Călugăr budist mumificat descoperit - este mort sau în transă?

2K 55 1
                                    

Recent (ianuarie 2015) a fost descoperit trupul mumificat al unui călugăr budist vechi de aproximativ 200 de ani, conform specialiștilor. Mumia, extrem de bine conservată, a fost găsită într-un district apropiat de Ulaanbaatar, capitala Mongoliei. Un hoț o găsise și se pregătea să o vândă pe piața neagră, însă a fost prins și mumia a ajuns pe mâna specialiștilor.

Călugărul era îmbrăcat în roba tradițională a preoților budiști și acoperit de piei de animale și stă într-o poziție yoga, cea a lotusului. Trupul este examinat de specialiști și se află la Institutul de Medicină Legală. Nu este cunoscută identitatea călugărului budist, însă se presupune că a fost fie un lama, fie un învățător budist, chiar învățătorul lui Lama Dashi-Dorzho Itigilov. Acesta a murit în anul 1927 în timpul meditației; trupul său a rămas în poziția lotus, fără a se descompune (trupul lui lama, examinat în 2002, rămăsese conservat, mumificat ca și cel descoperit recent).

Ceea ce este interesant e faptul că unele voci susțin că budistul nu este deloc mort, ci se află într-o stare de profundă meditație. Se știe că marii învățători budiști pot intra în transe, încetinindu-și la limită metabolismul; într-o asemenea stare, e ușor să crezi că persoana este moartă. Însă 200 de ani în meditație profundă?

Doctor Barry Kerzin, călugăr budist și medic, de exemplu, este convins că trupul nu e mort, ci în meditație profundă, pe cale să devină viitorul Buddha. Meditația îi permite să acceadă la un nivel spiritual înalt și să atingă iluminarea.

Buddha, trezitul, maestrul spiritual, întemeietor al budismului, a fost un prinț pe nume Siddharta (558 Î.H. – 478 Î.H.). Se știe că prințul, uimit și dezamăgit de răutatea, suferința și mizeria lumii, are revelația că prin spiritualitate poți scăpa de suferință. El fuge din palatul tatălui și învață cu maeștri spirituali, după care se retrage sub un arbore pentru a obține iluminarea, trezirea prin meditație, curățându-și mintea de lumea materială. Timp de 49 de zile Buddha rămâne în stare de perfectă contemplație și obține iluminarea, calea de a scăpa de suferințele lumii și a accede la niveluri spirituale înalte.

Oamenii de știință, încă nesiguri, aduc în discuție și probabilitatea ca trupul călugărului budist să fie mort, atât de bine conservat din cauza temperaturii scăzute și unor tehnici secrete de îmbălsămare. Adevărul rămâne încă ascuns.

LegendeWhere stories live. Discover now