Manifestări și apariții ale fantomelor sau spiritelor în viața reală

3.1K 88 25
                                    

Pentru mulți doar o poveste de speriat copiii, existența fantomelor sau a spiritelor celor morți este pentru alții o realitate. Cei ce se interesează de fenomene paranormale precum aparițiile și manifestările fantomatice au clasificat și caracterizat în spirit științific aceste evenimente.

Parapsihologii disting între ceea ce poate fi numit apariții și ceea ce poate fi numit bântuire(haunting). Ceea ce diferențiază aceste douămanifestări fantomatice este interacțiunea cu spiritele. În timp ce în cazul aparițiilor, spiritul comunică, dovedind inteligență și identificându-se ca spiritul unui om mort, în cazul bântuirilor, spiritele se manifestă în diverse feluri, însă nu inițiază comunicarea.

Aparițiile spiritelor produc diverse modificări în realitate și presupun comunicarea cu cei vii. De multe ori, acestea au loc în momentul morții unei persoane sau la scurt timp după deces – persoana pe moarte sau decedată se arată unui apropiat, de obicei cu un ultim mesaj. Ciudat, există și cazuri de apariții ale unor oameni în viață – unei persoane i se arată spiritul alteia, care este însă în viață într-un alt loc (acestea din urmă sunt explicate prin fenomenul de proiecție astrală).

Bântuirile tind să fie manifestări ale spiritelor cu un caracter impersonal. Fantoma nu este cunoscută de cei ce o văd și nu încearcă să comunice. Există diverse modificări în spațiul unde are loc o bântuire (sunete, voci ciudate, mirosuri, obiecte mișcându-se), iar fantoma se comportă straniu, ca și cum nu îi vede pe cei din jur. De multe ori, spiritul repetă anumite acțiuni automat, de parcă nu poate scăpa dintr-un cerc (merge în aceleași locuri, face aceleași gesturi). Bântuirile sunt strict legate de un loc anume, fantoma nemanifestându-se în afara unui spațiu (în teorie, locul unde a murit).

Parapsihologii mai vorbesc despre fenomenulpoltergeist, care nu implică spirite, ci o persoană vie care eliberează o cantitate mare de energie psihokinetică. Astfel se explică obiectele ce se mișcă, luminile ce se sting sau aprind, aparatele electronice care se deschid și închid de capul lor. O energie uriașă a unei personae (în general, urmare a unei experiențe traumatice sau a unor frustrări – poltergeistul este corelat adesea cu energia sexuală reprimată a adolescenților). Posedările și manifestările demonice sunt, din nou, fenomene diferite de apariții și de bântuiri, fiind mai mult obiectul de activitate al bisericii.

Indicii ale unei apariții sau bântuiri:

Fiecare experiență de acest tip este diferită, însă există anumite lucruri comune care apar în cazul unei apariții sau al unei bântuiri. În primul rând, spiritul în sine se arată fie ca o persoană solidă, fie ca o umbră în formă de om sau o ceață. Când este vorba de o persoană, poate fi recunoscută ca moartă după îmbrăcămintea veche, după rănile ce au cauzat decesul, după comportamentul ciudat și uneori după faptul că se arată parțial, lipsindu-i anumite părți din corp (cap, picioare etc.).

Locul în care are loc o apariție sau bântuire suferă anumite modificări reale. În primul rând, cei ce au trăit acest eveniment vorbesc desprerăcirea subită a aerului într-un anumit loc. De multe ori, lumina electrică slăbește brusc. Câteodată se aud voci sau sunete straniineidentificate sau similare șușotelilor sau unui bâzâit. Obiecte din jur se pot mișca subit sau pot chiar apărea din senin. Aparatura electronică o ia des razna, închizându-se și deschizându-se fără intervenția cuiva.

Ca senzații, cei ce au văzut o apariție a unui spirit descriu sentimentul că ești urmărit, ești văzut, sentiment tradus prin neplăcutele senzații a pielii de găină și a părului ridicându-se. Unii au descris chiar un subit sentiment că ceva nu este în regulă și că trebuie să iasă din casă urgent. Alții descriu o subtilă modificare a atmosferei, de parcă aerul devine mai greu, mai dens. Câteodată se pot simți și mirosuri stranii, de multe ori neplăcute. Oamenii ce s-au întâlnit cu o fantomă descriu și că au simțit o vagăamețeală sau chiar o senzație de greață. Rareori au simțit contact direct, spiritele mulțumindu-se să interacționeze cu mediul, nu direct cu omul (deși există descrieri de atingeri fugare sau gâdilituri).

Oricum ar fi, în viața reală, o apariție, deși stranie și înfricoșătoare, nu este atât de tragică și dramatică precum vedem în filme. Rareori este rău-intenționată și rareori poate provoca rău fizic.

LegendeWhere stories live. Discover now