Pentagrama elementala

2.4K 56 0
                                    


Pentagrama elementala reprezinta un amalgam de simboluri grecesti care are diferite intrebuintari si explicatii oculte si alchemice. De unde provine insa aceasta? Cine a creat-o si ce inseamna simbolurile de pe ea? Ei bine, simbolurile care se afla in cele cinci colturi ale pentagramei sunt elemente grecesti ce marcheaza cele cinci elemente de baza.

Grecii considerau ca in lume exista cinci elemente de baza. Din cele cinci, patru elemente sunt cele fizice – aer, apa, foc, pamant – care compun intreaga lume, acestea fiind reprezentate prin simboluri triunghiulare. Al cincilea element, care se gaseste intr-o cantitate mult mai mica, ceea ce il face si mai pretios, este sufletul sau spiritul. Unii il denumesc chintesenta in timp ce altii il numesc aether. Spiritului ii este asociat drept simbol un cerc, avand in vedere ca spiritul reprezinta in sine un intreg care nu are neaparata nevoie de alt element pentru a exista.

In teoriile oculte vestice, cele cinci elemente sunt oranduite in urmatorul fel – spirit, foc, aer, apa si pamant – marcand trecerea de la spiritual – perfect – la material sau bazic. In anumite credinte pagane sau wiccane, cele cinci elemente poarta o importanta egala unele cu celelalte.

Pentagrama elementala reuseste sa uneasca cele cinci simboluri, prezentandu-le intr-o forma ierarhica insotita de culorile aferente fiecarui simbol. Pentagramele au avut si au diferite explicatii, reprezentand diferite conepte si idei de-a lungul timpului si inca din epoca Renascentista, aceasta a inceput sa fie asociata si cu cele cinci simboluri elementale.

Aranjarea elementelor

Pe pentagrama elementele sunt asezate intr-o forma ierharhica, marcand importanta acestora de la cel mai spiritual si rarefiat la cel mai material. Astfel, pentagrama porneste de la Spirit -cel mai rarefiat si important element-, trecand la foc, urmand mai apoi spre aer, peste apa si catre pamant, cel mai de jos si cel mai material dintre elemente. Linia finala care leaga pamantul si spiritul face ca cele cinci elemente sa se afle intr-o continua legatura unul cu celalalt.

Problema pozitiei pentagramei elementale dateaza inca dinainte de asocierea stelei in cinci colturi cu elementele, si atat pozitionarea pentagramei cu varful in sus sau in jos prezinta o insemnatate deosebita. Astfel, daca steaua se afla cu coltul spiritului in sus, acest fapt reprezinta suprematia spiritualului asupra elementelor fizice, iar in cazul in care spiritul reprezinta coltul de jos, asta inseamna ca aceasta este subjugat de fortele fizice ale lumii. Inca din secolul al 19-lea, cand pentagrama a inceput sa fie asociata cu elementele s-a facut o delimitare intre imaginea pozitiva si cea negativa a stelei in cinci colturi: steaua cu un colt in sus este pozitiva, iar cea cu doua colturi in sus reprezinta raul. Acest lucru nu este insa adevarat, caci simbolul stelei in cinci colturi este folosit atat de cei care fac bine cat si de cei care fac rau in ambele pozitii.

Pentagrama elementala prezinta si asocierile culorilor cu elementele pe care le presida, aceasta associere fiind facuta din vremea Epocii de Aur a omenirii. Astfel, spiritul primeste culoarea alba, cea mai pura si eterica in timp ce eroul primeste galbenul, iar apa detine culoarea albastra. Rosul este reprezentativ pentru foc iar elementului pamant ii revine culoarea verde. Aceasta asociere a culorilor cu elementele fizice a fost preluata intr-un numar de culturi ale globului, care le folosesc si in prezent.

LegendeWhere stories live. Discover now