19

19 10 0
                                    

Dvorana je velká, prostorná síň napravo od hlavní budovy a naproti obytné budově. Z obou dlouhých stran jsou postaveny tribuny, na které se usazuješ spolu s ostatními tvaroměnci a mistry. Vzrušené diskuze neubírají na síle ani při přesunu, ani teď, kdy se cizincovo odhalení blíží.

Nakonec vchází pán hradu Shando a v závěsu za ním kráčí onen cizinec. Je vysoký, má dlouhé, po ramena spadající, mastné vlay a nekolikadenní strniště na tváři. Pronikavým pohledem svých černých, lehce zešikmělých očí přejíždí tribuny zaplněné tvaroměnci, kterým je, s vyjímnkou mistrů, mezi deseti a dvaadvaceti lety. Z mistrů je jediný Shnado tvaroměncem, žádný z ostatních se nikdy neproměnil. Shando utišuje celou Dvoranu jediným pohledem svým zlatých očí.

Vždy tě děsil. Jeho oči nepůsobí jako oči, postrádají bělmo a zornice, jsou čistě zlaté, bez jediné skvrny jiného odstínu. Není to přirozené. Shandovi může být kolem padesáti let, ale velmi těžko se to odhaduje.

Za celý svůj život jsi ho neviděl se proměnit, ale jeho slovo, že je tvaroměnec a upřený pohled zlatých očí zahánějí veškeré tvé pochybnosti.

,,Dobrý večer," Vítá nás vřele. ,,Jak už všichni jistě víte, dnes k nám zavítal návštěvník. Je to pocestný a cestuje do Křišťálových hor se vzkazem, to je vše co potřebujete vědět, pokud vám on sám neřekne víc."

Cizinec, zahalený v tmavomodrém dělá několik kroků ke tribuně, na které sedíš a zastavuje se. Prohlíží si očima dav, každou tvář, každého člověka si prohlíží zvlášť a přitom promlouvá.

,,Mé jméno je Gorton a cestuji z daleka, přesněji z města jménem Lilith z daleké země nazývané Impérium," Všímáš si, že mluví velmi pomalu, jakoby svou řeč úmyslně natahovat. Všichni ale visí pohledem na jeho ústech, vetšina z nich mnoho let neopustila blízké okolí Dun Verdo. ,,Připlul jsem s lodí přes moře abych vyhledal jednoho člověka, jehož identita by měla zůstat utajena. Bojovali jsme s mořskými nestvůrami, piráty, bouřemi a dalšími nebezpečími, abych se sem dostal, a to moje cesta ještě není ani zdaleka u konce,"

Konečně se dostává pohledem k tobě, zastavuje se a upřeně na tebe zírá, jakoby si vrýval tvůj obličej do paměti, pak ale pokračuje pohledem dál, jakoby se nic nestalo. Když mu dojdou lidé v tvojí tribuně, přesunuje se k té druhé, neustále sledován pohledy mistrů a Shanda. ,,Stále musím přestát nebezečí Křišťálových hor a najít muže, kterému je určen ten vzkaz. A pak je tu samozřejmě cesta zpátky."

Na prohlédnutí druhé tribuny potřebuje mnohem méně času, jakoby už našel, co hledal, proto je i jeho řeč kratší.

Otáčí se k Shandovi a kývá na něj. Očividně je to všechno, co chtěl říct.

,,A vy, mládeži," Promlouvá k vám Shando svým melodickým hlasem. ,,Vy běžte spát, zítra vás čeká práce."

Je vidět, že se úmyslně vyhýbá slovu 'výcvik' a ty víš proč. Už jednou sem přišela návštěva, dávno, před sedmi lety a ti věřili, že jsou v sirotčinci. Shando ti ještě jako malému chlapci vysvětlil, že lidé odmítají jakoukoliv myšlenku nadpřirozena a bojí se ho. Shando nás skrývá pro naše dobro a připravuje nás na vstup do opravdového světa.

Z tribun se ozývá otrávené brblání- všichni chtějí, aby Gorton ještě vyprávěl. Ale několik výhrůžek od mistrů a všichni jdete do svých pokojů.

Otoč na 20

Realms of Bloodstones: HybridWhere stories live. Discover now