Co budeme dělat dál?"

Pronášíš tu otázku s notnou příměsí ironie, jelikož ti to pořád přijde tak neskutečné, že by se ti Eris mohl každou chvíli vysmát, proměnit se na vlka a zakousnout tě.

,,No," uvažuej Eris. ,,Máme dvě možnosti. Buď půjdeme do chatky, kterou jsem si postavil, nebo se můžeme vrátit do tábora tvých únosců a přečkáme noc tam."

Chvíli se zamýšlíš. Skutečně se ti chce vracet se na to krví zalité místo? Na druhou stranu, mohlo by tam být něco cenného.

Jestli máš dost odvahy a dost silný žaludek na to, aby ses vrátil do tábora, otoč na 105

Pokud jsi už tak unavený, že nechceš vidět další krev, a raději půjdeč do Erisovy chatky, otoč na 106

Realms of Bloodstones: HybridWhere stories live. Discover now