Opt taramuri mitice care au fascinat omenirea dintotdeauna

2.3K 49 0
                                    

Opt locuri mitice care au fascinat intreaga lume de secole intregi

Inca din copilarie multi au aflat de existenta unor locuri magice, pline de legende, povesti extraordinare sau personaje de un curaj nemaintalnit. In ultima vreme, media a fost invadata de ecranizari de divertisment sau sub forma de documentare in care diferite locatii legendare au fost recreate in incercarea deslusirii locatiei acestora. De unde au izvorat insa astfel de povesti si cum au reusit ele sa fie atat de populare? Transmise prin viu grai sau prin intermediul unor scrieri vechi, legendele unor locuri mitice au fascinat omenirea inca din cele mai indepartate timpuri.

1.O astfel de locatie care a fascinat intregul mapamond este Agartha. Cunoscuta si sub numele de Agarta sau Agarti, aceasta lume dateaza din 1900, cand un ocultist francez pe nume Alexandre Saint Yves d’Alveydre a scris chiar doua carti in care demonstra unde se afla orasul din adancurile pamantului si cum este construit acesta. In 1910 insa, ocultistul si-a distrus cele doua carti, considerand ca a dezvaluit mult mai mult decat trebuia despre Agartha. Francezul este insa cel care a lasat in urma sa un adevarat trend cu aceasta legenda care acum este cautata de un numar foarte mare de aventurieri.

2. O alta lume mitica pe care oamenii o cauta de secole si chiar milenii intregi este Asgard, lumea zeilor din credintele nordice vikinge. Asgard este taramul magic pe care se afla zeii nordici in frunte cu Odin, capetenia acestora. Aici se afla si Valhalla, orasul divin in care ajung razboinicii vikingi dupa ce mor pe campul de batalie. In ultimii ani, Asgardul a avut parte de de publicitate dusa la extrem, in prima instanta gratie filmelor cu super eroi care l-au scos drept erou principal pe Thor, regele tunetului si al fulgerului. Asgard ramane un loc extraordinar, magic, in care zeii nordici traiesc si din care acestia ii vegheaza pe oameni.

3.Printre locatiile mitice care fascineaza omenirea de secole intregi se afla si Avalon, sau taramul din apropierea Albionului care serveste drept mormant pentru regele Arthur, principalul pion din legenda intregirii insulelor Britanice intr-un regat. Avalon, insula de legenda care in unele povesti este locul in care Arthur a ales sa isi duca batranetile sau locul in care acesta a fost inmormantat de catre Merlin este totodata si locul din care porvine legendara sabie Excalibur.  Inca din secolul al XII-lea, se credea ca aceasta locatie mitica, plina de energii magice, se afla in Glastonbury, insa Camelotul, locul care reprezenta centrul regatului construit de regele Arthur in legende, nu are o locatie bine definita. Intregul mister al Avalonului dateaza inca din secolul doisprezece, devenind popular in Franta.

4. Campiile Elizee reprezinta unul din cele mai enigmatice , mitologice locuri din lume, acestea constituind raiul in cadrul mitologiei grecesti. Aici ajungeau, conform legendelor, razboinicii, virtuosii si eroii. Locatia misterioasa a campiilor este mai departe de fluviul Oceanus, conform celor spuse de Homer. Acesta spunea si ca in aceste insule nu existau nori, ploi sau ninsori, si nu era niciodata frig. Campiile Elizee erau antagonizate cu Tartarul, locul in care ajungeau oamenii rai, aceasta situandu-se in cel mai jos loc din lume. Pentru ca oamenii sa poata ajunge aici, acestia trebuiau sa ii plateasca lui Charon pentru a fi dusi pe raul Styx, mai apoi trebuind sa treaca si de cainele Cerber, bestia cu trei capete, pentru a ajunge in Tartar.

5. Multi sunt cei care cauta si acum taramul fagaduintei El Dorado, sau orasul de aur al carui mister isi are originea in America de Sud. Aceasta legenda a ajuns in Europa prin secolul al 16-lea, cand europenii au inceput sa creada ca in Lumea Noua se gaseste un oras de legenda in care toate constructiile sunt facute din aur masiv. In cautarea unei asemenea bogatii, europenii au cucerit Americile. El Dorado ramane inca un mister, fiind cautat peste tot de cei aventurosi care spera ca legenda este adevarata si ca se vor imbogati peste noapte.

6. Shambhala reprezinta un loc mitic a carui legenda a luat nastere in Asia Centrala. Potrivit credintelor budiste, acesta este locul in care ajung cei care cunosc iluminarea lui Buddha, fiind un loc al dragostei, binelui si  meditatiei. Se spune si ca Shambhala s-ar afla undeva in adancul muntilor Himalaya sau in desertul Gobi, in timp ce altii cred ca se afla undeva in Nepal.

7. Printre locurile mitice de care lumea este uimita si in prezent se afla Shangri La. Aceasta locatie mistica este descrisa ca fiind o vale frumoasa, plina de vegetatie, situata la poalele muntilor Kunlun. A devenit in cele din urma o locatie similara raiului de pe pamant, fiind in general cunoscuta si drept o utopie himalayana. Se spune ca cei care locuiesc pe acest taram magic traiesc foarte multi ani, fiind aproape nemuritori, ramanand tineri la infatisare intreaga lor viata. Taramul a fost descris pentru prima oara in 1933 intr-un roman al britanicului James Hilton. Multi cred ca Shangri La reprezinta in esenta acelasi lucru cu Shambhala.

8.Printre locatiile mitice pe care aventurierii din toata lume le cunosc inca de cand sunt mici, din povesti si legende, se afla si Tir na nOg , care se traduce prin Taramul celor tineri. Aceasta locatie face parte din credintele irlandeze si repreznita in esenta taramul de apoi. Un detaliu interesant din cadrul acestei credinte este faptul ca, dupa moarte, nu oamenii sunt cei care ajung in aceasta locatie mirifica, ci mai degraba creaturile supranaturale, mult mai puternice. Oamenii puteau ajunge in aceasta lume numai prin intermediul unei calatorii asidue si grele sau daca zanele din acest taram ii cheama. In Tir na nOg nu exista boala si moarte, iar creaturile de aici raman mereu tinere si frumoase. Toate placerile vietii pot fi gasite la un loc, iar fiecare creatura care traieste aici este mereu fericita.

LegendeWhere stories live. Discover now