Even een mening

37 5 1
                                    

[Dit kan voor sommige mensen een gevoelig onderwerp zijn en ik probeer hiermee absoluut niemand mee te beledigen. Ik wil graag wat meer perspectieven belichten. De cijfers die ik heb gebruikt zijn voornamelijk van het rivm. Nu kunnen sommige argumenteren dat die ook niet helemaal betrouwbaar zijn, maar het lijkt mij de meest betrouwbare bron die ik kan vinden.
Ik ben overduidelijk geen expert in dit onderwerp en doe het meer om een discussie te beginnen. Heb ik iets belangrijks over het hoofd gezien, alsjeblieft deel het me].

Ik heb gemixte gevoelens over de quarantaine.

Allereerst wil ik vaststellen dat ik honderd procent zeker niet een van die mensen ben die zeggen dat corona bedacht is. Of een of andere uitwerking van 5G. Het is echt, mensen gaan eraan dood en het is inderdaad meer dan een gemiddelde griep.

Maar ergens, hè, blijft het uiteindelijk gewoon een griep die de zwakkere samenleving raakt.

Sinds de griepepidemie in 2009 zijn we in Nederland het slachtoffers gaan meten. Een gemiddeld aantal slachtoffers in de griepperiode zit tussen de 2.561 en 2.866 sterfgevallen. Om even een beeld te geven wat wij "niks" vinden. De media lijkt namelijk te snoepen van getallen zonder ook maar enig beeld te geven wat normaal is.

Wat ook vaak wordt vergeten, is dat in de winter va 2017/2018 ook een piek zat aan sterfgevallen. Heel opvallend dat dit nergens wordt genoemd. De oversterfte tijdens de 18 weken griepepidemie werd geschat op 9.444. In 2018 zijn volgens de CBS Doodsoorzakenstatistiek 1.207 mensen (513 mannen en 694 vrouwen) overleden met influenza als onderliggende doodsoorzaak. Ja, inderdaad minder dan de 5.788 waar het sterftecijfer voor corona nu op staat. Natuurlijk zit dit op een schatting, zit er sowieso een vertraging op en is de coronacrisis nog steeds niet voorbij.

Bovendien blijft het erger dan een griep en zitten die cijfers (waarschijnlijk) ook zo laag door al onze maatregelen. Je ziet hier ook overduidelijk een veel hogere piek.

Ups! Gambar ini tidak mengikuti Pedoman Konten kami. Untuk melanjutkan publikasi, hapuslah gambar ini atau unggah gambar lain.

Maar wat heeft het ons allemaal gekost? Werkloosheid is gestegen en de lasten gebleven

Ups! Gambar ini tidak mengikuti Pedoman Konten kami. Untuk melanjutkan publikasi, hapuslah gambar ini atau unggah gambar lain.

Maar wat heeft het ons allemaal gekost? Werkloosheid is gestegen en de lasten gebleven. MKB'ers strijden nu nog steeds keihard om het te overleven. Mensen die vlak voor corona hun bedrijf zijn begonnen en geen buffer hebben, overleven het niet.

Heel leuk dat je hoort dat gezondheid belangrijker is dan de economie, maar ik vind dat persoonlijk te makkelijk geformuleerd. En al helemaal als ik mensen hoor die het interpreteren als "de economie is niet belangrijk".

Een botte, gehate Amerikaan zei eens: "We're not going to let the cure be worse than the problem itself". En ondanks dat ik veel van zijn uitspraken twijfelachtig zijn, vind ik dit toch een goede.

Goed, voordat dit te politiek geladen wordt, ik denk dat de maatregelen meer moet worden versoepeld. We zitten in een daling, dus kan er meer. Doet Rutte ook door meer open te stellen, maar er zijn nog steeds strenge maatregelen. En ik twijfel gewoon of bedrijven sluiten en massaal naar het strand gaan de oplossing is. De epidemie gaat nog lang duren en we kunnen dit nooit volhouden tot aan het vaccin.

Ik wil hier helemaal niet zeggen dat corona dan "maar een griepje" is. Het is meer om een extra inzicht te geven tussen alle chaos. Want er is chaos. En paniek. En angst. Vooral angst. En ik wil hiermee graag een andere kant van het probleem belichten.

Bronnen
https://www.rivm.nl/monitoring-sterftecijfers-nederland
https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfers-context/sterfte
https://www.cbs.nl/nl-nl/faq/corona/medisch/hoeveel-sterfgevallen-zijn-er-per-week-

Sidenote
Wat me ook opvalt in de quarantaine periode is de haat tegenover politici. Niet altijd terecht, althans, hun bewoording. Ik ben het zeker niet eens met elke politicus die ik kan vinden en wil er dan ook graag over praten, maar wat me nou echt vermoeid zijn die mensen die politici "dom" vinden. Kijk en dát, daar ben ik het niet mee eens.
Ja ook Trump, die zeker opvallende uitspraken doet, vind ik niet dom. Hij formuleert echt bizar slecht en heeft een nare persoonlijkheid, maar dom is hij niet. Dat ding met de desinfectiemiddel? Als je het filmpje in context bekijkt, kan je er gelijk uit halen dat hij erop doelt dat er een middel moet komen dat net zo goed werkt als desinfectiemiddel. Oftewel een soort schoonmaakmiddel dat je vanbinnen reinigt. In conventionele termen: een medicijn. Ja als je het letterlijk pakt, hoor je natuurlijk iets anders. Maar man, als ik eens mezelf totaal uit context zou quoten zou ik ook als een gekke banaan klinken.

Ben ik een Trump-fanaat. Nee, en wil hier ook niet alles wat hij doet goedpraten. Als één persoon door zo veel mensen wordt gehaat, heb ik zelf altijd de neiging om te onderzoek in hoeverre het echt waar is. Omdat ja, ik weet niet, lekker gevoelig onderwerp ofzoiets.

Goed dit was een rant. Misschien dat ik het later weghaal, omdat ik het in de ochtend herlees en denk "what the fuck Moira wat lul je allemaal om 1 uur 's nachts". Maar goed.

Coronablog (rant)Tempat cerita menjadi hidup. Temukan sekarang