203.Ders Tevbe Sûresi 107-111

33 7 54
                                    

203. Ders :

11. Cüz, 9. Sûre, 203. Sayfa
Tövbe Sûresi
107-111. Âyet-i Kerîm'eler.

بِسْــــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمـٰـنِ الرَّحِيــــــمِ

107

وَالَّذِينَ اتَّخَذُواْ مَسْجِدًا ضِرَارًا وَكُفْرًا وَتَفْرِيقًا بَيْنَ الْمُؤْمِنِينَ وَإِرْصَادًا لِّمَنْ حَارَبَ اللّهَ وَرَسُولَهُ مِن قَبْلُ
"Bir de zararlı faaliyetlerde bulunmak, küfre yardım etmek, mü'minler arasına ayrılık sokmak için ve öteden beri Allah ve Resûlüne karşı savaşanlara üs olsun diye bir mescit yapanlar var ya."

Mescid-i Dırar

Sebeb-i Nüzûl

Rivayete göre, Amr Bin Avf oğulları Kuba mescidini yaptıklarında Hazreti Peygamberi (صَلَّى اللهُُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ) davet ettiler, Hazreti Peygamber (صَلَّى اللهُُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ) de geldi, o mescidde namaz kıldı. Bunun üzerine Ganem Bin Avf oğulları buna haset ettiler. Onlar da bir mescit bina ettiler. Maksatları rahib Ebu Amir Şam'dan geldiğinde kendilerine imam olmasıydı. Mescidi bitirdiklerinde Hazreti Peygambere (صَلَّى اللهُُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ) vardılar. "Biz yağmurlu gecede, kışta ihtiyacı olan, hasta olan kimseler için bir mescid bina ettik. Teşrif edip bir namaz kılsanız da, biz de orayı namazgâh edinsek" dediler. Hazreti Peygamber (صَلَّى اللهُُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ), elbisesini giyip onlarla birlikte gitmeye hazırlanırken ayet indi. Bunun üzerine Malik Bin Dehşem, Ma'n İbnu Adiy, Amir Bin Seken ve Vahşi'yi (رَضِىَ اللهُ عَنْهم) çağırıp "ehli zâlim olan şu mescide gidin, onu yıkın ve yakın" dedi. Onlar da gittiler, denileni yaptılar. Sonra onun yerine bir kilise yapıldı.

"Küfre yardım etmek"

Onlar aslında içlerinde küfrü gizliyorlardı.

"Mü'minler arasına ayrılık sokmak"

Kuba mescidinde toplanan mü'minler arasında bölücülük yapmayı düşünüyorlardı.

"Öteden beri Allah ve Resûlüne karşı savaşanlara üs olsun diye"

Burada kastedilen şahıs, rahib Ebu Amirdir. Uhud gününde Rasulullaha (صَلَّى اللهُُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ) şöyle demişti:
"Seninle savaşan hangi kavim olursa olsun, ben de onlarla beraber olup Sana karşı savaşacağım." Huneyn savaşına kadar Hazreti Peygamberin (صَلَّى اللهُُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ) karşısında savaştı. Hevazin ile beraber hezimete maruz kalınca, Şama gitti. Niyeti Rasulullah (صَلَّى اللهُُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ) ile savaşmak için bir ordu teşkil etmek ve bu hususta Bizans imparatorundan yardım almaktı. Sonra oralarda tek başına öldü gitti.

Şöyle de denildi: Hendek savaşında ordu topluyordu. Mağlubiyet yaşanınca Şama gitti.

Mescid-i Dırar'la ilgili şöyle bir rivayet de vardır: Bu mescidi Tebük seferinden az zaman önce yapmışlardı. Hazreti Peygamberi (صَلَّى اللهُُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ) oraya davet ettiler. Şöyle buyurdu: "Biz şimdi sefere çıkmak üzereyiz. İnşallah döndüğümüzde orada namaz kılarız." Döndüğünde teklifi tekrarladılar. O zaman ilgili ayetler nazil oldu.

وَلَيَحْلِفُنَّ إِنْ أَرَدْنَا إِلاَّ الْحُسْنَى
"Bunlar, "Bizim iyilikten başka hiçbir kasdımız yok" diye yemin de ederler."

✔️2- Kur'ân-ı Kerîm / Meâl / Tefsîr Okuyoruz 📚Where stories live. Discover now