Omul mutant: între ficţiune şi realitate ştiinţifică

1.8K 50 0
                                    

Omul mutant este subiectul a numeroase creaţii ficţionale în literatură, pictură, filmografie; ştiaţi însă că este şi subiectul unor ipoteze ştiinţifice? Trecând peste imaginea unui om cu puteri, abilităţi, trăsături fizice excepţionale, trecând peste imaginea omului deformat sau a creaturilor supernaturale prezente în ficţiune, există şi ideea ştiinţifică de om nou, om superior.
Omul mutant ar face parte dintr-o specie superioară, iar modul în care umanitatea evoluează spre această specie este mutaţia genetică. Mutaţionismul ca teorie ştiinţifică este prima dată discutat de către biologul cercetător Louis Dolco, care spune că la o anumită perioadă de timp, o specie suferă o importantă mutaţie, mutaţie care dă naştere unei noi specii. Aşadar, nu o evoluţie continuă crează noi specii superioare, ci transformările bruşte. Un alt cercetător, Hugo de Vries, dovedeşte apariţia unor specii noi superioare celei vechi prin mutaţii studiind mutaţiile suferite de planta oenothera lamarckiana vreme de 15 ani de zile.

De aici şi până la ipoteza omului mutant născut prin mutaţiile genetice nu mai este decât un pas mic. În acest sens, au existat o serie de oameni de ştiinţă care au concluzionat că nu este decât o problemă de timp până ce specia umană va suferi o mutaţie şi îşi va face apariţia omul mutant, un om superior. Unii sugerează că astfel de specimene deja au apărut, doar că se ascund de lume, nedorind să fie subiect al experimentelor.

Problema este că o mutaţie ce apare doar la un specimen nu este suficientă pentru naşterea unei noi specii umane: este necesară o mutaţie generală, o mutaţie a tuturor specimenelor sau măcar a unui număr suficient de specimene, care apoi se vor reproduce între ele (specimenele mutante ar trebui să transmită copiilor genele lor pure, fără le combina cu cele ale omului normal, pentru crearea noii specii) .

Cum va avea loc această mutaţie? Modalităţile care pot duce la o mutaţie în masă pot fi produsele chimice ce modifică creierul, tehnicile diverse mentale şi…exploziile atomice, radioactivitatea putând da naştere la mutaţii genetice (după alţii, mutaţiile au loc natural în procesul de reproducere a genelor).

Anumiţi oameni de ştiinţă consideră că o mutaţie a genelor umane este inevitabilă, mutaţie care va crea o nouă specie superioară omului de astăzi (iată cum scenarii ficţionale precum cel din seria X-men îşi găsesc un corespondent în ipoteze ştiinţifice). Acest om superior ar avea capacităţi extraordinare, ar fi ferit de multe dintre bolile ce atacă omul normal, ar avea intelectul de zeci de ori mai dezvoltat, ar putea controla dimensiunile temporale şi spaţiale. Recunoaştem aceste fantezii din scenariile de ficţiune, din nuvele şi filme; însă se pare că şi ştiinţa atestă posibilitatea naşterii unei noi specii umane prin intermediul mutaţiilor.

Cum ar arăta omul mutant al viitorului?

Ficţiunea ne reprezintă speciile mutante fie într-un mod atractiv – omul nou ar fi superior şi în plan estetic , arătând perfect), fie într-un mod impresionant de dezagreabil – omul este deformat, contopit cu alte specii etc.. Ce părere au oamenii de ştiinţă care îndrăznesc să ofere ipoteze?

Omul mutant are conform unora o imagine nu foarte flatantă: P. Luth vizualizează, de exemplu, noul om în felul următor: slab, uscăţiv, faţa mică şi ascuţită, ochi mici, fără păr, craniu supradimensionat, cu o capacitate intelectuală extraordinară, dar cu o capacitate afectivă mică; aşadar, supraomul gândeşte mult, simte puţin! (ar fi aceasta o specie cu adevărat superioară?).

Ipoteza ştiinţifică a mutaţiei care dă naştere unei noi specii umane, omului mutant, este doar o ipoteză; nu există dovezi concrete ale naşterii unui supraom (în afară de realitatea mutaţiilor care creează noi specii în decursul procesului de evoluţie); poate că noul om nu va fi superior. Însă este cu toate acestea o ipoteză viabilă; mulţi spun că este doar o problemă de timp (de la câteva zeci de mii de ani la câteva milioane de ani)…

LegendeWhere stories live. Discover now